Seceta a afectat peste 4.500 ha de culturi agricole | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Seceta a afectat peste 4.500 ha de culturi agricole în județul Iași. Rezultatele caniculei și lipsei precipitațiilor încept să se vadă.

Probleme au fost atât la culturile de toamnă cât și la cele de primăvară. Fermierii așteaptă acum despăgubirile de la stat, pentru culturile distruse de secetă.

Sumele promise variază între 200 și 250 de euro la hectar și vor fi acordate în funcție de gradul de calamitate suferit.

Citește și: Criminalul doctoriței stomatolog de la Brăila nu a fost extrădat în Germania pe motiv că avea un alt dosar în țară și a fost eliberat după 3 zile

Au fost raportate peste 4.500 de hectare de culturi agricole afectate

Temperaturile extreme din ultimele zile au uscat de-a binelea culturile agricole. Dacă luna trecută porumbul și floarea soarelui promiteau producții bune, mulți fermieri din Iași lăudând culturile, acum seceta a compromis o mare parte dintre acestea.

Numai la Iași, în această perioadă, sunt raportate peste 4.500 de hectare (ha) de culturi agricole afectate de caniculă. Probleme sunt atât la culturile de toamnă, cât și la cele de primăvară.

Astfel, potrivit Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Iași, la culturile de toamnă sunt înregistrate, până acum, aproape 2.000 ha afectate de grâu, peste 360 ha de orz și tot atâtea de rapiță, în localități precum Butea, Bălțați, Costești, Cozmești, Gropnița, Lungani, Plugari, Rediu, Tătăruși, Târgu Frumos, Țuțora și Vlădeni.

Gradul de afectare este aproape de 80%

Cât privește culturile de primăvară, seceta a afectat aproape 700 ha de porumb, peste 930 ha de floarea soarelui, 63 ha de soia și peste 115 de sfeclă de zahăr, în localități ca Andrieșeni, Bălțați, Gropnița, Strunga, Tătăruși și Vlădeni.

Citește și: Joe Biden se retrage din cursa electorală pentru președinția SUA

Porumbul și floarea sunt uscate la mine. Gradul de afectare este cam la 80%. Mare păcat, mai ales că fix luna trecută arătau așa de bine.

Păi, la porumb îi dădea spicul și era verde, nu ca acum! Și floarea arată spectaculos și chiar vedeam producții mai bune față de anul trecut, dar, din păcate, soarele a fost prea puternic, cu toate irigațiile noastre”, s-a plâns Florin Airinei, un fermier din Iași.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/  RemazteredStudio)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related