Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, pe 14 noiembrie, delegarea în funcţia de director al Direcţiei de inspecţie pentru judecători a Florentinei Stela Ivan, inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare. În urmă cu 17 ani, Ivan dădea unei firme 39 de hectare din terenul statului printr-o decizie cel puțin ciudată.
Florentina Stela Ivan are grad profesional de curte de apel și este angajata Tribunalului Bucureşti.
Printr-o hotărâre a Secției pentru Judecători a Consiliului din 2018, Florentina Ivan este detașată de la Tribunalul București la CSM. În 2018 Consiliul a fost condus de Lia Savonea, în prezent judecătoare la instanța supremă.
În numai șase luni, devine șefă a biroului „Concursuri” din CSM, având o susținere solidă din partea majorității din secția pentru Judecători a vechiului Consiliu.
Continuă la IJ
Începând cu 15 aprilie 2022, Ivan este inspector la Inspecția Judiciară pentru un mandat de 3 ani. Deși are vechimea necesară pentru a ieși la pensie, Ivan nu are de gând să părăsească sistemul. Din contră, s-a înscris la concursul pe post de inspector judiciar concurs care se desfășoară în intervalul 2024-2025, ea fiind, practic, al doilea om în ierarhia IJ după președintele instituției.
În 2013, numele judecătoarei Ivan era trecut în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată fostul deputat de Galați Mihail Boldea, acuzat că a înstrăinat 39 de hectare ale statului din comuna Vânători, Galați. Judecătoarea Ivan a fost cercetată de DNA pentru neglijență în serviciu și fals intelectual.
Procurorii arată că în 2007, în timp ce lucra la Judecătoria Galați, Ivan a judecat un dosar pe care a scris sub semnătura sa „Se va cita părţile”. Apoi, deși a fost înștiințată că suprafața de 39 de hectare aparține statului român, lucru consemnat în cartea funciară și că Ministerul Transporturilor nu a eliberat certificat de atestare a dreptului de proprietate pe teren, în două săptămâni ea a decis că cele 39 de hectare aparțin unei firme, decizie rămasă definitivă prin neapelare. În acest caz, avocatul Mihail Boldea a solicitat instanţei de judecată ca pe cale de ordonanţă preşedinţială să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare pentru terenul în suprafaţă de 39, 61 ha.
Acuzațiile DNA
DNA mai menționează că Ivan și Boldea erau „amici” la momentul respectiv, decizia de înstrăinare a celor 39 de hectare fiind luată de judecătoare fără citarea părților. În plus, „învinuita Ivan Stela Florentina nu a lămurit în cadrul procesului civil nici contradicţiile, evidente, existente în dosar”.
În 2012, Ivan a depus la dosar o serie de înscrisuri printre care și un punct de vedere al „celebrului” procuror Marius Iacob. „Rezoluţia nr.2619/845/II/2/2011 emisă de procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică – Marius Iacob, care se arată că: ,,pentru a verifica dacă într-o cauză s-a săvârşit sau nu vreo faptă penală, trebuie avută în vedere împrejurarea că magistraţii nu pot avea calitatea de subiecţi activi exclusiv pe considerentul că au adoptat o soluţie sau alta”.
Boldea a declarat atunci la DNA, potrivit rechizitoriului,„că aveam o relaţie de amiciţie cu Stela Ivan şi am rugat-o să urgenteze pronunţarea hotărârii, fără a-i promite vreun beneficiu şi nici nu am dat ceva acesteia”, lucru negat de actualul inspector judiciar șef.
După ce sentința a rămas definitivă, avocatul Boldea a sustras certificatul de atestare a dreptului de proprietate al terenului, certificate false, pe care judecătoarea a susținut că scria „Conform cu originalul”.
Într-un final, procurorul a decis scoatarea de sub urmărire penală a judecătoarei Ivan Stela Florentina.
Condamnare, apoi la loc comanda
În acest dosar, în iulie 2020, fostul deputat Boldea a fost condamnat de instanța supremă la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 6 ani.
În octombrie un an mai târziu, tot instanța supremă a admis recursul în casație formulat de Boldea și a dispus achitarea acestuia pe motiv că fapta nu există. În același timp, judecătorii au decis restituirea sumei de 37.000 de euro confiscată de la Boldea și ceilalți inculpați.
La Inspecția Judiciară, veniturile judecătoarei Ivan au fost de invidiat. Astfel, în 2023 a avut un salariu de 302.000 de lei, diurna doar pentru că s-a deplasat la locul de muncă, la Inspecția Judiciară, a fost de 80.000 de lei, chiria pentru locuință a fost pe anul trecut de 30.000 de lei, la care se adaugă 7.000 de lei plata cu ora la IJ. În total, 419.000 de lei /an, adică 7.000 de euro net pe lună.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!