Scandal la Chișinău: Ambasada Rusiei „a extras” un deputat condamnat penal pentru deturnarea alegerilor

Data:

Scandal de proporții la Chișinău: trei diplomați ruși au fost expulzați după ce instituțiile moldovene au demonstrat că ambasada Rusiei l-a ajutat să fugă de închisoare pe un deputat moldovean din gruparea criminală a oligarhului pro-rus Ilan Șor, condamnat pentru corupție electorală.

Moscova amenință cu măsuri de răspuns și acuză Chișinăul de gesturi neprietenești și „speculații provocatoare”. Un jurnalist de investigație de la Chișinău constată că „Rusia a devenit un patron al elitelor corupte din Republica Moldova, iar ambasada rusă se transformă în refugiu pentru funcționari corupți și gangsteri de diferite calibre”.

Deputatul moldovean Alexandr Nesterovschi a intrat pe teritoriul Ambasadei Rusiei în seara zilei de 18 martie, i s-au perfectat acte rusești și a doua zi dimineața a fost transportat cu o mașină cu numere diplomatice rusești în regiunea separatistă Transnistria, pe care Chișinăul nu o controlează. Totul, cu doar câteva ore înainte ca instanța de judecată să-l condamne pe Nesterovschi la 12 ani de închisoare pentru corupție și fraudă electorală.

Declarații în acest sens, însoțite de probe video, au fost făcute de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, Alexandru Musteață. În acest moment, Nesterovschi este la Tiraspol, la sediul consulatului mobil al Rusiei și este supravegheat de agenți de securitate ruși. „Acest gen de acțiuni fac parte din mecanismul de agresiune hibridă îndreptată împotriva Republicii Moldova”, a spus Alexandru Musteață, care a numit acțiunea „operațiune de extragere, organizată de serviciile speciale rusești”. Video SIS

Citește și: Analist de la Chișinău: Simion face jocuri de dezbinare convenabile Rusiei în Republica Moldova

Potrivit autorităților, ambasada Rusiei la Chișinău sabotează eforturile justiției și autorităților moldovene de a-i întemnița pe protagoniștii fraudei electorale prin care Rusia a încercat deturnarea referendumului pro-UE și a alegerilor prezidențiale din toamna 2024.

„Rusia se implică în actul de justiție din Republica Moldova, ceea ce este inacceptabil”, a declarat președinta Maia Sandu într-o emisiune la Radio Moldova. Aceasta a precizat că autoritățile de la Chișinău au solicitat administrației separatiste de la Tiraspol ca deputatul condamnat Nesterovschi să fie transportat pe malul drept al Nistrului, teritoriu controlat de autoritățile constituționale, pentru a-și ispăși pedeapsa. „Nu va fi simplu, pentru că regimul de la Tiraspol are o relație strânsă cu Federația Rusă și va încerca să se eschiveze de la transmiterea acestui personaj”, a declarat Maia Sandu.

Pe lângă Alexandr Nesterovschi, a dispărut și a fost dată în căutare de autorități și o altă deputată apropiată oligarhului Ilan Șor, Irina Lozovan, condamnată astăzi (luni, 31 martie) la 6 ani de detenție tot pentru corupție electorală. Parcursul celor doi era pe punctul de a fi repetat și de bașcana regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, care însă a fost arestată vineri seara la aeroportul Chișinău când încerca să fugă din țară. Iar cu câteva luni mai devreme din Republica Moldova a fugit o altă apropiată a lui Ilan Șor, deputata Marina Tauber, implicată și ea în schemele rusești de deturnare a alegerilor.

Citește și: Vot istoric pentru Republica Moldova: 1,9 miliarde euro pentru pregătirea aderării la UE

Cei patru fac parte din schema pusă la cale de Rusia și coordonată de structurile criminale ale oligarhului moldovean Ilan Șor de influențare a alegerilor din Republica Moldova prin sume mari de bani, destabilizare și dezinformare. Autoritățile, dar mai ales votul proeuropean al populației, au reușit să contracareze la limită ingerințele rusești în alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE din toamna trecută. Însă Republica Moldova mai are de trecut un test crucial pentru viitorul său european – alegerile parlamentare din toamna acestui an, unde Rusia își dorește să propulseze o majoritate anti-UE și să deturneze Moldova pe modelul Georgiei.

