Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.
Monumentul a fost dezvelit de Ziua crucii, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar, potrivit Reporter24.
Cei care au realizat monument afirmă că este „închinat militarilor care au activat pe frontul nevăzut în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României”, pentru că „au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.
Citește și: O minciună care se răspândește. UE nu ne obligă să mâncăm gândaci
Pe monument este scris următorul text: „Acest monument este ridicat cu sprijinul cadrelor în rezervă din SRI”.
Au fost de față cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și ale Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MApN, MAI, precum și membri ai Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria”, scrie jurnaluldearges.ro.
„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni.
E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, a transmis acesta, potrivit sursei citate”, a declarat col.(r) Dumitru Șovar.
Altfel spus, eroină nu mai e Elisabeta Rizea, ci căpitanul de Securitate Ioan Cîrnu, care i-a smuls părul din cap şi i-a zdrobit oasele şi ei, şi soţului ei, scrie Argeșul Online.
Primul care a atras atenția asupra acestui monument a fost istoricul Marius Oprea.
Monumentul, dezvelit în orașul unuia dintre cele mai atroce experimente ale Securității
Fenomenul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului. Această „operațiune” a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Securitatea a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952.
Citește și: „Vecinii mei, evreii”, expoziţie document despre fosta comunitate evreiască din Maramureș
Un nou magazin Humanitas-Takumi în București, pe faimoasa stradă Lipscani
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Citește și: Șocant. Un monument al „eroilor Securității”, dezvelit la Pitești, orașul cel… […]