Scandalul lucrărilor semnalate ca falsuri din colecția Adrian Năstase: „Fiecare persoană care a cumpărat un bilet la expoziția Brauner să fie despăgubită”

Data:

spot_img

Scandalul lucrărilor semnalate ca falsuri din colecția Adrian Năstase continuă. Istoricul de artă Adrian Buga vine cu precizări după ce fostul premier a decis să își retragă tablourile din expoziția Victor Brauner „Între ocult și oniric”, de la Muzeul Național de Artă al României.

Adrian Buga prezintă demersurile sale pentru a rezolva în liniște problema cu falsurile, însă s-a trezit cu „amenințări” și jigniri, scrie Aktual24.ro.

„La început au fost amenințări «prietenești», «sfaturi și îndemnuri» care au culminat spre final, în public, cu apelativul NESIMȚIT!

Vreau să postez, sper că ultima dată, împotriva acestei probleme, care m-a epuizat, și doresc să punctez fiecare etapă a acestui scandal care trebuia să fie închis cu atenție și cu diplomație.

De Ziua națională a României, 1 Decembrie 2023, sunt invitat în calitate de Membru al Asociației Prietenii MNAR la deschiderea oficială a expoziției: Victor Brauner «Între ocult și oniric».

Privesc toate lucrările și primesc un șoc când văd ce lucrări au fost expuse printre cele fără probleme!

Chiar atunci, pe loc, vorbesc public și atrag atenția unor specialiști implicați în proiect! Și ei sunt consternați! Strig, de două ori, chiar la vernisaj, că lucrările din colecția incriminată au probleme grave de autenticitate. Sunt auzit și de «colecționar» care trece impasibil și «surd» pe lângă mine!

Plec extrem de trist că văd așa ceva în Muzeul NAȚIONAL.

Detaliez unui prieten artist parizian situația. Tace și acum! Îl înțeleg!

Imediat încep să fac demersurile discrete. Plec la Paris să cercetez și mai mult opera lui Brauner. 

Anunț muzeul Georges Pompidou printr-o scrisoare. Revin în țară, mă opresc de Sărbători și de Anul Nou. 

Reiau activitatea pe 10 ianuarie. Văd expoziția de nenumărate ori! Fotografiez toate lucrările cu probleme.  Am ajuns la 4-5 lucrări.

Pe date de 17.01.2024 informez Asociația Prietenii MNAR oficial! Mi se răspunde prompt. Îmi dau demisia imediat”, a a transmis Adrian Buga pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Milionarul Dragoș Dobrescu nu scapă de proces. Instanța Supremă a decis că faptele nu se prescriu

Scandalul lucrărilor semnalate ca falsuri: „Există tablouri false, dar există și falși colecționari”

Istoricul de artă continuă dezvăluirile.

„Anunț oficial muzeul: registratura MNAR pune data de 18 ianuarie pe Înștiințarea mea.

Încă mai speram să scoatem lucrările din expoziție fără scandal, cu diplomație și cu mare atenție să nu afectăm imaginea muzeului. Nu primesc niciun răspuns!

Deși domnul Director mă cunoștea, având o colaborare bună, a preferat să nu mă contacteze și să nu mă asculte. Scandalul se propagă în public. Nevoit, fără să primesc niciun răspuns oficial sau neoficial, prezint și eu public toate convingerile mele. 

Din păcate, domnul Director al MNAR, după vizita comisiei Georges Pompidou, în loc să scoată lucrările din expoziție și să le țină în depozitul MNAR pe durata expoziției și pe durata anchetei, alege să dea lucrările înapoi colecționarului!

Îmi doresc ca, după declararea tablourilor FALSE de către comisia de experți, fiecare persoană care a cumpărat un bilet la MNAR (expoziția Brauner) să fie despăgubită, în procent de 4-6 % din prețul biletului!

Prefer să nu citez din Deng Xiaoping, ci să-mi îndrept gândul spre afirmațiile lui Theodor Pallady, care spunea: «Există tablouri false, dar există și falși colecționari»! Aviz amatorilor!”, a transmis Adrian Buga pe pagina sa de Facebook.

Citește și: De ce suntem săraci într-o țară bogată. Despre sărăcia energetică și soluțiile ei

Scandalul lucrărilor semnalate ca falsuri. Năstase a retras tablourile

Pe 26 ianuarie, Adrian Năstase a anunțat că își retrage tablourile din expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, găzduită de Muzeul Național de Artă al României. Mai mulți experți în artă au declarat că o parte din tablourile lui Năstase sunt falsuri.

„Sunt convins că fiii mei vor știi să le păstreze sau să le valorifice cândva. Posibil în străinătate”, a amenințat Năstase.

Se spune că Deng Xiaoping a avut o anumită strategie în legătură cu evenimentele din Piața Tiananmen. Aceea de a aștepta pentru a-i afla pe cei care îi erau împotrivă.

Am decis, inițial, să procedez la fel în legătură cu atacurile la adresa lucrărilor Brauner, din colecția mea, incluse în expoziția de la MNAR. Am așteptat, cum era normal, ca direcția muzeului – cea care mi-a solicitat lucrările și care le-a selectat pentru a le expune – să se pronunțe.

Au fost patru zile de linșaj mediatic în care am reușit să fac celebrul test al aviatorilor ‘friend or foe’. Interesant este că acum au apărut în peisaj și progeniturile unor foști trădători, ‘experți’ ai colecțiilor de artă regale dispărute din România sau au fost reactivate personaje din arhivele CNSAS”, a scris Adrian Năstase pe blog.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Național de Artă al României / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. Bombonel le-a primit spaga de la smecherii care aveau nevoie de gratiile lui. Ei bine aia erau mari smecheri si i-au oferit niște falsuri ca si Nastase era un fals si un inganfat. Va dati seama ca fierbe de oftica gizganul ca a facut serviciul și în schimb a primit un rahat. Politia ar trebui sa între pe fir.

  2. Ca de obicei bombonel triseaza si minte cum a facut cu resursele acestei tari pe care a ruinat o iar el si a umplut buzunarele gros de tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tradiţii populare române şi maghiare, într-o expoziţie internaţională

O expoziţie internaţională intitulată "Tradiţii populare române şi maghiare"...

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...