Schimbări fundamentale în politica externă germană | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Noul guvern german va trebui să stabilească priorități complet diferite în politica externă. Departe de SUA și în favoarea propriei apărări, scrie Deutsche Welle.

Este cât se poate de limpede că noul guvern al Germaniei se va confrunta cu provocări enorme în materie de politică externă, după alegerile de duminică.

Se vorbește de o schimbare epocală în Germania, care a ajuns la finalul confortabilului rol de țară puternică din punct de vedere economic, dar timorată din punct de vedere geopolitic.

După cel de-al Doilea Război Mondial, miniștrii de externe germani au avut mandate confortabile. Ferm ancorată în structurile occidentale, Germania a devenit un susținător al multilateralismului și un avocat al democrației și statului de drept. Deciziile de politică externă erau luate în strânsă cooperare cu statele occidentale prietene, în timp ce SUA erau responsabile de securitatea țării.

Citește și: Alegeri în Germania. Care este atmosfera înainte de deschiderea secțiilor de votare

J.D. Vance a anunțat că Europa trebuie să suporte propriile costuri de apărare

După Conferința de Securitate de la München, unde noul vicepreședinte american J.D. Vance a anunțat că Europa trebuie să suporte propriile costuri de apărare și să își asume responsabilitatea, întrebarea este ce variante are la dispoziție Berlinul.

Posibilul viitor cancelar federal, Friedrich Merz, președintele Uniunii Creștin Democrate, și-a exprimat iritarea într-un interviu acordat DW: „Este un moment istoric, în care garanțiile de securitate americane sunt puse sub semnul întrebării, iar americanii înșiși pun la îndoială instituțiile democratice”.

Toate aceste schimbări se întâmplă cu o viteză amețitoare. Roderich Kiesewetter, expert în afaceri internaționale, deputat creștin-democrat, afirmă că Germania se află la răscruce.

Republica Federală trebuie să realizeze că structura sa democratică și constituțională este din ce în ce mai amenințată. China, a explicat el, face în prezent tot ce îi stă în putință pentru a-și extinde influența și a spori dependența unor state democratice precum Germania de puterea asiatică.

„Vechea gândire împăciuitoare și naivitatea față de China nu mai sunt actuale”

Într-un interviu acordat DW, Kiesewetter a pledat în favoarea unei politici care să pună în centrul atenției propriile interese naționale și economice ale țării: „În caz contrar, impactul economic va fi substanțial, iar NATO își va pierde efectul descurajator. Pentru a realiza acest lucru este necesară o reorientare strategică și politică a politicii externe și de securitate. Vechea gândire împăciuitoare și naivitatea față de China nu mai sunt actuale, sunt chiar contraproductive”.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Un fost șef KGB susține că Donald Trump ar fi fost recrutat de serviciile ruse în 1987

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related