Schimbări în Codul urbanismului: Unele case ar putea să nu mai aibă nevoie de autorizaţie de construire. La fel și pentru terase, garaje și bucătării de vară

Data:

spot_img

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a afirmat, marţi, la Ploieşti, că procedura de adoptare a Codului urbanismului este în derulare, urmând să fie eliminată avizarea „în cascadă”.

„Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. (…) Noi, prin acest Cod al urbanismului, propunem nişte mecanisme prin care planurile urbanistice generale ale localităţilor, care astăzi … de la 4, 5, până la 7, 8 ani până obţii toate avizele pentru că trebuie să obţin toate avizele de la toate ministerele de resort, vom elimina această avizare în cascadă, în care te duci separat după fiecare aviz, te duci la următorul şi la al cincilea îţi expiră primul aviz, pentru că se întâmplă, din păcate, acest lucru. Va fi o avizare unică, deodată, la toate ministerele, să reducem timpul de avizare. De asemenea, pe partea de certificat de urbanism, pe partea de autorizaţii de construire, toate acestea sunt prevăzute ca şi pentru platforma digitală pe care vrem să o facem, doar ne trebuie Codul urbanismului ca să avem temei ilegal”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

În context, acesta a numit şi categoriile de construcţii care nu ar mai necesita autorizaţii de construire, fiind vorba inclusiv despre anumite tipuri de case.

Citește și: Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

„Am vorbit (cu primarii – n.r.) despre categorii de construcţii, unele dintre ele care n-ar mai necesita autorizare de construire, pe baza unui simplu amplasament. Să vă dau un exemplu, o staţie de încărcare electrică a maşinilor. Astăzi, practic, trebuie să-l autorizez pentru că îl pui pe domeniul public, dar ştim despre ce este vorba în practică şi atunci trebuie să simplificăm procedurile, nu să le încurcăm. Alte tipuri de construcţii care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar şi case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetăţeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal şi de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac această procedură de certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocraţie inevitabilă”, a explicat Cseke Attila.

În ceea ce priveşte casele care nu ar mai necesita autorizaţii de construire, ele trebuie să aibă maxim 150 metri pătraţi, a arătat oficialul.

„Propunerea din Codul Urbanismului, aşa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu ştiu câte, în mediul rural, de maxim 150 metri pătraţi, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje şi aşa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist. Ai proiectul, ai venit la primărie, primăria se uită dacă… Este un model pe care l-am luat din Occident, nu e un model inventat de noi în România, se încadrează în tot ceea ce se doreşte a se construi în zona respectivă, se dă drumul. Dacă primăria nu este de acord, are posibilitatea în 15 zile să spună ‘nu sunt de acord’, trebuie să fii la certificat de urbanism sau autorizaţie de construire, urmărind procedura, hai să zic, mai amplă, mai complexă. Deci autorităţile locale vor avea nişte pârghii pentru a mai degreva din această birocraţie”, a adăugat ministrul Dezvoltării.

Citește și: Mandate prelungite abuziv prin interpretarea legilor. De la Avocatul Poporului la Klaus Iohannis și șeful CSM

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan anunță lansarea mai multor programe pentru combaterea și prevenirea consumului de droguri

Nicușor Dan anunță lansarea mai multor programe pentru combaterea...

Ziua Culturii Naționale. Președintele Uniunii Scriitorilor: „România nu are o strategie culturală”

Ziua Culturii Naționale este celebrată în fiecare an pe...

Elena Lasconi: „Klaus Iohannis, chiriaș ilegal la Cotroceni de 23 de zile”

Elena Lasconi, președinta USR, a cerut public retragerea lui...