Scumpiri pe bandă rulantă din prima zi a anului 2023

Data:

Prima zi din anul 2023 vine cu o serie de scumpiri pentru români, care urmează să plătească mai mult pe plinul la pompă, pe ratele la credite, pe asigurările auto RCA și unele produse și servicii. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor majorări de prețuri care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Scumpiri la carburanți

Prima zi din 2023 va aduce scumpiri puternice la benzină și motorină, după ce Ministerul Finanțelor a decis să anunțe accize mai mari decât cele adoptate de Parlament prin lege, dând vina pe o directivă europeană, și după ce Guvernul a decis că nu va mai continua măsura de compensare cu 50 de bani pe litru a prețului la pompă.

Dacă se aplică nivelul accizelor anunțate de Ministerul Finanțelor, iar compensarea de 50 de bani este eliminată, prețurile la pompă cresc de la 1 ianuarie 2023 cu 36 de bani pe litrul de benzină și cu 38 de bani pe litrul de motorină.

Citește și: O marcă românească de pizza, virală la nivel mondial, după reținerea influencerului Andrew Tate

Rate la credite mai mari

Românii care au credite cu dobânzi variabile legate de indicele IRCC vor vedea o nouă scumpire a ratei lunare la bancă, de la 1 ianuarie 2023, deoarece indicele creşte de la 4,06% la 5,71%.

IRCC a luat locul mai cunoscutului ROBOR și este dobânda care se aplică la creditele luate de debitori începând din mai 2019, dar și la creditele mai vechi de această dată, dar refinanțate după mai 2019. IRCC reprezintă media la care se fac tranzacțiile interbancare pe toate scadențele. El este o „oglindă” a ROBOR, dar este calculat cu un decalaj întârziat de trei luni.

Să presupunem un credit luat de la bancă de 200.000 lei, pe 25 de ani, fără comisioane, și cu o marjă a băncii de 2% peste IRCC (împrumuturile Nouă Casă) și același împrumut de data aceasta cu o marjă de 3,5% (credit imobiliar clasic).

Pe vechea valoare a IRCC, de 4,06%, rata lunară ar fi fost de 1.296 lei la primul credit și 1.486 lei la cel de al doilea.

În cazul majorării IRCC de la începutul anului viitor, rata la primul împrumut ar urcă la 1.505 lei iar la cel de al doilea la 1.707 lei.

Continuarea în Economedia


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Restaurarea unui simbol: Casa Roset-Catargiu din Iași | Ziarul de Iași

Restaurarea unui simbol: Casa Roset-Catargiu din Iași. Institutul Național...

Combaterea Aspectului Neplăcut din Jurul Buzelor: Ghid pentru Întinerirea Periorală

Combaterea Aspectului Neplăcut din Jurul Buzelor: Ghid pentru Întinerirea Periorală

Repercusiunile pandemiei asupra natalității în județul Iași | Ziarul de Iași

Repercusiunile pandemiei asupra natalității în județul Iași sunt tot...