Scumpirea electricităţii şi a gazelor. Ce soluţii propune şeful Consiliului Concurenţei?

Data:

spot_img

Comisia parlamentară de anchetă vizând creşterea preţurilor la electricitate şi gaze l-a audiat luni pe şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, înalt funcţionar care susţinea, nu demult, că românii trebuie să se obişnuiască cu preţuri mari la energie.
La fel ca şi şeful ANRE care a fost invitat săptămâna trecută în comisie, şi şeful Consiliului Concurenţei s-a spălat pe mâini de orice răspundere pentru ce se întâmplă în piaţa de energie.

Pe scurt, acesta a susţinut că piaţa românească este interconectată cu cea europeană aşa că piaţa en-gros naţională nu mai poate fi privită ca una naţională pe care autorităţile să poată interveni.

„Aşa cum vedem cu toţii, pieţele de energie, şi cele de gaze şi cele de electricitate înregistrează creşteri mari, asta vedem pe burse. Creşterile acestea sunt pe burse. Bursele din România sunt supravegheate de ANRE şi de ACER din partea europeană. Bursele şi pieţele en-gros sunt deja pieţe regionale, noi, ceea ce se întâmplă în România nu mai influenţează preţul pe burse. Ceea ce putem influenţa noi sunt preţurile la consumatorul final, dar nu preţurile en gros la piaţă. Preţurile pe bursă sunt preţuri pe care le vedem şi la bursele din ţările din jur. Nu mai putem să vedem piaţa noastră de en-gros ca piaţă naţională”, a susţinut Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte gazele naturale, Chiriţoiu a explicat că din moment ce acestea sunt materie primă pentru electricitate, o creştere a preţului acestora duce şi la o creştere la electricitate. De asemenea, Chiriţoiu a mai susţinut că preţul gazelor ar urma să scadă.

„Faptul că a crescut foarte mult preţul la gaze din cauza Rusiei care din varii motive şi-a redus livrările, ne aşteptăm ca în câteva luni efectul ăsta produs de Rusia să dispară. Noi avem nevoie de o soluţie pe termen scurt la gaze”, a menţionat Chiriţoiu.

Cât despre preţul la electricitate, Chiriţoiu a explicat că aici de vină este „politica europeană”, respectiv creşterea taxei pe poluare, aşa- numitul certificat.

Întrebat ce măsuri se impun pe termen scurt şi mediu, Chiriţoiu a indicat spre compensare şi a indicat drept surse de finanţare a acestor compensări profitul marilor producători de electricitate şi banii proveniţi din supra-taxarea producătorilor de gaze naturale.

„Măsuri: pe termen scurt nu vedem altă soluţie decât să compensăm, statul să vină în ajutorul consumatorilor. Partea bună e că resursele există. (…) La gaze avem un mecanism, s-a introdus înainte de liberalizare o supra-taxare care intră în bugetul statului şi care poate fi folosită pentru compensare. La electricitate nu avem supra taxare dar marii producători sunt firme de stat, deci statul are acces la profiturilor lor. Chiar dacă luăm doar dividentele, şi pe zona de electricitate avem deci fonduri. (…)

Pentru industriali avem deja instrumente să îi ajutăm, rămâne de văzut ce facem pentru micii consumatori, IMM-uri, unde regulile europene ne permit să mergem pe ajutoare de tip minimis. La consumatorii individuali nu avem nicio restricţie din punct de vedere reglementări europene.

Comisia europeană va veni mâine cu recomandări către ţările membre, ce înţelegem noi e că ne vor recomanda să nu afectăm funcţionarea pieţei de energiei. Putem veni cu ce ajutoare sociale vrem dar să nu venim cu măsuri care să descurajeze folosirea energiei”, a afirmat Chiriţoiu.

Întrebat dacă rămâne la părerea că românii trebuie să se obişnuiască cu preţuri mari, aşa cum a susţinut anterior, Chiriţoiu şi-a nuanţat declaraţia:

„Preţurile cresc pe pieţele internaţionale, la preţurile en-gros nu avem cum interveni, preţurile en-gros vor rămâne ridicate pe termen mai lung de aceea trebuie să găsim soluţii de ajutare a consumatorului”.

Întrebat dacă a constatat înţelegeri între producătorii de gaze de pe piaţă, Chiriţoiu a negat.

Reamintim că în şedinţele anterioare au fost audiaţi ministrul Energiei şi şeful ANRE, Dumitru Chiriţă. Ministrul a explicat că explozia preţurilor la energie ar fi în principal din cauza trecerii la energia verde şi, în al doilea rând, a faptului că recuperarea economică post-pandemie a dus la creşterea cererii de gaze naturale pe fundalul unei lipse de stocuri, ceea ce a pus o presiune pe preţ. De partea sa, şeful ANRE a transmis că nicio autoritate publică nu poate interveni în formarea preţurilor şi orice operator din piaţă poate să intre şi să iasă din piaţă în funcţie de interesul economic care îi guvernează activitatea.

„Din acest punct de vedere, ANRE, dacă nu mai are competenţa de a stabili preţurile, a crescut activitatea în ceea ce priveşte monitorizare şi controlul pieţei”, a declarat şeful ANRE, Dumitru Chiriţă.

Întrebat dacă înainte de liberalizare a anticipat creşterea preţurilor, Chiriţă a replicat: „Am anticipat creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici, şi am informat toate autorităţile, inclusiv preşedinţia României”, informează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Președintele-tătuc și incultura politică | Deutsche Welle

Ce poate și ce nu poate să facă președintele...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Nelu Tătaru anunță deschiderea unui cabinet privat după interdicția de a profesa în spitale publice

Nelu Tătaru anunță deschiderea unui cabinet privat, după ce...