Scandal pe apa Teleormanului: „În acea perioadă se factura fără documente”

Data:

Cazul operatorului de apă al județului Teleorman, S.C.Apa Serv S.A. este unul foarte interesant, pentru că aici nu vorbim doar despre apă murdară la robinete sau despre un proiect cu fonduri europene care stagnează. Vorbim despre manevra ilegală prin care s-au scutit de la plata apei prieteni ai primarului Drăgușin și ai altor pesediști din zonă, în timp ce populației i se încasează pierderile în mod ilegal.

Situația este cu atât mai interesantă, cu cât ea este povestită chiar de fostul director comercial al Apa Serv și membru PSD la vremea aceea, Adrian Simionescu. El spune astăzi, în exclusivitate pentru Ziarul Liber în Teleorman, că dezastrul de la Apa Serv, care înregistrează acum pierderi de 16 miliarde de lei, nu poate fi pus decât în spatele primarului Alexandriei, Victor Drăgușin. Și nu o spune în sens politicianist, ci cu argumentul că în Consiliul de Administrație al Apa Serv, Consiliul Local Alexandria are 40% din acționariat, deci o responsabilitate uriașă în raport cu celelalte consilii locale acționare în societate.

Structura acționariatului Apa Serv

Când am devenit director comercial acolo, am aflat că niciodată nu se făcea acel bilanț de apă

La mijloc ar fi jocuri politice, dar și multă iresponsabilitate. Situația ne-a fost povestită, pe larg, de fostul director comercial al Apa Serv, Adrian Simionescu, care a fost acolo încă de la începuturile poveștii. Cu atât mai mult, el este îndreptățit să caute vinovați într-o epopee a promovărilor pe pile, a favorizării prietenilor și a manevrelor fără acoperire legală.

Adrian Simionescu, fostul director comercial al Apa Serv

Prin anul 2005, fiecare oraș avea o regie sau o societate de distribuție a apei potabile. La Alexandria era director Mircea Dumitrescu. În anul 2005 eram consilier județean și am fost trimis de Liviu Dragnea, împreună cu alți colegi, în Olanda, iar Olanda avea un sistem integrat al acestor societăți în una singură, iar prin fondurile de pre-aderare se discuta de bani pe care comunitatea europeană putea să îi dea în acest scop. Termenul era extinderea, reabilitarea, epurarea apei. Venind de acolo, i-am propus lui Liviu Dragnea să facem la nivel de Teleorman o societate care să cuprindă cele 5 orașe, lucru care s-a și întâmplat. Împreună cu primarul de la Roșiori și Victor Drăgușin, viceprimar la vremea aceea, s-a făcut această adunare generală, cu Mircea Dumitrescu director general până în 2008, când a fost promovat în funcția de administrator al județului. În 2007 s-a încheiat primul bilanț și efectiv s-a înființat S.C. Apa Serv SA, având ca acționari patru orașe și Consiliul Județean. Acționariat care se păstrează și astăzi. După 2008, a plecat Mircea Dumitrescu și a venit, propus de Victor Drăgușin,  domnul Valentin Boboc în funcția de director general al Apa Serv. Valentin Boboc a stat director până în 2012, perioadă în care, din păcate, nu a făcut nimic, cu referire la reabilitare. Mai mult, așa zisa balanță de apă, mai concret apa care se pompează, și apa care se încasează, nu era în regulă. Spre stupoarea mea, în anul 2017, când am devenit director comercial acolo, am aflat că niciodată nu se făcea acel bilanț de apă.”, își amintește Adrian Simionescu.

O parte din agenții economici sau persoane fizice efectiv nu aveau apometru și nu plăteau…

Situația întrecea orice imaginație. Diferența dintre apa pompată și cea facturată era colosală. De altfel, asta explica lucruri pe care oamenii doar le bănuiau, și anume că unii erau scutiți de plata apei, iar alții erau, pur și simplu, trecuți cu vederea. În acele vremuri, apa se factura ilegal, așa cum, de altfel  se facturează și acum. Evident, oamenii sunt nemulțumiți, dar principalul acționar, Consiliul Local Alexandria, reprezentat de Victor Drăgușin, mizează pe faptul că populația are memoria scurtă.

