Împăduririle se plătesc bine, prin programul de împădurire finanțat prin PNRR,. Puteți primi până la 26.000 de euro la hectar, plus o primă anuală de 456 de euro/ha, timp de 20 de ani.
Până acum, la Iași au aplicat pentru acest program 78 de solicitanți, iar amplasamentele acceptate sunt pe 224 de hectare.
Fermierii care dețin cel puțin jumătate de hectar de teren agricol sau pășune, pot primi bani europeni pentru împădurire. Finanțarea este considerabilă. Se dau până la 26.000 de euro la hectar (ha), plus o primă anuală de 456 de euro/ha, pentru ”sechestrarea dioxidului de carbon”, și nu doar pentru doi, trei ani, ci pentru 20.
Fondurile se alocă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și s-au pus la bătaie în acest sens în jur de 500 de milioane de euro, bani la dispoziția beneficiarilor publici sau privați, indiferent de tipul de proprietare al terenului pe care se face plantarea, după cum scrie în ghidul de finanțare.
Oficialii din Ministerul Mediului chiar îi încurajează pe fermieri să aplice la acest program, pentru că avantajele sunt multiple, după cum ne asigură ei.
Împăduririle se plătesc bine
„Da, chiar îi încurajez și pe ieșeni să aplice la acest program, pentru că este numai în avantajul lor, din mai multe puncte de vedere, inclusiv, din punct de vedere al creșterii producției la hectar.
Cu această perdea forestieră, în jurul suprafeței agricole se previne seceta, degradarea terenului. Studiile au arătat că o suprafață de un hectar, cu barieră forestieră, a produs vreo 4.000 de tone de boabe de porumb/ha, iar suprafața fără perdea forestieră a produs vreo 500 de kilograme/ha.
Atât de mare este diferența!”, a explicat pentru ZdI secretarul de stat în Ministerul Mediului, ieșeanul Bogdan Balanișcu.
Continuarea în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!