„Scrumbia afumată de Dunăre” poate sta țanțoșă în rând cu „Salamul de Sibiu”, „Magiunul de Topoloveni”, „Cârnații de Pleșcoi” sau „Brânza de Ibănești”, în panoplia produselor cu „Indicație Geografică Protejată” (IGP) înscrise în registrul Comisiei Europene. La noi în țară sunt doar vreo 10 astfel de produse, cu totul.
De la „toana” pe Dunăre – adică tot meșteșugul de a întinde năvoadele pentru a prinde peștele – până la a aduce vechile rețete și procedee de fabricație pe masa instituțiilor europene e cale lungă, dar uite că nici neamul pescarilor din familia Buhai nu a dat degeaba la râme atâtea generații.
„Totul a început, ca experiență în această afacere, în familie, cu bunicul soțului meu, Onofrei Buhai, până s-a ajuns la noi și copiii noștri – într-un fel sau altul toți ne-am implicat. Și am dorit să mergem pe rețetele tradiționale, pentru că ele, în definitiv, țin și de identitatea noastră, de Delta Dunării. Asta cred că își doresc și oamenii – peștele să fie pește, icrele să fie icre, nu produse <<artificiale>>, cu aditivi sau conservanți”, ne explică Daniela Buhai.
Investiții cu fonduri europene
De la lotca de altădată, fabrica „Deltaica”, a soților Daniela și Daniel Buhai, are acum aproape 140 de angajați, iar într-un an se poate ajunge la procesarea și a șapte, opt sute de tone de produse din pește, fie ele icre, produse marinate, afumate sau congelate. Desigur, totul ține și de sezonalitate, dar, una peste alta, în 2021, de exemplu, s-a ajuns la o cifră de afaceri de aproximativ 6,4 milioane de euro, potrivit datelor financiare provizorii ale companiei.
Totul s-a clădit cu pasiune, tradiție, dar și cu… bani europeni. Asta pentru că primele hale de producție și achiziția unor echipamente performante s-au făcut printr-un proiect european, cu finanțare prin Fondul European pentru Pescuit, ce a presupus o investiție de aproximativ 1,5 milioane de euro, finalizată în 2012.
Ulterior, printr-un alt proiect european, în 2020, s-au investit încă 900.000 euro în noi dotări cu echipamente, iar în prezent este în curs de implementare un nou plan de extindere a fabricii.
După cum explica la un moment dat Daniel Buhai, noile extinderi vor duce, practic, la dublarea capacității fabricii în ceea ce privește fluxurile de producție, liniile de procesare, spațiile frigorifice de depozitare etc., investiția urmând să ajungă la aproape 2 milioane de euro.
În acest caz, principalul avantaj a fost că investiția a fost susținută printr-un credit cu garanții și dobânzi avantajoase acordat în cadrul programului național Agro IMM Invest. În vedere se au, însă, în continuare, proiectele cu fonduri europene, fiind așteptată lansarea următorului Program de Acvacultură și Pescuit, la începutul anului viitor.