Criza speculativă a prețului bulbilor de lalea reprezintă reperul modern pentru orice criză financiară. Atunci când un bun prezintă temporar o valoare de piață disproporționată față de valoarea sa reală, în mod inevitabil, la un moment dat, va ajunge din nou la valoarea sa reală.

În funcție de amploarea schemei speculative, un astfel de preț nejustificat se poate menține, chiar pe durate de timp îndelungate. Dacă ceva este prea frumos să fie adevărat, atunci în mod rațional nu poate fi adevărat.

Nu excludem că pot fi câștigate sume considerabile de bani din afaceri speculative, dar cei care intră în astfel de afaceri trebuie să fie conștienți de risc și de nevoia de a și-l asuma în limitele unei franșize. La nivelul unui stat, oferta electorală a unui partid care ne promite că nivelul de trai poate crește doar dacă investim în bulbul lor de lalea reprezintă rețeta sigură pentru faliment și pentru totalitarism.

Economia crește pe rețete sigure și patentate de către economiile de piață. Bunăstarea, locurile de muncă bine plătite și bătrânețile demne se câștigă cu muncă și strategii economice sustenabile, nu cu delirurile naționaliste ale unor barzi care suspină după Coreea de Nord.

Din nefericire pentru noi, deși ni se repetă constant contrariul în spațiul public, românismul nu este pentru Univers ce este ”mirodenia” pentru imperiul interstelar din seria ”Dune”. Actualul guvern nu trebuie să neglijeze că avem o evaluare a Organizației Economice pentru Cooperare și Dezvoltare în toamnă.

Dacă suntem mândri că suntem români ar cam fi cazul să ajungem și noi alături de Ungaria, Slovenia și statele baltice în această organizație economică internațională. Adoptarea standardelor internaționale ale OECD ne ajută inclusiv sub aspectul reformei în achiziții publice, în guvernanță corporativă – reguli cu care nu a fost de acord fostul șef al socialiștilor români, în fiscalitate și chiar în justiție. 

Am aflat de la știri că economia României ar fi suferit o grea lovitură dacă ultimul ordin al tandemului incompatibil cu premierul, Voiculescu-Moldovan, ar fi intrat în vigoare. Europarlamentarul Gheorghe Falcă ne-a povestit sâmbătă seara, la postul Digi24, că zeci de orașe ar fi intrat în carantină dacă ar fi fost aplicat acest ordin și economia ar fi fost lovită necruțător.

Vestea proastă, dacă digerăm atent ce ne spune liderul liberal, este că pandemia a scăpat de sub control. Oricine evaluează din ochi ordinul de ministru care a dinamitat coaliția înțelege că pandemia e ”pe val”. Nerespectarea regulilor sanitare și refuzul de vaccinare implică asumarea unor costuri economice greu de estimat și riscuri macroeconomice majore. Relaxarea a cuprins pe mulți.

Liberalii – așa cum e primarul Clujului care avea o supărare mare pe fostul ministru ce oprima un manager de spital din Cluj- sunt încântați că sunt la butoane doar ei, așa cum bine observa Andreea Pora în ultimul editorial în Revista 22.

Cine trece prin Cluj poate avea impresia că se află pe malul Iordanului pentru că organele de ordine publică se pierd în fața celor care refuză să poarte mască. Diferența este că pe malul Iordanului avem deja o imunizare a populației ca urmare a vaccinării în masă cu Pfizer, pe când la noi singurul vaccin care este aplicat cu încredere este cel cu naționalism și comunism din Epoca de Aur.

Cei care ne spun povestea că turma salvează urma românismului abordează știința medicală și economia cu aceeași inteligență ca savantul de renume mondial pentru genocid alimentar Trofim Lysenko. 

Pseudosavantul Trofim Lysenko a omorât prin înfometare, ca urmare a aplicării teoriilor sale sale lipsite de fundament științific, milioane de oameni din Uniunea Sovietică și din China. Domnul Lysenko nu putea fi criticat întrucât era considerat un geniu pentru timpul său, deși era o nulitate.

A contat însă doar că ideile sale erau agreate politic. Și în prezent avem astfel de exemplare umane care sunt promovate în spațiul public, doar pentru că pot spune prostii cu încredere care aduc rating, chiar dacă propagarea unor idei aberante în rândul populației ucide oameni, așa cum ne relatează domnul doctor Imbri de la Spitalul Victor Babeș. 

Sâmbătă premierul a anunțat vestea bună că avem o economie evaluată de către agenția de rating Standard & Poors ca stabilă. Socialiștii au anunțat că economia era stabilă când au părăsit guvernarea, iar liberalii fură de vină că eram negativi.

Nu am înțeles dacă socialiștii mai susțin în continuare că majorarea cu 40 % a pensiilor permitea să rămânem la același nivel modest de deficit bugetar de 7% din PIB. Agenția de rating Standard & Poors ne spune că blocarea delirului populist de creștere a cheltuielilor a permis să rămânem pe linia de plutire. 

Tot agenția Standard & Poors, care se bazează pe repere conceptuale unanim acceptate la nivel mondial, ne spune că modul în care vom gestiona pandemia va fi esențial pentru creșterea noastră economică. Dacă nu avem o imagine decentă pe piețele externe, finanțarea externă devine extrem de costisitoare.

Vom avea nevoie de resurse financiare din exterior pentru a putea să folosim criza ca o oportunitate. Fondurile europene pot contribui și ele la evoluția noastră financiară favorabilă, dacă vom avea voință politică să absorbim fonduri europene așa cum nu am absorbit niciodată. Avem nevoie de predictibilitate fiscală și de infrastructura modernă ca de aer și ”acum ori niciodată” trebuie să lucrăm la aceste obiective. 

 Agatârșii reîncarnați nu știu să producă altceva decât ură între frați, aurul din Banca Angliei nu poate să asigure o bătrânețe decentă bunicilor cu pensie de la cooperativele agricole de producție. De asemenea, nici scuzele livrate constant Federației Ruse nu vor ajuta oamenii muncii să se ajungă cu banii.

Doar aplicarea reformelor de către coaliție în intervalul 2021-2023, așa cum ne sugerează și agenția de rating Standard & Poors, ne va ajuta ”să ne croim altă soartă”. 

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.