Scandalul Roșia Montană: Guvernul ar putea fi adus la sapă de lemn din cauza despăgubirilor. Membrii Guvernului Ciolacu au discutat, la secțiunea confidențială a ședinței de guvern, despre opțiunile pe care le are executivul în afacerea Roșia Montană. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au explicat în ședință că trebuie formată o echipă de negociere cu compania Gabriel Resources, miza principală fiind evitarea popririi conturilor. O altă temă discutată a fost impactul semnificativ asupra deficitului bugetar, oricum mare în acest an – proiectat de guvern la 5% din PIB, adică 86,6 miliarde lei. Estimările Ministerului Finanțelor sunt că România va fi obligată să plătească circa 2 miliarde de dolari.
În aceste condiții, guvernul e obligat să deschidă discuțiile cu compania canadiană pentru a evita situația din 2020, când frații Micula au poprit conturilor unor instituții și companii cu capital de stat într-o situație similară ca să recupereze cele aproape 400 de milioane de euro. Cel mai probabil, echipa de negociere va fi formată din membri ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Justiției și va avea un mandat de la guvern. Ei vor discuta cu reprezentanții companiei canadiene despre opțiunile de plată, printre ele numărându-se o eventuală eșalonare a plății sau includerea în tranzacție a unor active guvernamentale.
Ministerul Finanțelor a arătat că guvernul poate decide să atace decizia tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), dar șansele de reușită ale unui astfel de atac sunt extrem de mici. În plus, decizia ICSID este executorie din momentul pronunțării publice (în jurul datei de 10 februarie), ceea ce înseamnă că o eventuală contestație nu va opri plata către compania canadiană Gabriel Resources. ”Sunt șanse foarte mici la o astfel de contestație, plus că nu se suspendă executarea. Orice zi de întârziere înseamnă costuri în plus”, a declarat pentru G4Media o sursă guvernamentală care cunoaște dosarul Roșia Montană.
Costurile suplimentare invocate reprezintă penalitățile de întârziere. Cu alte cuvinte, pentru orice zi în care guvernul nu face plata sumei decise, trebuie să plătească sume în plus calculate ca procent din suma stabilită de Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).O altă decizie pe care a discutat-o guvernul este să facă public tot dosarul Roșia Montană și mai ales partea legată de introducerea în patrimoniul UNESCO. În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană. Ulterior, în 2016, guvernul Cioloș a depus o cerere pentru introducerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, ceea ce face imposibilă orice exploatare minieră a resurselor de aur și alte minereuri prețioase. În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Mai multe citiți în publicația Economedia.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„… esalonare a platii…”___–__important este ca partea romana (statul) este complet de vina, dar aceasta parte, „statul”, este o notiune doar in vorbire, statul este personificat de indivizi cu diverse functii, asa ca justitia romana ar trebui sa traga la raspundere PERSOANELE respective, sa le confiste -extensiv- averile si chiar sa-i bage la inchisoare, si astfel se poate recupera din prejudiciu creat de acesti incompetenti corupti, cu siguranta ca toti sunt milionari, iar daca in 10-15 ani de ocna executa munca zilnica, paguba va fi diminuata…Dar nu cred ca se va proceda asa, iohan si ciolacu sunt ei insasi banditi, si-si apara „semenii”…