sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăJustițieSecția pentru procurori a CSM susține reducerea vechimii necesare pentru accederea în...

Secția pentru procurori a CSM susține reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA și DIICOT

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat marţi că susţine reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT, având în vedere lipsa „acută” de personal cu care s-au confruntat cele două structuri de parchet în mod constant în ultimii ani.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în sensul transmiterii de către CSM a unui memoriu amicus curiae Curţii Constituţionale, în susţinerea sesizării formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la dispoziţiile legale de reducere a vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT, pentru corecta informare a opiniei publice, Secţia pentru procurori a CSM precizează că susţine poziţia exprimată de DNA şi DIICOT în memoriul amicus curiae transmis Curţii Constituţionale de către aceste două instituţii. Secţia pentru procurori a CSM apreciază că prevederile criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate nu contravin dispoziţiilor constituţionale, iar modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul reducerii vechimii necesare pentru funcţionarea procurorilor care activează în cadrul DNA şi DIICOT este un demers necesar, având în vedere lipsa acută de personal cu care s-au confruntat cele două instituţii în mod constant în ultimii ani”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de CSM.

În acest context, Secţia pentru procurori a CSM atrage atenţia că funcţionarea în parametri corespunzători a DNA şi DIICOT trebuie să rămână o preocupare pentru toate autorităţile statului în vederea asigurării unui stat de drept.

Pe 9 iulie, DNA şi DIICOT au trimis Curţii Constituţionale un memoriu cu privire la sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la neconstituţionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Sesizarea Instanţei supreme se referă la modificările adoptate recent de către Senat, prin care se reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi condiţii de vechime reduse de la zece la şapte ani pentru procurorii DNA şi DIICOT. De asemenea, DNA şi DIICOT susţin că reducerea vechimii de la 10 la şapte ani pentru accederea într-un post de procuror la cele două parchete este un demers legislativ necesar, menţinerea acesteia la 10 ani, în condiţiile existenţei unui deficit de personal de 40%, fiind de natură să conducă la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE