Schengen nu mai există: de ce insistă România să fie primită

Data:

spot_img

Klaus Iohannis e singurul care nu mai face promisiuni și nu mai caută scuze false pentru neaderarea României la Spațiul de Liberă Circulație. Toți ceilalți lideri cred că pot folosi această temă în campaniile electorale.

Primul ministru Marcel Ciolacu spune că, atât timp cât Spaţiul Schengen există, România va dori să adere la el. Mai mult, el a promis că, până în decembrie, când ar putea fi din nou supusă la vot primirea țării în Spațiul de Liberă Circulație, negocierile Bucureștiului vor produce efecte. Deocamdată, Austria e singura care a declarat oficial că va continua să se opună lărgirii Spațiului Schengen cu România iar Olanda a avertizat Bulgaria că ar putea fi din nou împotriva ei.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a declarat înainte de reuniunea liderilor europeni de săptămâna trecută că oricine „ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”.

Tot mai multe state își închid frontierele

Există suspiciuni convertite în controale la frontieră între statele Schengen de ani de zile, care acum s-au acutizat: Franța a instalat controale la frontieră la fiecare graniță sub pretextul combaterii terorismului, Germania controlează granița cu Austria și anunță controale și la granițele sale cu Polonia și Cehia, Austria a impus la rândul ei verificări la frontiera ei cu Italia, Germania și Slovenia iar Italia reintroduce controale la granița ei cu Slovenia.

Cumva, din această hartă a suspendării Tratatului Schengen pentru libera circulație, spațiul est-european pare să fie detașat, să rămână în afară. Tot mai multe state își închid frontierele, pe fondul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu și al crizelor suprapuse care ridică probleme guvernelor europene: inflațiamigrația, polarizarea societății și creșterea extremiștilor, care aproape în fiecare stat european ajung la 25% din preferințele electoratului. 

„Realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează”

Are șanse România să fie primită în Schengen anul acesta? Puțin probabil, după cum lasă să se înțeleagă chiar președintele Klaus Iohannis: „Noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că îndeplinim absolut toate criteriile Schengen”, dar „realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează. Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen”.

Șeful statului nu mai vinde iluzii, îl lasă pe Ciolacu să o facă, dar pentru toată lumea e clar că prioritățile acestui loc privilegiat, în care se putea circula rapid și fără opriri între state, este să se apere de viitorul val migrator care se pregătește. Europa Occidentală încearcă să prevină ceea ce s-a întâmplat după ce a început războiul din Siria, în urmă cu mai bine de 10 ani.

Citește și: Candidat AUR la europarlamentare, la Brăila: A comparat membrii AUR cu Sfântul Dimitrie | „Și noi suntem chemați să luptăm pentru Hristos și Biserică!”

Mai multe voci vorbesc despre un eventual proces împotriva Austriei

Visul României de a fi parte a acelui spațiul ideal, fără frontiere, se suspendă pentru moment, chiar dacă liderii politici încă insistă asupra acestuia din motive electorale, cum e cazul premierului sau pentru a supraviețui politic, cum e situația președintelui PMP, Eugen Toman. Spre deosebire de primul însă, Tomac a făcut unele eforturi, pe care statul român le-a refuzat. Practic, Tomac a intentat, ca persoană fizică, un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în care a reclamat respingerea intrării României în Spațiul Schengen. 

Încercarea era de la început fără sorți de izbândă, în absența asocierii guverului, iar tribunalul UE tocmai a respins acţiunea liderului PMP ca „vădit inadmisibilă” şi, în parte, din cauza lipsei de competenţă. Eugen Tomac a anunțat că face recurs iar luna trecută primul ministru a declarat la rândul lui că, în cazul unei noi opoziții a Austriei împotriva aderării României la Schengen în decembrie, când e așteptat un nou vot, România va ataca la Curtea de Justiţie a UE refuzul Vienei.

Președintele Klaus Iohannis nu e la fel de hotărât și a mărturisit că nu a găsit „doi juriști care să aibă aceeași opinie legat de această chestiune”. 

Din guvern, mai multe voci vorbesc despre un eventual proces împotriva Austriei. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că prejudiciul total produs de Austria din cauză că țara nu a ajuns în Schengen este de 2% din Produsul Intern Brut al României, adică în jur de 6 miliarde de euro. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a calculat că ar fi 11 miliarde de euro și chiar a lăsat de curând o astfel de factură în parlamentul austriac.

Cancelarul Austriei propune un nou calendar pentru aderarea României la Schengen, în primăvară
Foto: Captură video

Ratarea intrării în Schengen sugerează eșecul acestei elite politice

Toate aceste entuziasme fac parte din campanii electorale bine definite: Eugen Tomac încearcă să se salveze pe el și partidul său care nu a reușit în 2020 să intre în parlament. Se mișcă mai repede și probabil mai bine decât ceilalți, fiindcă e pe marginea prăpastiei. USR stagnează fiindcă nu a livrat mai nimic din promisiunile de acum patru ani iar politicienii partidului mizează în continuare pe publicitatea politică goală de conținut. Marcel Ciolacu știe că nu poate baza pe nimic în cazul Schengen, dar face promisiuni și crede în minuni.

Klaus Iohannis e singurul lucid, pentru că nu are nimic de pierdut și, poate, fiindcă el vrea să demonstreze, în perspectiva potențialului fotoliu european pe care ar putea să-l obțină, că e gata să ia distanță față de pasiunile și obsesiile autohtone. 

Singurul obiectiv de țară pe care elita politică a reușit să-l traseze după aderarea la UE și NATO este intrarea în Spațiul Schengen. Ratarea lui după atâta vreme sugerează eșecul acestei elite care s-a axat prea mult pe interesele proprii și prea puțin pe interesul național.

În subsidiar, se poate ridica întrebarea dacă liderii români și-au dorit cu adevărat să aibă o țară complet integrată în angrenajul european sau dacă nu cumva există încă grupuri care au la îndemână pârghii pe care le folosesc în sens contrar? Dacă nu cumva obsesia Schengen e doar retorică?

Preluare Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. iohan, adica gaga de Sibiu , nu mai zice nimic tocmai pentru ca el si-a facut datoria -pentru Germania si Austria- a tinut Romania pe margine si cersetoare, iar acum , nu mai are prea mult sens, plus ca ce au avut nevoie nemtii (si austriecii) au obtinut, sclavi tineri, buni de munca , plus mii si mii de persoane cu pregatire universitara, un imens castig pentru aceste tari, educatia, oriunde, este scumpa si este recompensata si compensata NUMAI daca licentiatul respectiv lucreaza in tara pregatitoare, cel putin 3 stagii de cat a durat scolarizarea, iar din Romania licentiatii pleaca chiar dupa terminare, sa -oricum- in primii catziva ani dupa debut…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...