Sebastian Lăzăroiu: „Din ce avem până acum, Geoană și Ciucă au un profil de prezidențiabil” INTERVIU | Aktual24

Data:

spot_img

Sebastian Lăzăroiu: „Din ce avem până acum, Geoană și Ciucă au un profil de prezidențiabil”. Întrebarea cetățeanului turmentat din Caragiale, „Și eu cu cine votez?” este astăzi mai actuală ca oricând în cele aproape trei decenii și jumătate scurse de la Revoluție.

Avem deja mai mulți candidați – ultimul fiind Cristian Diaconescu, care și-a anunțat candidatura joi seară – dar nu există, potrivit sondajelor, favoriți clari, cum s-a întâmplat până acum la fiecare tur de scrutin.

Ne-am propus să facem un scurt periplu prin lumea candidaților la președinție din 2024, avandu-l drept ghid pe politologul și sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.

Citește și: Cei mai bolnavi angajați din județele României

„Au fost multe calcule greșite, autoiluzionări, lăcomie și jocuri interne”

Jurnalist: Domnule Lăzăroiu, ați fost consilier prezidențial și cunoașteți problema din interior, să spunem așa: are vreunul dintre candidații anunțați până acum profil de președinte al României?

Sebastian Lăzăroiu: Din ce avem până acum, cred că Geoană și Ciucă au un profil de prezidențiabil. Însă nu înseamnă nimic. Din cei patru președinți pe care i-am avut, doar unul avea un profil prezidențiabil înainte să câștige – Ion Iliescu. O dată chiar a și pierdut alegerile. E plin cimitirul politicii de prezidențiabili: Roman, Isărescu, Năstase, Geoana. Toți au pierdut, dar aveau profil de prezidențiabil.

Citește și: Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu

Jurnalist: Inițial s-a vehiculat ideea ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la președinție, după modelul listelor comune de la europarlamentare. De ce nu au mers cele două partide pe această schemă, care ar fi fost, probabil, câștigătoare?

Sebastian Lăzăroiu: Așa e. Și cred că asta ar fi fost, pentru ei, cartea câștigătoare. Candidat comun, independent, plus liste comune la parlamentare. Au fost, cred, multe calcule greșite, autoiluzionări, lăcomie și jocuri interne. Unii lideri de partid au agende personale și sunt mai avantajați de pierderea alegerilor de către candidatul partidului pe care îl reprezintă, de exemplu. Așa că ei vor fi cei mai înfocați suporteri ai unei candidaturi necastigatoare.

Jurnalist: Cine credeți că este de vină pentru decizia desemnării de candidati separați în coaliție: orgoliile, interesele baronilor locali, serviciile secrete sau altceva?

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

Roxana Mînzatu a fost numită în funcția de Vicepreședinte...

Friedrich Merz, nominalizat de CDU drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile din 2025

Uniunea Creștin Democrată (CDU), cel mai important partid conservator...