Schema fraudării alegerilor din Moldova. Rusia a transferat, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova prin intermediul grupării criminale Șor. Cifra a fost numită de șeful Poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, joi, la o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat inclusiv probe video cu schema de mituire a alegătorilor pentru scrutinele din 20 octombrie, informează Deutsche Welle.
Este vorba de documentarea a peste 1,4 milioane de tranzacții, realizate prin intermediul „Промсвязьбанк / Promsveazbank” din Rusia către cetățenii din Moldova racolați de gruparea Șor.
Numai în cadrul perchezițiilor efectuate miercuri în 19 raioane ale țării, au fost ridicate plicuri cu 175.000 de lei moldovenești. Banii urmau să ajungă la curatorii locali ai grupării criminale, iar ulterior la cei care și-au vândut votul. Fiecare coordonator local al rețelei Șor primea de la „Promsveazbank” transferuri unice de 250.000 de ruble rusești – echivalentul a 2.500 de euro. Asta înseamnă plăți a peste 100 de euro pentru fiecare vot fraudat. Cei mai mulți bani rusești pentru cumpărarea voturilor au venit în Moldova în perioada 14-17 octombrie.
Citește și: Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo intră în turul II
Din luna aprilie 2024, aproape 140.000 de moldoveni și-au făcut conturi la banca rusească „Promsveazbank” pentru a putea primi mita electorală. Dar banii ar fi ajuns la mult mai multe persoane, potrivit Poliției, utilizatorii conturilor fiind și intermediari care transmiteau mita mai departe votanților.
Transferurile s-au făcut printr-o aplicație care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că Poliția are numele tuturor beneficiarilor. „Procesul de corupere a început mult mai devreme decât luna septembrie. Până în luna aprilie curent, aplicația PSB nu a fost utilizată în Republica Moldova. Transferurile bancare au început a fi realizate în această primăvară. Poliția a documentat 138.000 de numere telefonice – utilizatori care au relaționat prin aplicația PSB. Un utilizator putea relaționa și cu alte persoane implicate în schemă. Acțiunile de corupție electorală erau realizate de către membrii organizației criminale Șor”, a spus Viorel Cernăuțeanu.
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: Ce înseamnă rezultatul referendumului din Republica Moldova
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO)