joi, iunie 24, 2021
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniSe poate frauda accidental un proiect european? Cum a ajuns un specialist...

Se poate frauda accidental un proiect european? Cum a ajuns un specialist în teologie pastorală să predea cursuri de tehnologia informației și comunicații

Fondurile europene pot fi fraudate în zeci de feluri, de la deturnarea banilor până la angajări fictive sau angajarea unor persoane necalificate. O speță singulară are în centru Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, care a derulat un proiect cu fonduri europene pentru pentru persoane vulnerabile, în valoare de 8,6 milioane lei. Dumitru Damian, șeful instituției la acea vreme, a angajat un absolvent de liceu specializat în ”teologie pastorală” pentru a preda cursuri de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii. Interogat de procurorii DNA Constanța, Dumitru Damian și-a recunoscut fapta, a plătit prejudiciul de 5.000 de lei,  practic salariul angajatului, și a scăpat cu un an de închisoare cu suspendare. Din fericire, banii europeni accesați pentru proiect nu au fost pierduți. Damian nu este la prima abatere, având încă o condamnare. 

  • Dumitru Damian își continuă cariera în educație. Pentru că legea nu îi interzice să predea, deși are condamnări penale la activ, el este profesor de muzică la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Tulcea, potrivit ziarului Adevărul.

O analiză PressHub publicată în luna aprilie a urmărit tendințele în fraudarea fondurilor europene, pornind de la radiografia activității Direcției Naționale Anticorupție, și a punctat anii de vârf și regiunile ”harnice” în fraudarea banilor europeni, dar a și schițat profilurile de fraudatori cel mai des întâlnite. Una dintre concluzii arăta că țintele preferate în fraudare sunt agricultura și resursele umane. O altă concluzie situa regiunea Dobrogei, cu precădere județul Constanța, pe primul loc la numărul cauzelor trimise în judecată de procurorii DNA (după București).

 Se poate frauda accidental un proiect european?

Într-un rechizitoriu trimis în judecată la începutul anului 2019, procurorii Anticorupție au scos la iveală o situație diferită față de fraudările standard ale proiectelor desfășurate de instituțiile publice pentru categoriile de beneficiari vulnerabili.

 În martie 2019, Dumitru Damian, fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru fals în declarații și folosire cu rea-credință a documentelor cu scopul de a beneficia ilegal de fonduri europene. Procurorii susțin, în rechizitoriul înaintat judecătorilor, că, deși a fost comisă o infracțiune, ea pare mai degrabă una accidentală.

 Mai exact, în cadrul unui proiect denumit CORAL, care își propunea să reintegreze social persoanele care nu și-au finalizat studiile,   acordându-le o nouă șansă la educație, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea condus de Dumitru Damian a angajat o persoană în calitate de expert fără ca aceasta să aibă studiile necesare prevăzute în proiect. Acesta a primit 5.000 lei pentru cursurile ținute.

Notă: CORAL (Consiliere şi Oportunități de Reintegrare şi Acces Liber la Educaţie), finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost unul dintre cele mai accesate programe de către instituțiile de învățământ din Dobrogea, acesta adresându-se atât minorilor aflați în școlile de corecție, care astfel aveau șansa să își reducă din pedepse, cât și șomerilor care erau condiționați de AJOFM sau viitorii angajatori să își finalizeze un anumit număr de studii.  Proiectul a fost implementat în perioada aprilie 2014-decembrie 2015, iar valoarea totală a acestuia a fost de 8,67 milioane de lei, dintre care 7,37 milioane de lei fonduri europene nerambursabile.

Dumitru Damian a recunoscut faptul că l-a cooptat în proiect pe Dragoș Eugen Nane în calitate de expert pe termen scurt, care a predat elemente de bază pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (TIC), deși acesta nu deţinea diplomă de licenţă sau alte calificări din care să reiasă competenţele necesare pentru a-i permite să predea disciplina TIC.

Astfel, în perioada 2014-2015, Nane a desfășurat activități în calitate de expert educaţie – profesor de limba engleză şi profesor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. În rechizitoriul înaintat instanței, procurorii arată că persoana angajată de ISJ Tulcea era doar absolventă de liceu, cu diplomă de Bacalaureat obținută în ”teologie pastorală”, și preda ca profesor suplinitor la o școală gimnazială dintr-o comună tulceană.

Magistrații Curții de Apel Constanța l-au găsit vinovat pe Damian și l-au condamnat la un 1 de închisoare cu suspendare pentru că și-a recunoscut faptele. Acesta a returnat și cei 5.000 de lei, prejudiciul constatat în acest caz.

“Recunosc comiterea faptelor reținute în sarcinea mea, accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și îmi exprim consimțământul pentru a presta o muncă neremunerata în folosul comunității”, a declarat Damian procurorilor.

“Inculpatul a înțeles semnificația faptelor sale, a avut o conduită constant sinceră pe parcursul urmăririi penale, recunoscând fără rezerve săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa, încă de la primul contact cu organele judiciare și a colaborat cu acestea, prezentul acord fiind încheiat la solicitarea sa”, se arată în rechizitoriu.

Notă: Dumitru Damian a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța într-o altă speță, în anul 2015, pentru instigare la abuz în serviciu și a fost condamnat la 2,3 ani de închisoare cu suspendare, după ce, din nou, și-a recunoscut fapta. În anul 2014, în timpul sesiunii de Bacalaureat, în calitate de șef al Inspectoratului Școlar Județean și de președinte al Comisiei Județene de examen Tulcea, Damian a determinat un profesor să acorde nota 8 unui elev după ce stabilise cu acesta un semn distinctiv pe foaia de examen. Damian a spus în fața magistraților că a făcut un ”gest necugetat” după ce primise un telefon anonim prin care i se solicitase ajutorul pentru promovarea examenului.

Unde au ajuns banii europeni din CORAL

Consiliere şi Oportunități de Reintegrare şi Acces Liber la Educaţie a fost un proiect desfășurat cu finanțare europeană al cărui beneficiar a fost Inspectoratul Școlar Județean Constanța, căruia i s-au alăturat ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani, care reprezintă cea mai mare comunitate minoritară din Dobrogea.

Proiectul se adresa persoanelor care și-au abandonat studiile de mai bine de patru ani și care, astfel, le puteau relua urmând cursurile unor programe desfășurate sub patronajul proiectului european, precum ”A doua șansă”. Datorită acestor activități, aproximativ 360 de persoane și-au finalizat anumite niveluri de studii în perioada 2014-2015.

Programul școlar era unul flexibil comparativ cu orarul școlar clasic, iar elevii condensau materia de studiu pentru a putea îngloba strict informațiile necesare absolvirii anilor de studii pe care își propuneau să îi finalizeze.  

Ulterior, în anul 2017-2018, prin programul ”A doua șansă” un număr dublu de elevi, doar din județul Constanța, și-au finalizat studiile în 12 unități de învățământ care au beneficiat de finanțarea europeană din cadrul proiectului susținut prin POCU.  

Andreea Pavel
Andreea Pavel este jurnalist si fondator al ziarului Info Sud-Est. A debutat in presa in anul 2007, iar in anul 2014 a castigat Tanarul Jurnalist al Anului ”pentru indrazneala de a face presa libera la Constanta”. Infiintat in anul 2012, saptamanalul Info Sud-Est s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legaturile transpartinice, abuzurile si coruptia de la malul marii, dar si prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural si istoric din Constanta.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CELE MAI CITITE