„Scrumbria afumată de Dunăre”, încă un produs românesc certificat de Comisia Europeană

Data:

spot_img

„Scrumbia afumată de Dunăre” poate sta țanțoșă în rând cu „Salamul de Sibiu”, „Magiunul de Topoloveni”, „Cârnații de Pleșcoi” sau „Brânza de Ibănești”, în panoplia produselor cu „Indicație Geografică Protejată” (IGP) înscrise în registrul Comisiei Europene. La noi în țară sunt doar vreo 10 astfel de produse, cu totul.

De la „toana” pe Dunăre – adică tot meșteșugul de a întinde năvoadele pentru a prinde peștele – până la a aduce vechile rețete și procedee de fabricație pe masa instituțiilor europene e cale lungă, dar uite că nici neamul pescarilor din familia Buhai nu a dat degeaba la râme atâtea generații.

„Totul a început, ca experiență în această afacere, în familie, cu bunicul soțului meu, Onofrei Buhai, până s-a ajuns la noi și copiii noștri – într-un fel sau altul toți ne-am implicat. Și am dorit să mergem pe rețetele tradiționale, pentru că ele, în definitiv, țin și de identitatea noastră, de Delta Dunării. Asta cred că își doresc și oamenii – peștele să fie pește, icrele să fie icre, nu produse <<artificiale>>, cu aditivi sau conservanți”, ne explică Daniela Buhai.

Investiții cu fonduri europene

De la lotca de altădată, fabrica „Deltaica”, a soților Daniela și Daniel Buhai, are acum aproape 140 de angajați, iar într-un an se poate ajunge la procesarea și a șapte, opt sute de tone de produse din pește, fie ele icre, produse marinate, afumate sau congelate. Desigur, totul ține și de sezonalitate, dar, una peste alta, în 2021, de exemplu, s-a ajuns la o cifră de afaceri de aproximativ 6,4 milioane de euro, potrivit datelor financiare provizorii ale companiei.

Totul s-a clădit cu pasiune, tradiție, dar și cu… bani europeni. Asta pentru că primele hale de producție și achiziția unor echipamente performante s-au făcut printr-un proiect european, cu finanțare prin Fondul European pentru Pescuit, ce a presupus o investiție de aproximativ 1,5 milioane de euro, finalizată în 2012.

Ulterior, printr-un alt proiect european, în 2020, s-au investit încă 900.000 euro în noi dotări cu echipamente, iar în prezent este în curs de implementare un nou plan de extindere a fabricii.

După cum explica la un moment dat Daniel Buhai, noile extinderi vor duce, practic, la dublarea capacității fabricii în ceea ce privește fluxurile de producție, liniile de procesare, spațiile frigorifice de depozitare etc., investiția urmând să ajungă la aproape 2 milioane de euro.

În acest caz, principalul avantaj a fost că investiția a fost susținută printr-un credit cu garanții și dobânzi avantajoase acordat în cadrul programului național Agro IMM Invest. În vedere se au, însă, în continuare, proiectele cu fonduri europene, fiind așteptată lansarea următorului Program de Acvacultură și Pescuit, la începutul anului viitor.

Continuarea în Viața liberă.

spot_imgspot_img
Ovidiu Amălinei
Ovidiu Amălineihttps://www.viata-libera.ro/
Cu o experienţă de peste 25 de ani în presă, Ovidiu Amălinei este şef al Departamentului Economie-Administraţie al ziarului „Viaţa liberă” Galaţi. Pentru performanţele în jurnalism a fost distins cu numeroase premii, printre care se numără şi două titluri de „Reporter European” acordate, în 2008 şi 2009, în cadrul concursului organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. De asemenea, în 2016, a beneficiat de o bursă de specializare, la Bruxelles, în cadrul programului „Bursele Europene – Jurnalişti în dialog”, derulat de Comisia Europeană în parteneriat cu Freedom House.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...