Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că bugetul Ministerului Energiei pentru 2025 este de 14,7 miliarde de lei, cu peste 152% mai mare decât în 2024. El a subliniat că o mare parte din acest buget va fi destinată investițiilor prin fonduri nerambursabile, inclusiv PNRR și Fondul pentru Modernizare.
Sebastian Burduja a explicat cum bugetul mai mare al Ministerului Energiei va contribui la proiectele de dezvoltare ale României.
„În energie, avem un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut. De ce? Pentru că cea mai mare parte a creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR și Fondul pentru Modernizare. Peste 75% din bugetul nostru este pentru aceste investiții vitale pentru România cu energie sigură, ieftină și curată — în această ordine de priorități”, a precizat Sebastian Burduja.
Ministrul a menționat, de asemenea, importanța continuării sprijinului pentru cetățeni, în special prin schema de compensare-plafonare, care a contribuit deja la reducerea prețurilor energiei. El a precizat că bugetul va permite continuarea acestei scheme, având în vedere faptul că românii au beneficiat de prețuri mai mici decât media Uniunii Europene. „1,5 miliarde lei pentru susținerea schemei de compensare-plafonare, care a asigurat pentru români al patrulea cel mai ieftin preț la gaz și al cincilea cel mai mic preț la energie electrică din întreaga Uniune Europeană”, menționează Sebastian Burduja în postarea sa.
În ceea ce privește infrastructura energetică, Burduja a subliniat că o parte din buget va fi dedicată finalizării proiectelor de investiții care au fost blocate timp de mai multe decenii, precum hidrocentralele de la Răstolița și Cornetu-Avrig.
Totodată, acesta a mai subliniat și importanța investițiilor în capacități de producție pe bază de cărbune.
„Contăm în continuare pe capacitățile bazate pe cărbune pentru securitatea energetică a țării noastre și a regiunii, iar principiul director rămâne: nu putem renunța la capacități de producție în bandă fără a pune în loc grupuri echivalente de producție în bandă.”
Citește și: Ministerul Afacerilor Externe, între realitate și aparență
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Călin)