Scandalul „Nordis” de la Ploiești s-a lăsat cu arestări. La București, faptele sunt cercetate „in rem”, adică dosar ținut la sertar

Data:

spot_img

La începutul anului, procurorii din Ploiești anunțau că au destructurat un grup organizat în dosarul numit „White Tower”.  Doi dezvoltatori și un avocat au fost arestați preventiv, iar un notar a fost arestat la domiciliu. Asta după ce au vândut apartamentele ilegal, de două ori. O dată prin promisiune de vânzare – cumpărare, a doua oară prin contract de vânzare-cumpărare autentic. Fix ca în cazul „Nordis”.

Astfel au fost prejudiciate câteva zeci de persoane, paguba fiind de 1,1 milioane de euro. „În concret, dezvoltatorul imobiliar (PFA Lupu Mărioara) încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane” se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Dezvoltatorul imobiliar ar fi apelat la un avocat din Baroul Prahova, Vlad Nichita, care a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla, pentru a declanşa procedura falimentului, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul.

La București, liniște deplină

Vânzarea ilegală a acelorași apartamente pentru mai mulți proprietari de bună credință a fost posibilă cu ajutorul notarului George Radu Tudose.

În cazul Nordis, deși au fost depuse aproximativ 10 plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 de la începutul anului, nu s-a întâmplat nimic.

În Ploiești s-a găsit un procuror care să stopeze înșelăciunea, în București nu se atinge nimeni de Vladimir Ciorbă și soția lui, Laura Vicol, până ieri șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

„Dosarul este foarte simplu și poate fi făcut în 3 săptămâni. La încheierea unei promisiuni de vânzare-cumpărare a unui apartament notarul trebuie să declare la Oficiul de Cadastru tranzacția, pentru ca dezvoltatorul să nu promită același apartament către 10 persoane. Dacă nu a făcut-o are o problemă. Trebuiau făcute percheziții la notarii implicați și ridicate documente.”, ne-a declarat un procuror. 

Vina notarului

Doar contractul de vânzare cumpărare este act translativ, adică transmite dreptul de proprietate. Pe promisiune de vânzare-cumpărare poți vinde de mai multe ori dacă notarul nu înregistrează promisiunea la OCPI. „Intrarea în insolvență a societății este o șmecherie care, cel mai probabil, va lasă zeci de păgubiți fără bani. Deoarece prima dată statul își recuperează banii. În cazul acesta trebuiau conexate plângerile, sau să fie făcută o plângere comună cu cât mai mulți păgubiți. Parchetul trebuia să procedeze ca în cazul Bulai, să pună la dispoziție o adresă pentru a colecta plângerile. Atunci s-a putut, acum nu”, mai susține procurorul care arată că organele de urmărire penală pot suspenda procesul de insolvență.

„Să se pună sechestru pe toate bunurile acționarilor și să se plătească bani oamenilor, apoi cei vinovați să fie puși sub acuzare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani”, mai susține anchetatorul.

Ademeniți cu prețuri sub piață

La fel ca în cazul Nordis, dorința de a avea o locuință nouă în zona bine cotată a Ploieștiului a făcut ca mulți dintre cumpărători să ignore semnalele trase de-a lungul timpului, lăsându-se influențați de prețurile atractive.

În cazul „White Tower”, ploieștenii au sperat că pot cumpăra un apartament nou cu trei camere în 2019, pentru suma de 40.000 de euro, lucru puțin probabil având în vedere prețul pieței.

Pe fondul scandalului Nordis, parlamentarii PSD au depus în Senat un proiect legislativ prin care limitează avansul pe care îl pot cere dezvoltatorii imobiliari de la clienții lor, pentru imobilele în construcție. Inițiativa legislativă prevede că dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului.

Sesizare de fațadă

Dacă în cazul „White Tower” procurorii s-au mișcat rapid și au luat măsurile necesare, în cazul Nordis G4media susține că DIICOT s-a autosesizat în urmă cu un an și au deschis dosar penal, cercetările fiind in rem, ceea ce înseamnă că el privește fapte și nu persoane.  Altfel spus, DIICOT nu a făcut nimic în acest caz.

O anchetă Recorder publicată luni scoate la iveală o escrocherie de proporții, care a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale, cu sute de oameni păgubiți și multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, firmă controlată de Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fosta judecătoare din dosarul accidentului de la 2 Mai, suspendată trei luni din funcție

Fosta judecătoare din dosarul accidentului de la 2 Mai,...

Antrenor din Constanța, acuzat de trafic de persoane

Procurorii DIICOT au făcut două percheziții la domiciliul unui...

Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea, companie înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea

Percheziții DNA au loc miercuri la Casa de comerț...