Sediul Serviciului de Ambulanță al județului Teleorman se află astăzi într-o stare avansată de degradare. Pereții stau să cadă, firele atârnă pe marginea clădirii, iar încăperile sunt de-a dreptul dezolante. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în plină criză sanitară și ne imaginăm cât de greu le este angajaților instituției să se simtă în siguranță în acele condiții precare de igienă. Din 2016 se discută în Teleorman despre un proiect cu fonduri europene, menit să reabiliteze această clădire și să-i crească eficiența din punct de vedere energetic. Suntem în anul 2021 și încă se lucrează la etapa de proiectare. Asta, în ciuda faptului că lucrarea ar fi trebuit să fie terminată cel târziu în anul 2020.
- Cu trei ani în urmă, într-o ședință festivă organizată la sediul Consiliului Județean Teleorman se anunța cu aplomb câștigarea unui proiect pe fonduri europene, menit să reabiliteze și să crească eficiența energetică a clădirii Serviciului Județean de Ambulanță. Beneficiarul proiectului era Consiliul Județean Teleorman.
- Obiectivul general al proiectului era creșterea eficienței energetice a clădirii ambulanței, utilizarea surselor de energie regenerabilă și reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Astfel s-ar fi ajuns la utilizarea energiei din surse regenerabile de la 0% la 11.18% prin instalarea unei pompe de căldură. Un alt beneficiu al proiectului era acela, că prin finalizarea lui, s-ar fi garantat, pe lângă scăderea consumului de energie, și creșterea duratei de utilizare a construcției.
- Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.781.211,60 lei, din care 85% provin din bani europeni, 13% contribuție publică națională și 2% contribuția publică locală la finanțare.
- Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3, iar lucrarea avea o durată de execuție de 9 luni.
- În anul 2021, sediul Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman din Alexandria este într-o stare vizibilă de degradare, iar lucrarea pe bani europeni este încă în așteptare.
- Decidenții din județ refuză să spună de ce amână proiectul.
Amânări peste amânări
Clădirea s-a construit în 1986 și are o suprafață a terenului de 4675 metri pătrați. Pereții sunt extrem de degradați, încăperile arată ca în filmele de groază, iar fire electrice curg efectiv pe zidurile clădirii. Angajații serviciului, și așa puțini, au în plină pandemie un loc de muncă ce nu le asigură protecție și igienă, ci igrasie și mizerie. Ei speră, însă, că proiectul anunțat cu surle și trâmbițe în ședințele festive ale Consiliului Județean Teleorman se va finaliza în cele din urmă și vor avea alte condiții de lucru. Dar nici ei nu știu nimic, pentru că legea amânărilor funcționează în Teleorman pentru fiecare investiție finanțată cu bani externi.
Emil Pisică, directorul tehnic al Serviciului Județean de Ambulanță, spune că s-au făcut în ultima vreme niște vizite la sediul instituției, fără a ști însă prea multe detalii. Ne-a explicat, în schimb, că sunt probleme cu deficitul de personal și a descris, din punct de vedere tehnic, construcția.
“Clădirea a fost construită în 1986 din BCA, cu acoperiș șarpantă din tablă. Acum e drept, se văd firele, nici încăperile nu sunt bine, dar se aude că se face un proiect cu bani europeni, au venit recent cu un topograf să măsoare, cred că despre asta era vorba. La noi, mai grav e că nu e destul personal”, ne-a declarat directorul tehnic al SAJ Teleorman.
Și ar fi greu de presupus că există mulți oameni dispuși să lucreze, în plină pandemie, într-un sediu care arată în felul în care a ajuns Ambulanța Teleorman.
Influența politicului
Consiliul Județean Teleorman, beneficiarul investiției, e într-un blocaj politic: PNL are cei mai mulți consilieri, dar președinte este Adrian Gâdea (PSD), cunoscut din procesul deschis pe marginea dosarului “Insula Belina”. Tensiunile din cadrul autorității județene se simt și în deconcentrate. Iar la conducerea Ambulanței Teleorman a fost desemnată, cu sprijin politic liberal, Mirela Ciobanu, cunoscută și ea dintr-un dosar penal.
