Secretarul general al NATO, Mark Rutte, își exprimă solidaritatea cu România după incidentul cu drone

Data:

spot_img

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, laudă răspunsul rapid al României la incidentul cu drone și reafirmă angajamentul Alianței față de securitatea națională, informează Agerpres.

„Aliaţii au căzut de acord că apărarea aeriană şi antirachetă rămâne o prioritate a Alianţei. Acest lucru este cu atât mai important în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la numeroase încălcări ale spaţiului aerian al NATO. Inclusiv cel de ieri din România. Permiteţi-mi să exprim solidaritatea NATO cu România şi de asemenea să felicit autorităţile române şi SACEUR pentru răspunsul rapid şi eficient la acest incident”, a declarat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Citește și: Am pierdut jumătate de miliard de euro din cauza funcționarilor numiți politic. Cazul Moraru de la Transelectrica

Oficialii NATO au anunțat că vor intensifica supravegherea, vor îmbunătăți schimbul de informații și vor coordona răspunsurile individuale și colective. Mark Rutte a subliniat că Alianța a crescut semnificativ prezența pe flancul estic și și-a întărit recent misiunea de poliție aeriană.

„Aliaţii intenţionează să achiziţioneze mii de sisteme de apărare aeriană şi de artilerie şi mai multe sute de avioane moderne de luptă, în principal avioane F-35 de generaţia a 5-a”, a mai spus Rutte, precizând că aliaţii vor cumpăra, de asemenea, 1.000 de rachete Patriot pentru a-şi reface stocurile epuizate, relatează Agerpres.

În această lună, forțele aeriene, maritime și terestre din 12 state aliate s-au reunit în Grecia pentru a exersa tactici sofisticate de apărare aeriană în cadrul noului exercițiu Ramstein Flag 24. Noua bază dotată cu un sistem Aegis Ashore de apărare antirachetă contribuie la sporirea capacității de apărare împotriva amenințării globale în creștere a rachetelor balistice.

Țintă aeriană de mici dimensiuni pe teritoriul României

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a informat că joi, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Citește și: Reportaj în gările din România. Ați fost vreodată-n gară-n Filiași?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu spune că România are 99,9% șanse să intre terestru în Schengen în acest an

Marcel Ciolacu a subliniat că aderarea României la spațiul...

Dronele, complicitățile și liniile roșii

Analiză: Rusia testează permanent spațiul NATO? Sau dronele pe...