Cum ajunge un pui galben: natural sau este vopsit, așa cum a susținut președintele demisionar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor?
Celelalte instituţiile cu atribuţii de control ale statului, precum Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), au dezmințit afirmațiile lui Horia Constantinescu. La fel au făcut-o și fermierii care cresc și vând pui.
Între timp, în mai toată ţara, joi dimineaţă erau controale planificate în abatoarele de păsări şi s-au luat probe pentru Salmonella.
Cum ajunge un pui galben
Au fost verificate abatoarele de păsări ale Fermador şi Avi-Top, cele două mari companii din Iaşi cu afaceri în avicultură de peste două decenii.
S-au luat probe pentru Salmonella, însă nimic anormal până acum, după cum au mărturisit comisarii şi inspectorii din teren pentru Ziarul de Iași.
Întrebaţi despre afirmaţiile controversate apărute în spaţiul public, legate de teoria „puiului vopsit”, reprezentanţii DSVSA Iaşi au dezminţit această posibilitate şi au catalogat-o drept o „aberaţie”.
„Sunt pui care sunt hrăniţi cu mai mult porumb şi pui hrăniţi cu mai mult grâu, dar până la finalizarea anchetei nu se poate spune nimic concret.
Într-adevăr, ei îşi modifică culoarea dacă sunt hrăniţi cu mai mult porumb.
Citește și: UE ar putea trece la economie de război. Ce înseamnă asta
Producătorii explică pas cu pas metoda
În niciun caz nu se folosesc niciun fel de coloranţi, nici în hrană şi nici în urma abatorizării, ca să îngălbenească puiul.
Asta este o aberaţie!”, a fost reacţia directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, Gabriel Ciobanu.
Şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor Iaşi au confirmat ieri că au efectuat controale tematice în sincron cu mai multe judeţe, însă acum aşteaptă rezultatele analizelor. “Am verificat Fermador. La abator am fost şi am ridicat probe pentru Salmonella. Acum aşteptăm rezultatele. Da, a fost un control tematic naţional”, a confirmat, la rândul lui, şeful de la CJPC Iaşi, Florin Onofrei.
Articolul integral, în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!