Scrisoare către diasporeanul șoșocar

Data:

spot_img

Nu. Șoșoacă nu a venit pe un nouraș alb în Parlamentul European. A venit cu voturile românilor din țară și din diaspora. Ei trebuie puși acum față în față cu urmarea opțiunii lor.

Nu e de mirare că există un mic procent dintre români care simt și vibrează rusește, care salivează de plăcere când bombele binecuvântate de Kiril cad peste spitale de copii, care trăiesc clipe de înaltă satisfacție văzând masacrele rusești de la Bucea și Irpin, care-și doresc cu ardoare să simtă cizma lui Putin călcându-le
grumazul.

Orice comunitate cu ciudații ei, iar aceasta e o problemă de statistică, înainte de a fi una de sociologie și antropologie.

Și, privind la statistică, Diana Șoșoacă și alți câțiva și-au zis că pot face o bună afacere politică din asta – iată-i, așadar, în Parlamentul de la Strasbourg, înjurând vârtos Europa și preamărind Rusia, pe grămezi de mii de euro din banii contribuabilului european.

Mai de mirare este faptul că români din diaspora și-au adus contribuția decisivă la promovarea specimenelor pe arena europeană.

Vorbim despre românii care au beneficiat primii de libertățile Uniunii Europene, de libertatea de mișcare, de libertatea de a lucra și a deschide afaceri, de acces la sistemele generoase de educație, sănătate și protecție socială ale țărilor-gazdă.

Acestea i-au scos din foame. Dar, ce să vezi, lor nu le mai place Europa. Le pute. Li s-a urât cu binele, cum s-ar spune.

Lor le spun așa:

Nu vă mai place Europa? Nu-i nimic. Mergeți în Rusia, acolo unde vrea să vă ducă icoana voastră vie, Șoșoacă!

Mergeți, fraților, la Tula, la Celiabinsk, la Vladivostok! Sunteți liberi să vă căutați fericirea în țara idolului Dianei Șoșoacă, Vladimir Putin! Doar un sfat vă dau: aveți grijă ce postați pe Telegram. Că la Facebook n-o să mai aveți acces.

Și vă mai întreb ceva:

V-ați simțit reprezentați de Șoșoacă în Parlamentul European? V-a crescut inima când ați văzut-o scoasă afară de oamenii de ordine? Ați trăit sentimentul înălțător al mândriei că sunteți români?

Citește și Consecințele hotărârii Curții de Justiție a UE privind negocierea contractelor de vaccin

Ați simțit nevoia irepresibilă de a ieși în stradă în semn de admirație și solidaritate cu eroina voastră persecutată? Voi, diasporenii șoșocari, poate că în ani și ani ați resimțit stigmatul.

V-a durut atunci când politicieni extremiști din țările în care ați emigrat și-au făcut campanie murdară pe spatele vostru.
Pe când voi munceați din greu pentru o pâine mai albă ei vă făceau, la grămadă, șuți, prostituate, hoți de fier, criminali.

Iar dacă ați simțit atunci rușinea și revolta, cum de vă entuziasmați acum față de cineva care face de rușine România? Sau, poate, undeva în adâncul sufletului vostru, trăiți un ușor sentiment de jenă?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
2 COMENTARII
  1. Excepționale rânduri. Dar cine să înțeleagă? La ultima frază mi s-a pus un nod în gât.
    Vă mulțumesc domnule Nahoi.

  2. Același mesaj am avut și eu pentru un sârb aici în Canada, care-mi explica că Rusia e o țară mai bună decât Canada sau SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Cum ar vota românii la prezidențiale. Sondaj Avangarde

Cum ar vota românii la prezidențiale. Dacă alegerile ar...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...