Cătălin Mihuleac va participa pe 25, 26 și 27 februarie la un dialog cu publicul francez și două dezbateri, întâlniri care fac parte din cea de-a zecea ediție a festivalului Atlantide.
Având motto-ul „Les mots du monde à Nantes”, la acest eveniment literar au fost invitați 50 de scriitori din întreaga lume, între ei și laureatul premiului Goncourt 2021.
Intenția directorului artistic Alain Mabanckou este ca Nantes să devină, pe durata celor patru zile de festival, „capitala entuziasmului cultural francez și a imaginarului lumii”.
Discuțiile cu autorii și dezbaterile sunt completate de întâlniri cu elevii, ateliere și expoziții, precum și de sesiuni de autografe și vor avea loc în peste 20 de spații culturale.
În ultima zi a festivalului, pe 27 februarie, lui Cătălin Mihuleac îi este dedicată în exclusivitate o întâlnire cu publicul. Cu ocazia acestei „grande rencontre” va fi prezentat romanul „Les Oxenberg & les Bernstein” („America de peste pogrom” în ediția română), publicat în Franța la Editions Noir sur Blanc: „un eveniment literar remarcat pentru originalitatea și forța narativă extraordinare cu care este evocat unul dintre marile subiecte tabu din istoria României, pogromul de la Iași”.
Cele două dezbateri vor explora felul în care literatura abordează și reflectă teme importante ale imaginarului contemporan și est-european.
Astfel, dialogul cu jurnalista și scriitoarea franceză Émilie Papatheodorou, cu tema „De cealaltă parte a migrației”, va porni de la maniera în care exilul redefinește raportul cu lumea și cu noi înșine.
Iar dezbaterea la care vor participa, alături de Cătălin Mihuleac, jurnalistul și autorul slovac Arpád Soltész și scriitorul sârb Dragan Velikić are tema ”Blocul estic, fragmente ale realului” și își propune să fie „o privire fără ocolișuri asupra unei Europe dezmembrate de războaie succesive, lupte fratricide și capitalism sălbatic”.
Programul complet al festivalului.
Un nou roman de Cătălin Mihuleac, în pregătire la Humanitas
Un al treilea roman al lui Cătălin Mihuleac, având titlul provizoriu „Domnișoarele lui Marcel Fontaine”, va fi publicat în luna mai în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas. Cele două romane precedente sunt „Deborah” și o ediție nouă, revăzută, a romanului tradus în ultimii ani în germană și franceză, „America de peste pogrom”.