Colegiul Național „Moise Nicoară”, liceul de top al Aradului, este cunoscut în toată lumea datorită performanţelor obţinute de elevii săi. Clădirea veche de aproape 150 de ani a colegiului a necesitat o reabilitare totală pentru a fi adusă la standarde demne de perfomanţele obţinute. Banii europeni au fost soluţia, iar investiţia de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad a fost una dintre cele mai mari într-o unitate şcolară din zona de vest a României. Proiectul a avut valoarea totală de 51 milioane de lei.
Clădirea Liceului „Moise Nicoară” a intrat în proprietatea staului român în anul 1934. În1955, după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost introdusă pe lista monumentelor de arhitectură din România. După reforma învățământului din 1948, Liceul „Moise Nicoară” a devenit Școala Medie nr. 1 din Arad, în 1957 a primit numele de Școala „Ioan Slavici”, iar în anul 1965 i se acordă titulatura de liceu. În 1991 s-a revenit la titulatura de Liceul „Moise Nicoară”. Începând cu anul școlar 2000 – 2001, se numește Colegiul Național „Moise Nicoară”.
Numai că sediul bătrânului liceu arădean îşi arăta vârsta, iar condiţiile de învățământ nu erau deloc ale unui liceu de top. Grupurile sanitare au fost insuficiente, tâmplăria era putrezită, iar cantina nu mai făcea față normativelor. Acoperișul s-a degradat, iar sala festivă și holurile liceului, deosebit de frumoase, au ajuns într-o stare jalnică. Nici sălile de clasă nu au fost modernizate de ani de zile.
Deoarece o reabilitare totală ar fi costat foarte mult, iar Ministerul Educaţiei Naţionale şi Primăria Municipiului Arad nu ar fi putut suporta aceste costuri în totalitate, s-a apelat la bani europeni.
„Colegiul Național „Moise Nicoară” a fost reabilitat şi exterior şi interior din bani europeni. Consider că atragerea fondurilor europene pentru acest Colegiu naţional a dus plus-valoare învăţământului preuniversitar arădean. Absolvenţii Colegiului şi elevii acestuia sunt olimpici naţionali şi aduc premii naţionale şi internaţionale pentru oraşul nostru”, a declarat prof. Anca Stoenescu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Milioanele de euro au transformat Colegiul Naţional „Moise Nicoară”
Colegiul Naţional „Moise Nicoară” a fost modernizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie3.4– Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă.
Valoarea totală a lucrărilor a fost de de 51,1 milioane de lei, dintre care 34,2 milioane finanţare nerambursabilă, 14,8 milioane lei finaţare naţională şi 1,9 milioane lei co-finanţare de la bugetul local. Durata lucrărilor a fost de 37 de luni. Proiectul a vizat reabilitarea și punerea în valoare a clădirii, monument istoric şi contribuie la asigurarea unui proces educațional la standarde europene.
„Toate sălile sunt ultramoderne, elevii beneficiază de metode interactive de învăţare, iar atragerea acestor fonduri este benefică atât pentru procesul instructiv-educativ, cât şi pentru colegii profesori. Deci, prin atragerea acestor fonduri europene am reuşit să îmbunătăţim sistemul de învăţământ arădean şi rezultatele nu au întârziat să apară. Dacă facem o incursiune în trecut şi ne uităm pe rezultate, ne dăm seama că de la an la an aceste promoţii au promovat examenul naţional de bacalaureat cu 100% şi premiile aduse sunt unele dintre cele mai bune premii din ţară”
Anca Stoenescu
Şcoala cu observator astronomic
Lucrările de reabilitare au fost complexe, dat fiind faptul că au fost executate la o clădire monument istoric. De aceea s-a apelat la specialişti în restaurare, care au reuşit să-i redea strălucirea de altă dată. Au fost executate consolidări la planşeul dintre parter şi etaj, restaurări ale faţadelor şi tâmplăriei, a holului principal şi sălii festive, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu mobilitate redusă, modernizarea instalaţiilor, renovări ale sălilor de curs, valorificarea spaţiilor din subsolul clădrii prin amenajarea de săli de sport, laboratoare, săli pentru activităţi extra-curriculare, cantină, vestiare, grupuri sanitare noi, dotarea cu echipamente IT. Astfel, au fost aduse 55 de stații de lucru, 140 de desktopuri, 8 servere, 47 videoproiectoare și numeroase alte echipamente, precum și programele informatice specializate pentru procesul didactic.
„Într-adevăr, reabilitarea acestei școli a îmbunătățit semnificativ experiența noastră, a elevilor. Avem parte de săli de clasă dotate modern și laboratoare care ne permit să aprofundăm practic materii precum informatică, chimie, fizică sau biologie. Bineînțeles, clădirea având o prestanță aparte, acum fiind renovată, ne impune o anumită atitudine. De asemenea, sala festivă a fost actualizată pentru a putea găzdui o varietate mare de evenimente care să ajute la dezvoltarea elevilor. Este un mediu foarte plăcut pentru noi, cei care învățăm în această școală prestigioasă”
Bogdan Deac, președintele Consiliului Școlar al Elevilor
O componentă inedită a proiectului este amenajarea în mansarda clădirii a unui observator astronomic, unde vor fi instalate echipamentele pe care şcoala le-a obţinut în cadrul unui concurs european.
