Încă un exemplu de nepăsare dintr-o instituție bugetară. Pe 5 octombrie 2023, Tribunalul Iași a suspendat judecata într-un proces intentat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași pentru recuperarea unui prejudiciu de 1 milion de euro provocat bugetului acestei instituții de un grup infracțional organizat.
Între două termene ale procesului, completul de judecată ceruse juristului Casei să achite niște sume modice de bani și să mai depună niște documente la dosar. Pentru aceasta i s-a acordat un termen de patru luni.
Cum acest lucru nu a avut loc, judecătorul a decis: „dispune suspendarea acţiunii”. Este cel de-al doilea ajutor „de la Stat” pe care îl primesc cei care au devalizat bugetul Casei după ce, în penal, au scăpat de acuzații prin prescriere. În 2019, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, pe Lucian Nedelciuc, Marawan Arafat, Abu Lauz Essam, dar și pe medicul Gheorghe Nedelciuc, șef de secție la Institutul de Psihiatrie „Socola”, rudă cu primul inculpat. Nedelciuc era angajat al Casei la momentul faptelor.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010-2011, prin intermediul unei firme, inculpații au făcut parte dintr-o rețea care deconta bani de la Casa Județeană de Sănătate (CJAS) Iași pentru consultații fictive. În timpul urmăririi penale și, ulterior, al procesului, Casa s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul estimat la circa 1 milion de euro.
Citește și IAȘI Peste 400 de elevi cu medii sub 4 primesc burse de merit de 450 lei/lună
Ancheta penală și judecata au reprezentat încă un afront adus banului public și ideii de justiție: declinări de la un parchet la altul, trimitere în judecată infirmată de judecătorul de cameră preliminară care a restituit dosarul la procuror pentru ca, în final, izbăvitor, în octombrie 2022, DIICOT să constate că răspunderea penală a inculpaților s-a prescris. Prescrierea nu înseamnă, însă, că instituția păgubită nu își poate recupera banii într-un dosar separat, ba chiar procurorii menționează că lasă nesoluționată acțiunea civilă. Motivul: prescrierea nu este echivalentă cu nevinovăția.
În acest moment, intră în scenă Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași care, regulamentar, pe data de 24 februarie 2023, a depus la Tribunal o acțiune în care a cerut unui complet de judecată să îi oblige pe foștii inculpați la plata milionului de euro. Mai multe, în Reporter de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!