Șefii sistemului judiciar au anonimizat numele a 109 magistrați

Data:

spot_img

Institutul Național al Magistraturii (INM) a publicat lista codurilor candidaților care au intrat în magistratură, nu numele acestora. Este pentru prima dată când lista finală conține niște coduri, nu numele celor care au trecut examenul.

Concurs de admitere în magistratură, organizat in perioada februarie – iulie 2024 s-a finalizat cu un tabel în care sunt trecute 109 coduri de candidat, fără ca publicul să știe care sunt magistrații intrați în sistem.

Secretomania INM poate avea legătură cu faptul că aceștia au fost aleși dintre juriștii cu 5 ani vechime care s-au înscris la concurs și că unii dintre ei au avut o activitate controversată în carieră.

Examen la secret

Numele tuturor candidaților au fost făcute publice la înscriere, dar este o chestiune de interes public cine intră în magistratură. Este adevărat, aceste nume se publică în Monitorul Oficial, dar conteaza și ce s-a întâmplat la examen.

De exemplu, se poate întâmpla ca un candidat să pice examenul cu note mari și să intre cineva cu note mult mai mici, dar care a trecut cu brio de examenul psihologic. Acest lucru se poate observa foarte ușor când ai o listă de nume, dar pe coduri de candidat este imposibil.

Această practică demonstrează încă o dată că lipsa de transparență alimentează tot mai mult puterea discreționară.

Anonimizarea numelor candidaților începând cu testul grilă a fost votată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi DA și un vot NU.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat | Info Sud-Est

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, a fost...

Un fost vameș din portul Constanța a înghițit biletul pe care erau trecute șpăgile

Marius Oprea, vameș în cadrul Biroului Vamal de frontieră...

Surse. Marius Pieleanu nu intră în Comisia de Etică a SNSPA deoarece nu se face cvorum

Potrivit surselor Presshub, analiza sesizărilor depuse împotriva lui Marius...