Scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se explică şi prin dubla cetăţenie acordată de Guvernul de la Budapesta, susține fostul președintele al UDMR, Markó Béla.
Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.
„După 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”, a afirmat fostul preşedinte al UDMR, în cadrul unei emisiuni la KlubRadio.hu, citat de g4media.ro. Potrivit lui Marko Bela, acest aspect poate avea mai multe explicaţii, precum faptul că în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, creşte şansa uzurii. De asemenea, maghiarii sunt cu cel puţin o generaţie mai bătrâni decât românii, apreciază fostul lider UDMR Marko Bela.
Conform datelor Recensământului 2021, 16% din populaţia totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%, ceea reprezintă un fenomen îngrijorător în opinia lui Marko Bela. De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puţini maghiari au studii superioare, ci că o parte a tinerilor studiază la universităţi din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universităţi din România, pleacă din ţară, a explicat Markó.
Adevărata problemă o constituie proporţia care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare substanțială a populației de etnie maghiară – până acum era vorba de în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.
Continuarea în Monitorul de Cluj
Urmăriți PressHUB și pe Google News!