Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că Europa ar trebui să fie lider în apărarea Ucrainei și că restabilirea frontierelor de dinainte de 2014 este nerealistă, informează The Guardian.
Noul ministru al Apărării numit de Donald Trump le-a spus aliaților, în prima sa călătorie internațională, că SUA nu se mai concentrează „în principal” pe securitatea europeană și că Europa va trebui să preia conducerea în apărarea Ucrainei.
Pete Hegseth, care s-a adresat miniștrilor apărării în cadrul unei reuniuni care a avut loc la prânz la Bruxelles, a declarat că Europa trebuie să furnizeze „partea covârșitoare” a viitorului ajutor militar pentru Kiev și să recunoască faptul că restabilirea frontierelor Ucrainei de dinainte de 2014 nu este realistă.
Șeful Pentagonului a declarat că se află „astăzi aici pentru a exprima în mod direct și fără echivoc că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”, deși limbajul a fost atenuat în mod semnificativ față de un proiect prezentat în prealabil presei.
Acesta spunea că SUA nu mai sunt „principalul garant al securității în Europa” și părea să sugereze o reformare a alianței NATO, veche de 75 de ani, creată după al Doilea Război Mondial pentru a proteja Europa de Vest de blocul sovietic.
Cu toate acestea, într-un discurs susținut la Bruxelles în fața grupului de contact al miniștrilor apărării din Ucraina, prezidat de ministrul britanic al apărării, John Healey, el a atenuat limbajul – cu o zi înainte de a participa la primul său summit NATO al miniștrilor apărării.
Citește și: Rețeaua de susținători ai lui Călin Georgescu se reorganizează pe Telegram pentru alegerile din acest an
Potrivit sursei citate, Hegseth a declarat că SUA își schimbă prioritățile militare către apărarea patriei și descurajarea Chinei și a făcut apel la membrii europeni ai NATO să crească bugetele de apărare la 5% din PIB pentru a apăra mai bine continentul.
Ca exemplu, Hegseth a declarat că Europa „trebuie să furnizeze partea covârșitoare a viitorului ajutor letal și neletal pentru Ucraina” în viitor – deși nu a spus că SUA își va opri tot ajutorul militar, care a fost esențial pentru a ajuta Kievul să reziste invaziei ruse.
De asemenea, el a reiterat poziția lui Trump conform căreia „oprirea luptelor și obținerea unei păci durabile” în Ucraina reprezintă o prioritate absolută – și că Kievul trebuie să recunoască faptul că nu poate recâștiga toate teritoriile ocupate de Rusia.
„Trebuie să începem prin a recunoaște că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”, a declarat Hegseth, schițând o poziție inițială pentru orice negocieri de pace cu Rusia.
Citește și: Ilie Bolojan, președinte interimar al României. Klaus Iohannis a plecat de la Cotroceni | VIDEO
„Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință”, a adăugat el, deși acest lucru ar putea fi interpretat ca o recunoaștere efectivă a anexării Crimeei și a unor mari părți din Donbas de către Rusia.
Kievul ar obține pacea doar prin „garanții de securitate solide”, însă Hegseth a exclus posibilitatea ca Ucraina să devină membră NATO. În schimb, pacea ar trebui să fie asigurată de „trupe europene și neeuropene capabile”, care, a subliniat el, nu ar veni din partea SUA.
Orice trupe britanice sau europene care ar ajunge să fie desfășurate în Ucraina nu ar face parte dintr-o misiune NATO și nu ar fi acoperite de garanția prevăzută la articolul 5 al alianței, a adăugat Hegseth, ceea ce înseamnă că acestea ar depinde de fapt de ajutorul statelor participante.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)