Mirela Ciobanu este fostul manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede, în perioada în care a fost acolo s-a dat un tun în valoare de 1.967.438,16 lei prin licitații cu atribuire directă sau cu dedicație, de care a beneficiat fostul prefect al județului Teleorman, Teodor Nițulescu, suspectat la vremea aceea de procurorii DNA de abuz în serviciu, conflict de interese şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită. Pentru că Ambulanța este condusă de un om apropiat de PNL, președintele social-democrat al Consiliului Județean Teleorman este destul de rezervat cu privire la proiectele care se derulează acolo. De altfel, Adrian Gâdea susține că abia prin luna aprilie a acestui an se va putea vorbi despre începerea lucrărilor.
“Se lucrează la proiectare, s-a semnat contractul la sfârșitul lunii octombrie, cel de proiectare, urmează ca în jur de 1 aprilie să fie predat proiectul, după ce se predă proiectul, se aprobă în Consiliul Județean și se demarează procedura de execuția lucrărilor”, a declarat Adrian Gâdea cu privire la acest subiect.
Toți responsabilii politici și administrativi contactați de PressHub.ro au refuzat să motiveze amânările pe bandă rulantă din acest proiect.
Perspectiva din documente
Cu banii europeni, sediul Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman ar trebui să fie adus la standarde firești pentru o instituție publică din secolul acesta. În documentele care descriu proiectul se precizează faptul că principalele lucrări care se vor realiza în cadrul lui sunt, în primul rând, cele de arhitectură. Asta înseamnă decopertarea tencuielii și finisajelor exterioare, precum și termoizolarea fațadelor clădirii cu polistiren expandat ignifugat de 10 centimetri. Mai mult, se vor realiza lucrări de termoizolare a camerelor de la ultimul etaj față de pod și se vor face reparații ușoare ale soclului clădirii. Tâmplăriile existente ar urma să fie înlocuite cu tâmplării PVC și geamuri de tip termopan cu performanță energetică, plus grile pentru ventilare. Înlocuirea ușilor intră și ea în proiect, inclusiv a celor de acces la garaje.
Pentru o eficiență maximă a lucrării, există un plan de realizare a unor măsuri conexe, precum repararea trotuarelor, înlocuirea tablei zincate de pe acoperiș cu tablă de tip țiglă metalică și montarea unui sistem de jgheaburi și burlane compatibile cu noul sistem de acoperire. În plus, se intenționează și realizarea unei rampe pentru accesul în clădire a persoanelor cu handicap locomotor. În cele din urmă, vor fi înlocuite centralele termice cu un sistem de tip pompă de căldură hibridă în camera tehnică existentă.
Beneficiarii ar urma să fie în jur de de 127 de salariați ai Serviciului Județean de Ambulanță, precum și cei câțiva salariați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale care își desfășoară activitatea în această clădire. Beneficiarii indirecți ai proiectului ar trebui să fie locuitorii județului care beneficiază de serviciile acestei instituții publice.
Împărțirea banilor
Din banii alocați proiectului, s-au împărțit până acum următoarele sume: 51.646 de lei merg către servicii de proiectare faza D.A.L.I si consultanță la elaborarea cererii de finanțare pentru realizarea obiectivului de investiții. Aceste servicii sunt asigurate de compania SC SMM INVEST CO SRL București. O altă parte a banilor, adică 7.949 lei sunt servicii de informare și publicitate, bani care merg către SC ATLAS TOUR SRL Râmnicu Vâlcea. Aproape 4.000 de lei sunt cheltuiți pe servicii de audit financiar, executate de SC KLASS ENTERPRISE SRL Craiova.
Grosul banilor merge către o firmă locală, din Turnu Măgurele, și anume SC TMG CONPREST SRL, cu 32 de angajați și o cifră de afaceri de 5.964.075 lei în anul 2019. Această companie va asigura servicii de elaborare a proiectului tehnic și asistența tehnică pentru obiectivul de investiții amintit. Contractul de execuție a lucrărilor nici nu fost atribuit încă.
În descrierea proiectului de investiții, așa cum apare ea în documentele oficiale, lucrările efective de reabilitare a acestei clădiri ar fi trebuit să înceapă pe 1 februarie 2017. Nici acum, după ce au trecut primele luni din anul 2021 nu se poate încă discuta despre începerea efectivă a lucrărilor. Iar sediul instituției publice se degradează de la o lună la alta, cu banii europeni la ușă.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Investigatoria în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.