Scandal la spitale din Iași pentru posturile de șefi de secție. Managerii vor concursuri, legea spune altceva

Data:

spot_img

Scandal la spitale din Iași pentru posturile de șefi de secție: un conflict se desfășoară de câteva luni la Spitalul de Neurochirurgie. Managerul Lucian Eva refuză să avizeze numirea mai multor cadre medicale universitare în funcțiile de șefi de clinici, conform noii prevederi legale votate în Parlament.

Teatrul de război s-a extins deja în afara spitalului, ajungând în instanțele de judecată și fiind sesizate Consiliul Județean și Colegiul Medicilor.

Au fost 15 medici cu grad didactic în bătălia cu managerul, dar pe parcurs, în lista asumată prin semnătură, au rămas zece, apoi șapte.

Sunt câteva nume cu greutate care îi cer lui Lucian Eva să respecte legea: prof. Mihaela Turliuc (fostă manager al spitalului), prof. Claudia Costea, șef lucrări Carmen Filip, șef lucrări Bogdan Iliescu și mai mulți medici primari și medici specialiști.

De cealaltă parte, managerul Eva susține că 90% dintre doctorii din spital au acceptat noul Regulament Intern și că el luptă pentru „binele pacienților”.

Citește și GALERIE FOTO Fără telefoane în timpul orelor, la un liceu din Pașcani

Noua lege simplifică: Senatul UMF numește

În noiembrie 2022, Parlamentul a modificat câteva articole importante din Legea privind reforma sănătății (95/2006), producând rumoare în mai multe spitale universitare din țară.

Principala schimbare este cea privind numirea șefilor de secție în clinicile universitare, situație în care se regăsește și Spitalul de Neurochirurgie din Iași. În forma inițială, din 2006, funcțiile de șef se făceau la recomandarea senatului instituției de învățământ superior (UMF Iași).

În aliniatul următor se menționa că, în cazul în care contractul de administrare nu se semnează în 7 zile, se constituie o comisie de mediere, iar dacă problema nu se rezolvă într-un nou termen de 7 zile, atunci se organizează concurs.

În noua lege (310/2022), paragrafele descrise mai sus sunt înlocuite cu o formulare succintă: „În secțiile universitare clinice, funcția de șef de secție se ocupă de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află o instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului”.

Textul votat de Parlament subliniază că prevederile anterioare, privind medierea timp de 7 zile și apoi organizarea unui concurs după alte 7 zile, sunt eliminate. Concursuri pe funcție se fac doar dacă nu există niciun cadru didactic într-o clinic universitară sau dacă sunt mai multe persoane cu același grad didactic.

Citește și: INTERVIU | Eroii naționali care au făcut lucruri reprobabile nu trebuie ștergi din istorie. Dar trebuie arătați și cu părțile rele

Au fost scandaluri și la alte spitale

La Spitalul „Oblu” din Iași, secțiile Neuro I, Neuro II, Oftalmologie și Laborator au câte o singură persoană cu cel mai mare grad didactic și ar fi trebuit făcute numirile. Sunt mai multe spitale universitare din România în care noua reglementare a creat tensiuni. La Iași au mai fost scandaluri incipiente, inclusive amenințări și plângeri penale, la Spitalul Parhon și Recuperare, dar până la urmă managerii s-au conformat și au aplicat noua lege.

Interpretarea dată în lumea medicală este că a apărut un potențial conflict între creșterea bruscă a influenței universităților și propriile planuri manageriale ale șefilor de spitale. 

„A existat un lobby puternic în Parlament din partea rectorilor de Medicină din câteva centre universitare. Fiecare tabără consideră că este mai competentă decât cealaltă și își pasează vina pentru problemele din sistemul medical”, explică o sursă autorizată care nu dorește să-și divulge identitatea.

Mai multe, puteți citi în Reporter de Iași.

Tot la Iași, un medic, conferențiar universitar la UMF Iași, a dat în judecată Spitalul de Recuperare întrucât managerul unității medicale refuză să o numească în funcția de șef al Clinicii de Recuperare Medicală Respiratorie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat...

Primarul PNL din Drăgăneşti-Olt a trecut la PSD | Reporter24

Primarul PNL din Drăgăneşti-Olt, Marian Tudorică, a trecut la...