După anunțul făcut în dimineața zilei de SIS, Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul desemnat al Rusiei, Oleg Vasnețov, și i-a transmis o notă prin care trei angajați ai Ambasadei Ruse au fost declarați persoane indezirabile. „Decizia autorităților moldovene are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat MAE.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău declară că informațiile SIS „sunt nefondate și inacceptabile”, iar ambasadorul a spus că „în epoca AI nu pot fi comentate diferite clipuri video”. Ministerul de Externe de la Moscova a comentat decizia autorităților din Chișinău, spunând că „va răspunde corespunzător”, fără să precizeze însă ce măsuri va lua.

Citește și: Macron către Maia Sandu: „Vă vom însoți fără abatere pe drumul european”

Tensiunile diplomatice dintre Moldova și Rusia au un istoric lung, ultimele expulzări având loc toamna trecută, după ce un important funcționar din Parlament și unul de la Poliția de Frontieră au fost acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Cu un an mai devreme, în 2023, jurnaliștii moldoveni de investigație au dezvăluit că ambasada rusă din Chișinău, care se întinde pe un cartier întreg din centrul capitalei, în vecinătatea imediată a Parlamentului, Președinției și a Guvernului, este de facto un uriaș centru de spionaj în coasta NATO. Pe acoperișul misiunii diplomatice au fost numărate cel puțin 28 de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță lungă. La scurt timp, ca urmare a anchetei jurnalistice, Chișinăul a expulzat peste 40 de agenți ruși care activau în cadrul ambasadei. Antenele au rămas însă nemișcate pe clădirea misiunii diplomatice.

După expulzarea de astăzi, ambasada Rusiei în Republica Moldova rămâne cu 6 diplomați și 15 persoane din staff-ul tehnic.

Mașinile ambasadei ruse sunt de ani de zile taxiuri VIP pentru criminali

Jurnalistul de investigație de la RISE Moldova, Vladimir Thorik, notează într-o postare că de ani de zile politicienii moldoveni și transnistreni folosesc mașinile ambasadei ruse drept acoperire sau taxiuri VIP, cu care pot deveni invizibil pentru justiția moldovenească, pot „dispărea” în Transnistria, regiune ocupată de Rusia.

Citând investigații făcute pe parcursul anilor de RISE Moldova, Vladimir Thorik spune că mașinile ambasadei ruse au fost folosite în mod repetat de Vladimir Antiufeev, fost șef al KGB-ului transnistrean (1992-2012), general-locotenent KGB în retragere. Ulterior, el va participa în Ucraina la anexarea Crimeii și la crearea așa-numitei republici populare Donețk. Încă din 2004 Republica Moldova l-a dat în căutare pe Antiufeev, ceea ce nu l-a împiedicat pe acesta să folosească parcul de mașini a Ambasadei Rusiei timp de 10 ani. Generalul a călătorit în repetate rânduri cu plăcuțe diplomatice în Ucraina și de acolo, în tranzit, în Rusia și înapoi, cum arată investigația RISE „Generali fără frontiere”.

Jurnalistul Vladimir Thorik subliniază că Transnistria este o regiune care nu este controlată de Chișinău, dar care este recunoscută ca parte a Republicii Moldova. „Asistența în vederea transportării încolo a cetățenilor moldoveni care se ascund de justiția moldovenească este percepută de Chișinău ca o nerespectare directă a integrității teritoriale a Moldovei de către Rusia. Acest episod întărește și mai mult percepția că Rusia este un patron al elitelor corupte din Moldova. Iar ambasada însăși se transformă într-un refugiu pentru funcționari corupți și gangsteri de diferite calibre”, mai notează jurnalistul de investigație Vladimir Thorik.

Citește și: Republica Moldova, la 3 ani de la depunerea cererii de aderare: „Doar în UE vom fi protejați”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Captura Video Facebook)

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related