Șeful ANAF Giurgiu, „agățat” de DNA în dosarul firmelor cu datorii și radiate contra unor șpăgi STENOGRAME

Data:

Mihai Sebe, șeful ANAF Giurgiu, reținut joi de procurorii DNA, după ce a cerut și primit 30.000 de euro de la doi oameni de afaceri pentru a nu-i amenda în urma unui control este implicat și în dosarul în care a fost arestată Lucia Nicoleta Nae, consilier în cadrul Finanțelor Publice Prahova.

Pe 5 iunie, DNA anunța că Lucia Nae a fost reținută după ce ar fi intermediat o șpagă de 60.000 de euro pentru a radia două firme cu datorii la stat, lucru interzis prin lege.

Citește și: Trei femei și-au anunțat intrarea în cursa pentru Cotroceni

Firmele urmau a fi trecute din Giurgiu în București și trebuiau radiate de la Registrul Comerțului, deși datoriile acestora la bugetul de stat erau de aproape 2 milioane de lei.

După ce i s-au cerut acești bani, omul de afaceri a denunțat-o pe Nae.

Prietenie veche

Din referatul de arestare preventivă rezultă că, inițial, omul de afaceri cu datorii la stat a luat legătura cu șeful ANF Giurgiu pentru a radia cele două societăți cu probleme. „Denunțătorul a luat legătura cu numitul Mihai Sebe – șeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu, care l-a pus în legătură cu Nae Nicoleta Lucia, iar aceasta din urmă cu Grigore Mihai, expert contabil”, se arată în referatul de arestare a lui Nae.

Mai departe, Sebe, prin intermediul lui Nae și a expertului contabil Grigore Mihai, i-a solicitat denunțătorului, care avea o firmă de transport, în vederea mutării sediului social pe raza Sectorului 1 București, urmată de radierea societății, suma de 10.000 de euro, din care a primit jumătate. Restul banilor urmau a fi dați la momentul desființării firmei.

Din stenogramele din dosar rezultă că Lucia Nae, prietena șefului ANAF Giurgiu, spune despre acesta că a mai „luat” în trecut bani pentru a radia firme cu datorii și că 10.000 de euro pentru o firmă nu e chiar mult.

DENUNTATOR: Îhm. Şi cu banii… Că mai am să-i dau cinci mii.

NAE NICOLETA-LUCIA: Cât ţi-a luat, mă?

DENUNTATOR: Zece mii mi-a cerut.

NAE NICOLETA-LUCIA: Zece mii de euro?

DENUNTATOR: Da.

NAE NICOLETA-LUCIA: Şi cât ai avut datorii?

DENUNTATOR: Păi, bă, erau trei sute şi ceva de mii, da’ s-a făcut cu acciz… cu alea s-a făcut aproape cinci sute de mii.

NAE NICOLETA-LUCIA: Da, ţi-a luat bine. Nu ţi-a luat mult.

DENUNTATOR: Îhm!

NAE NICOLETA-LUCIA: A luat şi mai mult. Ia şi mai mult.

DENUNTATOR: Îhm!

NAE NICOLETA-LUCIA: Deci… aşa… Şi la astalaltă cât ai datorii?

DENUNTATOR: Aicea am un milion şi ceva.

NAE NICOLETA-LUCIA: Un milion şi ceva!?

DENUNTATOR: Da.

În ciuda vărstei, Mihai Sebe este un funcționar public extrem de bogat. Deține 8 terenuri agricole în localitatea Malu din Giurgiu în suprafață totală de 33,3 hectare, două apartamente în București, 140.000 de lei în conturi și și-a împrumutat o rudă cu 225.000 de lei.

Controale fără finalitate

Sebe a câștigat în 2022 72.000 de lei din salariu, la care se adaugă veniturile soției, angajat al SRI.

Tot în 2022, familia a încasat 222.000 de lei venituri din „exploatare teren agricol” și 50.500 de lei subvenție pentru terenuri.

Potrivit DNA, în perioada februarie – mai 2024, Mihai Sebe, ar fi pretins, printr-un intermediar, de la doi oameni de afaceri, „cercetați în prezenta cauză, suma totală de 30.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționarii publici din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și că-i va determina pe aceștia să nu dispună măsurile legale care se impuneau cu ocazia unor controale efectuate la societățile suspecților”, se arată în comunicatul DNA.

foto: giurgiuveanul.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tarom, în picaj accelerat. Piloții și-au luat liber și cer salarii mai mari

Cu un consiliu de administrație numit politic în care...

Rezultate Bacalaureat 2024. Ministerul Educației a publicat listele cu notele și mediile înainte de contestații

Rezultate Bacalaureat 2024. Ministerul Educației a publicat cu puțin...

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să ne rezolvăm problemele cu lumea sau nu?”

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să...