Schimbarea la față a lui George Simion

Data:

spot_img

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de 38 de ani, s-a străduit în ultimele săptămâni de campanie electorală să-și arate fața civilizată și moderată.

Liderul AUR nu a mai fost la fel de sigur pe el după ce s-a îmbrăcat în această haină de împrumut în care și-a impus să nu mai răcnească și să nu mai jignească. A intrat în arena politică abrupt, dar nu doar cu experiența din galeria de fotbal, ci și cu exercițiul persuasiunii din stradă. A jucat rolul tânărului anticomunist, înainte să înceapă marșurile unioniste, când era încă timid și nu-și arăta violența ce urma să vină din perioada manifestațiilor anti-vacciniste și apoi în parlament. George Simion nu i-a intimidat pe colegii lui din Camera Deputaților doar țipând, înjurând sau jignind, ci și printr-o apropiere fizică derutantă, cum a fost cazul fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, pe care l-a prins de ceafă și i-a strigat în față „hoț”, în vreme ce omul se afla la tribuna parlamentului, încercând să vorbească. Pe urmă, l-a urmărit și l-a înghesuit în lift. Parchetul General s-a autosesizat încă din februarie 2022, de la data incidentului, dar fără niciun rezultat concret.

Citește și: Reportaj – pe urmele cărții: Zero librării în mediul rural din România. Cum ajunge cartea la români și de ce rămânem o țară needucată 

Prima reacție pe care pare să o aibă Simion față de cineva care nu e pe aceeași poziție cu el este una violentă, chiar dacă în ultima vreme încearcă să-și reprime gesturile și vorbele. Respirația și mișcarea corpului îl dau de gol, dar reprimarea rămâne. Pentru unii, George Simion pare la dezbaterile televizate un prezidențiabil cu care se poate discuta, care are argumente, se exprimă coerent și răspunde mai clar și mai sincer decât ceilalți la marile teme de dezbatere. Nu vrea parteneriat civil, ca nu cumva să profite de el cuplurile gay, așa cum a cerut CEDO, și spune că „suntem o țară suverană și putem să ne luăm propriile decizii”. Vrea mai puțină Europă și mai puțin NATO în România. Patinează cu multă grijă printre subiectele sensibile ale suveraniștilor și încearcă să se delimiteze de rădăcinile legionare pe care le-au scos la suprafață colegii lui. Găsește explicații pentru cântecele cu iz legionar de la nunta lui, pe care ar fi vrut-o ca a Căpitanului, cum i se spunea liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Nu vrea să lase niciun detaliu neexplicat, fiindcă știe că după excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială cu ajutorul Curții Constituționale, ar putea urma el. Aceasta pare să fie temerea lui cea mai mare, dacă intră în turul al doilea.

A dat interviuri peste tot în presa așa-numită democrată, ca și cum liderul AUR ar fi devenit brusc frecventabil, ca și cum radicalismul lui s-ar fi dizolvat odată cu schimbarea sa la față. Asocierea cu Gigi Becali, numărul 2 pe lista candidaților la Camera Deputaților, indică însă direcția clară în care vrea să meargă Simion. În același timp, liderul AUR a luat în stăpânire mai clar decât ceilalți candidați discursul naționalist și conservator: e patriot, fiindcă vrea să aducă Republica Moldova în România, e credincios și respinge tot ce are legătură cu LGBT de dragul lui Dumnezeu, e familist și aduce televiziunile acasă să-i filmeze fiul abia născut, soția și în general căsătoria perfectă, spunând că dorința lui cea mai mare e să mai aibă un copil. Totul e construit într-o manieră artificială, dar glazura de deasupra poate fi înghițită de cei mai puțin pretențioși.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...