Fragment din raportul transmis societății

Când am făcut-o prima dată, am aflat că datele sunt incredibile și, dacă îmi aduc bine aminte, am ajuns în situația în care la Turnu Măgurele, doar 30% din apa pompată se vinde, la Alexandria, unde toată lumea spunea că lucrurile stau bine, am aflat că doar 40% din apa pompată se vinde, la Zimnicea, 22% și Videle și la Roșiori e undeva pe la 50%. Și, în urma  acestei analize, am făcut și un raport pe care l-am transmis consiliului de administrație pe 11.09.2018. Toate aceste pierderi se regăsesc în buzunarul nostru. Explicația are două componente: una, pe care o bănuiește toată lumea, și anume că o parte din agenții economici sau persoane fizice efectiv nu aveau apometru și nu plăteau și a doua parte este una tehnică, prin pierderi. Aici ajungem la problema facturilor, pentru că, mai nou, s-au băgat pierderile de la subsol în facturile oamenilor, cu toate că legea le permitea să repare situația. Deci exista lege care permitea celor de la Apa Serv să reabiliteze toate subsolurile. Dar Apa Serv a preferat să pună aceste pierderi în cârca locatarilor, din punctul meu de vedere, total ilegal. Când am ajuns la Apa Serv, din 3000 de apartamente, nici 500 nu aveau convenție. În acea perioadă se factura fără documente. „

Cea mai mare vină o are Victor Drăgușin

La mijloc erau, ce să vezi, exclusiv preocupări legate de influența asupra societății de apă. Cine avea controlul asupra apei, era puternic. Și e normal să fie așa, de vreme ce apa e o resursă vitală. Desigur, responsabilitatea n-a avut loc în ecuație și astfel, prin influența pe care o avea, deținând 40% din acțiunile Apa Serv SA, Victor Drăgușin s-a preocupat de numirea la conducerea societății a unor apropiați, în speță, deputatul PSD, Valentin Boboc și un incompetent, fost șofer al lui Boboc, Ciprian Gurban. De altfel, Adrian Simionescu îl consideră astăzi pe primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, principalul responsabil de dezastrul financiar și nu numai de la Apa Serv SA.

Interesant e faptul că, deși se discutase ca cele șase entități să aibă procente egale, din păcate, în urma unor mai multe lucruri pe care nu le știu, Consiliul Municipal Alexandria a reușit să aibă 40% din acțiunile Apa Serv. Asta se explică prin faptul că echipa coordonată de Victor Drăgușin la Alexandria a încercat să acapareze și chiar a reușit până azi, împreună cu o slăbiciune enormă a lui Adrian Gâdea în mod special, să pună mâna pe majoritatea acțiunilor și să-și impună directorul. Și echipa Victor Drăgușin-Valentin Boboc l-au impus pe acest…cum ziceați că îl cheamă?… da, pe Ciprian Gurban și, ca să salveze aparențele  au păstrat un director tehnic, pe domnul Teodor Cosma, inginer de meserie. Drăgușin și  Vali Boboc i-au păcălit pe Adrian Gâdea și pe Dan Cuclea și l-au impus pe acest Gurban, pe care nu-l recomanda nimic. Cum, de altfel, nici pe Vali Boboc nu-l recomanda nimic. Presa ar trebui să ceară o listă cu cei care nu plătesc apa. Și aici vorbim nu de o listă enormă. Vorbim de oameni și afaceri care n-au plătit cu lunile. Sunt 16 miliarde pierderi la Apa Serv astăzi.

Situația financiară a S.C. Apa Serv S.A.

Și aș vrea să întreb acționariatul principal ce măsuri ia acum, că vine iarna, în afara de aceea că a pus pierderile în facturile oamenilor, măsură care nu pare prea legală. Eu n-am mai văzut așa ceva. Cea mai mare vină o are Victor Drăgușin și sunt tare curios ce măsuri va lua cu domnul Gurban că nu se recuperează cei 16 miliarde pierderi, pe care Apa Serv i-a înregistrat în 2019.”, a completat Simionescu.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...