Scriitoarea sud-coreeană Han Kang a câştigat premiul Nobel pentru literatură

Data:

spot_img

Scriitoarea sud-coreeană Han Kang a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024, a anunțat Academia Suedeză din Stockholm.

Laureata din acest an a fost recompensată pentru „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

“Han Kang s-a născut în 1970 în orașul sud-coreean Gwangju înainte de a se muta cu familia la Seul, la vârsta de nouă ani. Ea provine dintr-un mediu literar, tatăl său fiind un romancier reputat. Pe lângă scris, ea s-a dedicat și artei și muzicii, ceea ce se reflectă în întreaga sa producție literară.

Han Kang și-a început cariera în 1993 cu publicarea unor poezii în revista „Literatură și societate”. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”, urmată la scurt timp de alte câteva lucrări în proză, atât romane, cât și povestiri. Printre acestea se remarcă romanul „Mâinile tale reci”(2002), care poartă urme evidente ale interesului lui Han Kang pentru artă. Cartea reproduce un manuscris lăsat în urmă de un sculptor dispărut care este obsedat de realizarea unor mulaje din ghips ale corpurilor feminine. Există o preocupare pentru anatomia umană și pentru jocul dintre persona și experiență, în care apare un conflict în munca sculptorului între ceea ce corpul dezvăluie și ceea ce ascunde. „Viața este un cearșaf care se arcuiește deasupra unui abis, iar noi trăim deasupra lui ca niște acrobați mascați”, după cum afirmă în mod revelator o frază de la sfârșitul cărții.

Marea descoperire internațională a lui Han Kang a venit cu romanul Vegetariana (2007). Scrisă în trei părți, cartea portretizează consecințele violente care apar atunci când protagonista Yeong-hye refuză să se supună normelor de consum alimentar.

Lucrările lui Han Kang sunt caracterizate de o dublă expunere a durerii, o corespondență între chinul mental și cel fizic, cu legături strânse cu gândirea orientală.

În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice și seturi invizibile de reguli și, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieții umane. Ea are o conștiință unică a legăturilor dintre trup și suflet, dintre cei vii și cei morți, iar prin stilul său poetic și experimental a devenit un inovator în proza contemporană”, a transmis președintele Comitetului Nobel.

În 2023, Academia Suedeză a atribuit premiul Nobel pentru literatură scriitorului norvegian Jon Fosse.

În 2024, fiecare premiu Nobel este însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (1,05 milioane de dolari).

Citește și: Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, vizat de DNA într-un dosar de luare mită (surse)

Premiile Nobel decernate la ediția din acest an:

Premiul Nobel pentru medicină – Victor Ambros şi Gary Ruvkun „pentru descoperirea microARN şi a rolului său în reglarea post-transcripţională a genelor”.

Premiul Nobel pentru fizică – John Hopfield şi Geoffrey Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu rețele neuronale artificiale.”

Premiul Nobel pentru chimie – David Baker, Demis Hassabis şi John Jumper. Aceștia „au descifrat codul structurilor uimitoare ale proteinelor”.

Premiul Nobel pentru pace va fi acordat vineri, la Oslo, iar premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat luni, 14 octombrie.

Citește și: Crimă șocantă în Prahova. Șofer de Uber ucis cu sânge rece de un client

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Nobel Prize / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine sunt câștigătorii Premiilor MUSICRIT pe anul 2024

Gala Premiilor MUSICRIT, singura gală ce recompensează Excelența din...

Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS),...