„Modul în care a fost conceput acest proiect arată că dezvoltarea educaţiei este o preocupare majoră a municipalităţii. Pentru că educaţia nu înseamnă doar ca elevii să meargă zilnic la şcoală de la ora 8 până la ora 13 sau 14 şi să li se predea materiile la cursuri”
Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad
Pe lângă consolidarea structurii și restaurarea clădirii monument istoric, proiectul de reabilitare valorifică spații foarte generoase şi neutilizate de decenii: 2.400 de metri pătraţi situaţi la subsol. Aici au fost create săli pentru activități sportive (box, tenis de masă, fitnes, biliard), pentru muzică, club foto, teatru, sală proiecţie filme, bloc alimentar.
„Pentru noi, părinții, modernizarea liceului a reprezentat un moment foarte important, pentru că a dus la o îmbunătățire vizibilă a condițiilor din sălile de clase, la dotări mult mai bune în laboratoare și, nu în ultimul rând, la o cantină complet utilată și modernă în care copiii pot lua masa în condiții foarte bune. Nu în ultimul rând, aspectul școlii e unul important. Iar pentru că în urma renovării școala arată foarte frumos, asta îi face pe copii să se simtă ca făcând parte dintr-un loc special, chiar de când îi trec pragul. Or, o școală de nivelul Moise Nicoară chiar merita o astfel de investiție. Mai sunt încă lucruri care trebuie îmbunătățite, deoarece în urma modernizării avem în continuare probleme cu umezeala în unele din sălile de la subsol, ceea ce le face parțial inutilizabile, dar sperăm ca și aceste probleme să se rezolve fie direct de către constructorii care au efectuat lucrările, fie prin executarea garanției depuse de aceștia”
Adela Cristea, preşedinta Comitetului de părinţi de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”
La Colegiul Naţional „Moise Nicoară” a fost montat un lift exterior nou şi au fost construite trei rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Printre dotările recente de care beneficiază colegiul se află și o instalație care protejează fațadele reabilitate de degradările provocate de păsări.
Povestea unei clădiri – monument istoric
„Moise Nicoară” este liceul de top al Aradului. Elevi ai Colegiului Naţional „Moise Nicoară” sunt laureaţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale, iar absolvenţii lui sunt studenţi ai universităţilor de top din întreaga lume. Ei au devenit specialişti în diverse domenii, iar numele şcolii arădene a ajuns să fie cunoscut în țară și peste hotare.
Actualul Colegiu Național „Moise Nicoară” din Arad își are originile cu peste trei secole în urmă, în 1707, an în care călugărul de origine bavareză Camil Nöffrich a înființat prima școală elementară, sau „școală începătoare” din Arad. Aceasta a funcționat în încăperile modeste ale unei școli primare improvizate. Din anul 1745, școala începătoare a devenit școală latină apoi, în urma reorganizării sistemului de învățământ din fostul Imperiu Habsburgic, în anul 1762, a devenit gimnaziu. După aproape un secol, în perioada 1844-1845, în Austria s-a aplicat o nouă reformă școlară, introdusă și în Ungaria peste un an, iar gimnaziul din Arad s-a transformat în gimnaziu superior complet şi apoi în gimnaziu superior regal, fiind patronat de călugării minoriți.
Creșterea continuă a populației de vârstă școlară a condus spre necesitatea construcției unui nou sediu pentru școală. În perioada 1869-1873 s-a construit clădirea în care funcționează și astăzi Colegiul Național „Moise Nicoară”. Lucrările au fost finanțate la început din fonduri ale Fundației „Margareta Bibits”, completate ulterior cu bani de la stat. Ministrul învățământului și cultelor din epocă, Iosef Eötvös, a fost prezent la punerea pietrei de temelie a noii școli. Lucrările de construcție, care urmau planurile arhitectului Josef Diecher din Budapesta, au fost conduse de arhitectul Lajos Jiraszek. Clădirea este construită în stil renaissance și se compune din două părți: corpul principal, cu etaj, și corpul secund aflat în partea de apus unde există și sala de gimnastică. Intrarea, scările principale și sala festivă în care predomină elementele în stil baroc sunt impresionante.
În toamna anului 1873, când s-a inaugurat actuala clădire, printre elevii Liceului s-a aflat și Vasile Goldiș. Studiul limbii române s-a introdus ca materie facultativă pentru prima dată între anii 1863 – 1873, apoi din nou între anii 1892 – 1919. În perioada 1873 – 1892 limba română a devenit obligatorie pentru toți elevii români.
După Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1 decembrie 1918, vechiul gimnaziu arădean a devenit primul liceu de băieți din oraş şi a primit numele de Liceul „Moise Nicoară”. Corifeul Marii Uniri, absolvent al acestei şcoli, Vasile Goldiș, a fost prezent în calitate de ministru în Guvernul României Mari la acel moment istoric. Moise Nicoară a fost în perioada 1801-1802 elev al gimnaziului din Arad, iar în 1806 a devenit primul român ortodox din Imperiul Habsburgic, absolvent universitar. Conform cronicilor din perioada respectivă, Moise Nicoară vorbea 15 limbi străine, printre care maghiară, germană, franceză, turcă. El a fost un reprezentant de seamă al luptei pentru cauza națională și emanciparea Bisericii Ortodoxe Române.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Arad24.net în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.