Scandal în Germania, în condițiile în care războiul din Ucraina a întețit activitatea serviciilor de informații rusești asupra statelor europene. Există suspiciuni cu privire la interceptarea unor conversații sensibile între ofițeri ai Bundeswehr cu privire la o posibilă utilizare a rachetelor Taurus în Ucraina.
Identificarea presupusei breșe de securitate este cu atât mai importantă cu cât soarta războiului depinde de securizarea informațiilor, iar serviciile de contrainformatii germane acționează in acest sens.
Rusia ar fi interceptat o conversație internă între ofițerii armatei germane (Bundeswehr) despre ipotetica utilizare a rachetelor de croazieră Taurus în Crimeea.
Ministerul federal al Apărării a confirmat existența unei investigații menite să afle în ce măsură „comunicațiile din zona Forțelor Aeriene au fost interceptate” iar oficiul de contrainformații militare „a demarat toate măsurile necesare”.
Citește și: Cărțile care dărâmă blocul. Cum s-a transformat în știre virală gluma unui scriitor
Fragment de cinci minute dintr-o presupusă înregistrare a unei conversații
Conversația ar fi avut loc pe 19 februarie, anul acesta, și ar fi fost purtată prin intermediul aplicației de teleconferințe Webex, potrivit ziarului electronic Frankfurter Rundschau.
Alerta de securitate a izbucnit la Berlin în momentul în care agenția de presă rusă Ria Novosti și postul de propagandă al Kremlinului RT au publicat un fragment de cinci minute dintr-o presupusă înregistrare a unei conversații între șeful Forțelor Aeriene Germane, Ingo Gerhartz, și alți ofițeri de rang înalt al Luftwaffe.
Aceștia discută despre capacitățile rachetei de croazieră Taurus și ce provocări ar fi asociate cu livrarea în Ucraina , cu referire directă la podul ce leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea.
Scandal în Germania. Situația ar fi extrem de problematică
Potrivit ziarului german, ofițerii ar fi vorbit și despre modalități prin care rachetele Taurus ar putea fi folosite de ucraineni chiar și fără a raporta armatei germane date specifice cu privire la țintele vizate.
„Dacă această poveste se dovedește a fi adevărată, situația ar fi extrem de problematică”, a comentat președintele comisiei de control parlamentar a serviciilor secrete, Konstantin von Notz.
„Se pune întrebarea dacă acesta este un eveniment izolat sau o problemă structurală de securitate”, a adăugat deputatul Partidului Verzilor.
„Mă aștept ca toate informațiile de context să fie de urgență clarificate”, a apreciat membrul ecologist al Bundestagului, într-o declarație pentru rețeaua de presă RND.
Continuarea în Deutsche Welle.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!