Mai multe organizații neguvernamentale și experți electorali au solicitat demisia președintelui AEP, Toni Greblă, după apariția unor imagini în care acesta apare alături de susținători ai lui Călin Georgescu.
„Publicația Adevărul prezintă imagini de la o petrecere privată, din decembrie 2022, la care dl. Greblă a participat alături de persoane apropiate Alianței pentru Unitatea Românilor. Aceste persoane sunt suspectate de simpatii legionare, incompatibile cu democrația și statul de drept. Astăzi, aflăm că aceste persoane se regăsesc în anturajul candidatului Călin Georgescu, ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, candidat acuzat chiar de instituțiile statului că este susținut de un actor statal ostil, propagă idei fasciste și neagă prevederi ale Constituției. Locuința în care s-a desfășurat întâlnirea privată este exact sediul informal de campanie al candidatului respectiv. Mai mult, una dintre persoanele lângă care apare Toni Greblă în aceste imagini este conectată financiar și politic cu persoane apropiate de partide pro-ruse din Republica Moldova, după cum au dezvăluit publicațiile Snoop și Captura”, se precizează în comunicat.
De asemenea, publicația Aktual24 publică imagini care arată că soția dlui. Greblă, dna. Mihaela Greblă, distribuie materiale de propagandă electorală prin social media, exact pentru același Călin Georgescu, candidat aflat în centrul unor acuzații grave formulate de instituțiile statului.
Citește și: CSM și-a ales conducerea pentru anul viitor
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a oferit explicații insuficiente și a minimizat gravitatea faptelor dezvăluite de investigațiile recente de presă. Organizațiile neguvernamentale și experții electorali consideră că președintele AEP ar trebui să evite orice situație care i-ar putea pune sub semnul întrebării integritatea și neutralitatea.
De asemenea, AEP, instituția condusă de Toni Greblă, este criticată pentru lipsa de reacție în fața solicitărilor repetate ale organizațiilor independente și ale cetățenilor privind neregulile din raportările financiare ale candidatului Călin Georgescu. Campania acestuia, deși declarată cu buget zero, beneficiază de o evidentă și costisitoare operațiune de propagandă online. Mai mult, AEP a suspendat inexplicabil publicarea datelor despre raportările financiare între 8 și 25 noiembrie, afectând transparența procesului electoral. Criticile vin și în contextul alegerilor recente din Republica Moldova, unde a avut loc o fraudă masivă legată de finanțarea campaniei, unde instituția trebuia să fie pregătită pentru verificarea cât mai rapidă, din propria inițiativă a unor cazuri care afectează semnificativ integritatea procesului electoral.
„Recent, publicația Snoop a arătat că una din primele decizii ale dlui. Greblă, după numirea în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, a fost să-și mărească ilegal salariul. Ilegalitatea deciziei a fost constatată de Curtea de Conturi. Menționăm acest fapt pentru că este un indiciu privind lipsa de integritate a dlui. Greblă. Considerăm că dl. Greblă este incompatibil cu poziția de președinte al Autorității Electorale Permanente și solicităm demisia sa de îndată.” Se mai precizează în comunicat.
Lista organizațiilor și persoanelor semnatare
- Expert Forum
- Centrul pentru Inovare Publică
- Centrul FILIA
- Funky Citizens
- Miliția Spirituală
- ActiveWatch
- Centrul Român de Politici Europene
- Asociația Respiro Human Rights Research Centre
- Asociația Civica
- Asociația Rădăuțiul Civic
- Centrul pentru Resurse Civice
- CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
- Centrul pentru Studiul Democrației
- Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
- FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
- Mircea Kivu, sociolog
- Maria Krause, expert electoral independent
- DOR – Romanian Diaspora
- The Diaspora Initiative
- FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
- Centrul de Resurse Juridice
- Asociatia Centrul de Investigații Media
- Asociația A.R.T Fusion
- Code for Romania
- GlobalFocus Center
Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. De ce este funcția de președinte atât de importantă
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)