Scandal într-o arie protejată din Delta Moldovei. Doi afacerişti au semănat porumb pe sute de hectare

Data:

spot_img

Scandal într-o arie protejată din Delta Moldovei. Doi fraţi din Ţigănaşi care au preluat proprietăţile piscicole ale cunoscutei societăţi ieşene Acvares au secat o suprafaţă uriaşă de apă şi a plantat porumb pe locul respectiv.

Culmea este că zona face parte din partea comună a două arii protejate, şi se află şi la marginea celei de-a treia. Un cunoscătorapropiat de problemă ne-a declarat că au plecat deja câteva specii de păsări din zonă, iar un peşte rar, linul, ar fi dispărut cu totul. Cercetând prin documente, jurnaliştii au găsit ceva inadmisibil: schimbarea categoriei de folosinţă a terenului a fost făcută cu girul Ministerului Agriculturii. Curios este şi faptul că instituţiile de control ţin partea conducerii firmei, acuzând statul că nu oferă subvenţii în domeniul acvaculturii iar prin acest fel ar fi determinat proprietarii să îşi schimbe domeniul.

Societatea piscicolă Acvares este una dintre cele mai cunoscute din judeţul Iaşi. Avea mai multe magazine şi prin municipiul Iaşi, unde vindea mereu peşte proaspăt. Firma deţinea şi proprietăţi pe măsură în zona Ţigănaşi – 200 de hectare de luciu de apă care se aflau în două arii protejate. Proprietăţile au fost preluate în urmă cu doi ani de către doi fraţi din Ţigănaşi, Mihai şi Răzvan Şerban.

Citește și: Miliardarii naziști. Istoria neagră a BMW, Porsche, Dr. Oetker și a altor corporații azi populare

Cei doi ingineri au cumpărat fermele Acvares iar luciul de apă, care se afla pe o altă firmă deţinuită de aceeaşi proprietari ai Acvares, l-au arendat de la foştii proprietari. Fraţii Şerban sunt însă cunoscuţi în zonă ca practicând agricultura, şi nu piscicultura. Ei au secat imediat 137 hectare de iazuri şi au cultivat porumb. În replică, actualul patron spune că secarea iazurilor începuse înainte de a prelua el activele de la Acvares.

“În primul rând, lacurile sunt create artificial pe vremea comunismului, şi au fost băgate aiurea în ariile protejate. Lacurile sunt alimentate cu pompe, nu natural, iar costurile sunt mari, nu se merită. Trebuie trasă apă din Prut, de la câţiva kilometri, iar tariful este scump. Nu avem subvenţii de la stat. În schimb, pe culturile agricole mai primim ceva, nu murim de foame. Pe deasupra, o dată la câţiva ani, iazurile trebuiesc secate deoarece fermentează. Aşadar, schimbarea categoriei de folosinţă a fost făcută cu acordul Ministerului Agriculturii, este legal”, a precizat Mihai Şerban.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Români blocați la Munchen. Mărturia unui pasager: Experiența a fost oribilă de la un cap la altul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related