Ședința Comisiei Juridice din Camera Deputaților a avut marți o desfășurare ciudată, care a contravenit regulilor parlamentare, încheindu-se cu o retragere totală a coaliției PSD, PNL, UDMR în chestiunea pragului pentru abuzul în serviciu.
Răzgândirea a venit după ce, inițial, deputații juriști din coaliția de guvernământ au venit cu o propunere și mai periculoasă decât cele aduse infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu.
Jocul de-a eliminarea interceptărilor
Astfel, inițial, infracțiunile de corupție au fost eliminate în Comisia juridică a Camerei Deputaților dintre cele pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal.
Ministerul Justiției propunea, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție.
Dar, deputații PSD și PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiției, din care au eliminat faptele de corupție, notează G4Media. A fost supus la vot și a fost adoptat.
Pauza care a schimbat tot
După acest vot care practic arunca în aer și mai multe dosare penale aflate în anchetă sau în instanță, președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol a ceut o pauză, a anunțat că lipsește cinci minute pentru că are „o urgență” în birou.
Când s-a întors, surpriză: ședința a reînceput de la zero, voturile de până atunci s-au anulat, iar discuția a fost reluată pe cele două teme: interceptările serviciilor în dosarele de corupție și pragul la abuzul în serviciu.
În final, Laura Vicol a declarat că se renunță la toate amendamentele inițiale, inclusiv cele adoptate deja de către Senat cu privire la pragul de 250.000 de lei, iar proiectul de lege revine la forma inițială, așa cum fusese trimisă de Ministerul Justiției.
Citește și: Metoda Dragnea revine: prag de 250.000 de lei pentru pedepsirea abuzului în serviciu
„În urma unor discuții finalizate în acest moment în cadrul coaliției, se vor retrage toate amendamentale depuse atât la Senat, cât și cele discutate până acum și vom merge pe forma venită de la guvern”, a precizat președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Proiectul venit de la guvern nu prevede prag pentru abuzul în serviciu și lasă interceptările serviciilor secrete acceptate în dosarele penale.
Dar, urmează miercuri votul în plenul Camerei Deputaților, unde lucrurile se pot schimba din nou.
Ce s-a întâmplat în Camera Deputaților
„Haosul din Coaliție în 5 minute de video și trei explicații scurte.
1. PSD a simțit că tot scandalul cu eliminarea interceptărilor în dosarele de corupție îl va lovi puternic. USR o acuzase pe Vicol că vrea să își scape soțul, acuzat într-un proces de evaziune. Ciolacu a dat ordin să se renunțe la tot și toate problemele să fie imputate lui Predoiu, după ce a văzut că PNL se abține la votul cu interceptăriile. De aceea, s-a votat varianta Predoiu integral.
2. PNL a văzut cum PSD fentează amendamentul cu interceptările în dosarele de corupție. Ciucă a fost sunat, iar de la Palatul Victoria s-a renunțat la tot.
3. PNL si PNL știu că legea e neconstitutională din cauza faptului că nu mai există prag la abuzul în serviciu. Dar cine atacă legea la CCR? Sigur o va face un inculpat într-un dosar de abuz în serviciu. Dar pana atunci speră să păcălească UE și PNRR”, a explicat jurnalistul specializat în politică Cristian Andrei.
Dacian Cioloș despre jocul coaliției în comisia juridică din Parlament: PSD, PNL și UDMR joacă democrația la ruletă
Stabilitatea guvernamentală atât de lăudată de președintele Iohannis pare să fie garantată, de fapt, de distrugerea justiției, a precizat Dacian Cioloș, într-un comunicat de presă.
„Patroni de duty-free vorbesc despre miniștri ca despre protectori mafioți. În parlament, indivizi care n-au nimic de-a face cu politica pentru oameni scot repede la înaintare toate mizeriile cu care își protejează interesele.
Și apoi ne mirăm că oamenii nu mai dau doi bani pe instituțiile democratice.
PNL va plăti scump prețul umilirii în fața PSD. Îmi este clar că trocul politic făcut de PNL a fost rămânerea la guvernare doar pentru a gira hoțiile PSD. Faptul că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a absentat din Comisia juridică a Camerei Deputaților, unde au vrut să elimine infracțiunile de corupție dintre cele la care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal, este un tertip ieftin.
Complicitatea liberalilor nu este scuzabilă în niciun fel și prin girarea acestor ticăloșii politice PNL se va prăbuși iremediabil, chiar înainte de PSD, mult mai atent la jocul politic”, arată liderul REPER.
Cioloș menționează că, dincolo de atitudinea servilă a PNL, rămâne agenda PSD, care nu se va opri niciodată din a se asigura că oamenii săi pot fura fără să fie prinși. Ironic, nu reușim să scăpăm încă de Liviu Dragnea, reprofilat mai nou pe post de bucătar amator.
„Se dovedește că întregul partid este putred până în miezul său și, chiar dacă Florin Iordache și Șerban Nicolae au dispărut, există încă resurse enorme pentru ticăloșie în această formațiune politică. La fel de toxic este și UDMR, care, din umbră, manevrează politic toate măsurile posibile ca să împiedice o dezvoltare europeană a României.
Cele două partide nu mai sunt de mult două partide care să reprezinte și să respecte societatea românească. Și-au mințit alegătorii și încearcă cu bună știință să distrugă statul de drept. Lejeritatea cu care președintele Klaus Iohannis asistă la acest teatru ieftin ridică mari semne de întrebare”, a precizat Dacian Cioloș.
USR: Astăzi au încercat să dea foc statului de drept și s-au răzgândit în ultimul moment
Fără nicio îndoială că vor încerca iar. Este tot mai clar că singurul lor program de guvernare este furtul din bani publici și apoi salvarea de pușcărie a oamenilor de partid, transmite USR într-un comunicat.
„Voiau să introducă un prag de 250.000 de lei, voiau să scoată înregistrările din dosarele de evaziune fiscală sau de corupție.
Întrebarea către Klaus Iohannis și prietenii săi este: cine, cu nume și prenume, a cerut azi eliminarea înregistrărilor din dosarele penale. Și cine a pus acel prag uriaș pentru abuzul în serviciu? Spuneți acum că de aflat tot vom afla.
Astăzi, datorită presiunii din partea societății civile și a USR, au renunțat în ultimul moment. Dar nu putem să ne prefacem că astăzi Laura Vicol nu a votat o modificare care îl favorizează pe soțul ei în procesul în care este inculpat penal pentru evaziune fiscală. PSD trebuie să o demită de urgență de la președinția comisiei juridice”, se arată în comunicatul USR.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!