Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, la Energy Forum: Cât costă să atingem obiectivele climatice

Data:

spot_img

Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România a declarat, în deschiderea Energy Forum, organizat de Freedom House România la București, că este nevoie de 477 de miliarde de euro pe an pentru ca Uniunea Europeană să-și poată atinge obiectivele climatice pentru 2030.

Mara Roman a menționat că UE și statele membre nu se vor abate de pe drumul spre neutralitate climatică, mai ales că acest obiectiv este inclusiv și în legea europeană a climei.

„Un obiectiv legal, pe care Uniunea Europeană îl va urma în anii urmărtori. Un obiectiv ambițios. Dar care reconfirmă atât angajamentul UE, cât și al statelor membre pentru atingerea obiectivelor setate prin acordul de la Paris.

După cum știți, Net0 este obiectivul care se subsumează priorității Green Deal, cea mai complexă prioritate a Comisiei Europene.

Și care a fost și cea mai testată în ultimii ani, de toate crizele prin care am trecut, criza COVID-19, a războiului din Ucraina, dar și criza energetică, cu toate costurile sale sociale.

Nu am pierdut din vedere necesitatea de a rămâne angajați pe drumul spre obținerea neutralității climatice”, a menționat șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește și: A început Energy Forum. Tranziția de la aurul negru la energia verde | VIDEO

Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România: UE a scăpat de dependența de Rusia

Mara Roman a menționat, în cadrul Energy Forum organizat de Freedom House România, că este important ca la nivel european să existe o tranziție justă și accesibilă, în care cetățenii au acces la energie, în care industria noastră să rămână competitivă și pregătită pentru viitor, să stimuleze noi locuri de muncă, cu lanțuri de aprovizionare fiabilă și securitate energetică..

Citește și Toți prosumatorii vor plăti pentru întărirea rețelei. Asociația Prosumatorilor critică declarațiile șefului Distribuție Oltenia

„Realizarea tuturor acestor obiective necesită acțiuni convergente și coerente la nivelul mai multor sectoare, o planificare credibilă, investiții publice și private, precum și susținere socială și politică.

Pe parcursul acestui mandat al Comisiei Europene, ne-am setat obiective clare pentru 2030 și 2050. Știm unde vrem să ajungem.

Cadrul de reglementare este Fit for 55, care a fost adoptat pe parcursul anului trecut și care curpinde și angajamentul UE de a se debarasa de dependența de combustibilii fosili din Rusia”, a precizat Mara Roman.

1 din 3 euro din bugetul EU merge spre tranziția climatică

Comisia Europeană încurajează investițiile publice și private, pentru realizarea tranziției verzi, deoarece procesul este de mare amploare și necesită fonduri consistente

„Realizarea tranziției verzi este o provocare de mare amploare. Ar fi nevoie de 477 de miliarde de euro pe an adiționali pentru a ne atinge obiectivele până în 2030.

În RePowerEU, sunt 1,4 miliarde de euro disponibili pentru România. Avem Climate Tagging și Mainstreaming.

30% din întregul buget al UE, adică 1 din 3 euro, merg spre proiecte care răspund combaterii schimbărilor climatice.

Se pot finanța, de exemplu, și proiecte de captare a carbonului. Mai există programul Horizon Europe, pentru cercetare și inovarea, relevant și pentru tranziția energetică.

Comisia Europeană a relaxat cadrul de ajutoare de stat, pentru a sprijini industria, care se confruntă cu dificultăți privind tranziția.

Fondul de Modernizare este disponibil statelor membre. Și, desigur, instituțiile financiare ale UE. Pentru România sunt important minireactoarele nucleare”, a precizat Mara Roman.

Cât de pregătită este România pentru tranziția verde

Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România a menționat că România stă bine în ceea ce privește adaptarea la noile standarde energetice.

„România, cu mixul său energetic echilibrat, cu potențialul de energie regenerabilă, insuficient neexploatat, România are o poziție bună în drumul spre tranziția la energia verde. Planificarea pe termen mediu și lung este importantă.

Intervin aici planurile naționale pentru energie și schimbări climatice, pe care statele membre trebuie să le updateze anul acesta.

Ministerul Energiei în România s-a angajat într-un proces de consultare publică pe aceste planuri, ceea ce este important, pentru că în aceste planuri statele membre, pornind de la situația lor specifică, își stabilesc acțiunile și contribuțiilor lor la targeturile europene, pe reducerea de energie, pe regenerabile și pe eficiență energetică”, a menționat Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, Mara Roman, la Energy Forum.

Ce este Energy Forum

„Energy Forum. Tranziția de la aurul negru la energia verde” este un eveniment organizat de Freedom House România la București. În cadrul conferinței au fost dezbătute implicațiile obiectivelor verzi ale Uniunii Europene, la care a aderat și România.

În cadrul evenimentului au fost abordate teme diverse legate de energia verde, precum cooperativele de energie, dezvoltarea fermelor de panouri fotovoltaice și a câmpurilor eoliene, dar și ce presupune tranziția de la energia clasică la una mai puțin poluantă.

La Energy Forum au fost prezente toate părțile interesate pentru a facilita un schimb de experiență și cunoștințe între România și Norvegia, dar și formarea de parteneriate de lungă durată și explorarea colaborărilor.

La eveniment a fost prezent și un delegat al companiei norvegiene Norsk Energi, cu o expertiză de 30 de ani în toate tipurile de energie.

Lista completă a persoanelor care au luat cuvântul în cadrul conferinței poate fi văzută aici.

Parteneri: OMV, Cooperativa de Energie

Parteneri media: PRESShub, Agerpres, Hotnews, RFI, Euractiv, Curs de Guvernare, Ziarul de Iași, Bihoreanul, ReporterIS, Monitorul de Botoșani, Banatul azi, Vrancea24, Info Sud-Est, Eco Drive, Știri Actuale, Reporter24, Năsăudeanul.

Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Expunerea politică, criteriu pentru a fi numit în CA-ul unei companii din subordinea Romarm

În condițiile în care Comisia Europeană insistă pentru numirea...

Renovarea vilei din bulevardul Aviatorilor 86 a costat statul peste 13,8 milioane de lei

Renovarea vilei din bulevardul Aviatorilor 86 a costat statul...

O viață cât un roman | Revista 22

O viață cât un roman. Viața lui Panait Istrati...

MAE: Un român dispărut în Spania a fost confirmat decedat

MAE: Un român dispărut în Spania a fost confirmat...