Turnătorul Bălăceanu Stolnici, celebrat de Academia Română, în Aula instituției, la împlinirea a 100 de ani

Data:

spot_img

Un colaborator al vechii Securități comuniste a fost celebrat, joi, de Academia Română, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în Aula instituției.

Este vorba despre Constatin Bălăceanu Stolnici – dovedit de instituțiile abilitate colaborator al Seurității represive de dinainte de 1989

„Festivitatea aniversară se va încheia cu mesajul prof.univ.dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, și va fi urmată de o lansare de carte.

Cu participarea Corului „TRONOS“ al Patriarhiei Române, condus de Arhidiaconul Mihail Bucă”, se arată în comunicatul de presă al Academiei Române.

Cum a turnat Bălăceanu-Stolnici

Despre Bălăceanu Stolnici, Neculai Constantin Munteanu , jurnalist la Radio Europa Liberă, spunea:

„Boier de viță veche și turnător de cursă lungă. Recrutat în problema „foști exploatatori”, „pe bază de sentimente patriotice”, a fost un colaborator harnic, cooperant, prolific, cu inițiative în întâmpinarea sugestiilor Securității interne pe lângă foștii exploatori, dar și unul cu potențial în problema emigrației anticomuniste.

A fost avansat și trimis peste hotare cu misiuni care transgresau simpla culegere de informații. A fost un destoinic agent provocator și un la fel de destoinic agent de influență.

Prezentabil, manierat, abuzând de zdrăngănelile boieriei lui, Stolnici a avut uși deschise în casele celor pe care i-a turnat, și în țară, și în afara ei.

Sub numele de „Ionescu Paul” și „Laurențiu”, a mai avut și altele, a turnat din toate pozițiile, liberali, țărăniști, monarhiști, diplomați, colegi, medici, pacienți, rude”.

Mai multe, AICI.

Citește și Cum se ascund abuzurile în centrele de protecție sociale ale statului: angajații nu mai au voie să vorbească cu presa

Bălăceanu-Stolnici nu a negat

Cu toate că a primit verdict de colaborator al Securității, Constantin Bălăceanu-Stolnici nu a fost exclus din Academia Română, motiv pentru care astăzi, la împlinirea a 100 de ani, a fost celebrat cu fast.

Prezidiul Academiei Române a primit, în 2007, decizia academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici de a se retrage din activităţile instituţiei.

Într-o scrisoare, Bălăceanu Stolnici, care a primit verdict de poliţie politică din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, spune că a luat decizia în lumina acestei situaţii, dar „nu se simte vinovat faţă de Academie”.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a declarat la BBC că nu a negat nicio secundă colaborarea cu fosta securitate, dar a insistat că a făcut-o pentru că era o obligaţie legală ca fost şef de secţie al Institutului de Geriatrie Ana Aslan.

Într-o scrisoare pe pagina de internet a Academiei Române, omul de ştiinţă susţine că fosta securitate îi cerea „raportarea tuturor contractelor şi discuţiilor avute cu persoanele străine” care vizitau institutul Aslan, între care „membri marcanţi din lumea terorismului islamic”.

Într-o declaraţie la BBC, Constantin Bălăceanu-Stolnici spune că nu are ce să-şi reproşeze, dar că a decis retragerea din activitatea de la Academie. „Pentru că m-am săturat de toate hăituielile presei pe capul meu şi al Academiei. Vreau să am şi eu nişte sărbători fericite şi liniştite”.

“N-am negat niciodată nimic. A fost o situaţie specială. Lumea ştie care a fost implicarea mea. Nu am să-mi reproşez absolut nimic”, a declarat domnul Bălăceanu Stolnici la BBC.

Academia nu îl putea exclude, dar putea să nu îl omagieze

Fostul preşedintele al Academiei Române, Ionel Haiduc, spunea că instituţia pe care o conduce nu putea lua o eventuală măsură de excludere a academicianului.

„Nu vă pot spune decât ceea ce prevede statutul: excluderea sau retragerea calităţii de membru nu se poate face decât în cazul unei condamnări penale”. (sursa – BBC Romania)

Decizia în integralitatea ei poate fi citită AICI.

Sursa foto – Editura Oscar Print

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină mai ecologic | Aktual24

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...