Șeful de la One United, investitor în schema “Nordis”

Data:

spot_img

Numărul 2 în topul celor care au investit în bula Nordis este Claudio Cisullo, președintele Consiliului de Administratie al companiei One United Properties – cel mai important dezvoltator imobiliar din Capitală și unul dintre concurenții Nordis.

Cisullo a devenit cunoscut publicului din România după ce a încercat să intimideze o jurnalistă de investigații de la Libertatea, care scria despre afacerile firmei One United.

Totodată, printre cei care au contractat apartamente Nordis se numără și finii de cununie ai Sorinei Docuz, femeia de afaceri care l-a însoțit pe premierul Marcel Ciolacu în excursii cu avionul Nordis.

Claudio Cisullo a băgat 2,5 milioane €

Al doilea mare investitor în schema Nordis este Claudio Cisullo, președintele Consiliului de Administrație al companiei One United Properties, cel mai mare dezvoltator imobiliar din București. Omul de afaceri elvețian deține totodată un pachet semnificativ de acțiuni în One United (al treilea ca pondere).

Claudio Cisullo a cumpărat în avans 34 de apartamente de la grupul Nordis prin intermediul companiei sale de investiții (ACC Investments, redenumită între timp CC Trust Private Equity Group) – un vehicul comercial folosit intens în tranzactiile externe ale One United. 

Claudio Cisullo, CC Trust Private Equity Group

Ulterior, controversata operațiune de “reapartamentare” a proiectelor Nordis – care a dus la rezilierea mai multor contracte plătite în avans de clienți  – a generat un litigiu major și cu șeful One United. Raportat la câți bani a băgat, Cisullo este practic al doilea investitor în grupul Nordis.

Numai că, spre deosebire de investitorii mai mici, elvețianul și-a recuperat deja mare parte din bani.

  • Pentru cele 34 de apartamente, firma condusă de Cisullo (CC Trust Private Equity Group, fostă ACC Investments) plătise aproximativ 2,5 milioane euro (adică 12.355.860 lei) până la momentul desființării contractului. 
  • Între timp, investitorului i-au fost restituiți peste 2,3 milioane de euro (adică 11.481.030 lei).
  • Pe lângă diferența rămasă, Cisullo pretinde și penalități de vreo 180.000 de euro (900.000 de lei).

Compania (CC Trust Private Equity Group), prin care elvețianul a contractat apartamente Nordis, este o subsidiară a holdingului CC Trust, fondat tot de Cisullo la Zurich. 

Cu încă un braț în Luxembourg, suveica transfrontalieră funcționează ca un fond de investiții: cumpără apartamente în avans, deci la prețuri mai mici, pentru a le închiria sau revinde în viitor. Dar, mai ales, servește azi ca instrument de optimizare în tranzacțiile externe ale dezvoltatorului One United Properties, unde Cisullo este președinte de CA. 

De exemplu, în mai 2021, One United a vândut 124 de unități din ansamblul One Cotroceni Park, într-o singură tranzacție, către CC Trust Private Equity Group (fosta ACC Investments), mânuită de Claudio Cisullo. În scurt timp, când prețurile au mai crescut în piață, One a răscumpărat 67 din cele 124 de apartamente, anunțând ca le va revinde pe toate în profit cu un milion de euro.

L-am contactat pe Claudio Cisullo ca să-l întrebăm dacă litigiul cu Nordis și implicarea sa în One United nu-l poziționează într-un conflict de interese, dat fiind că cei doi mari dezvoltatori imobiliari sunt concurenți. Omul de afaceri elvețian ne-a pasat însă spre avocatul său (Bogdan Aldea).

”CC Trust Group, prin filiala pe care o deține în România, CC Trust Private Equity Group, a cumpărat de la diferiți dezvoltatori din România mai multe proprietăți rezidențiale, ca parte a strategiei sale investiționale. A fost și cazul Nordis Mamaia. Această investiție a fost făcută în contextul în care Nordis a garantat tuturor investitorilor, inclusiv nouă, un randament anual minim al investiției. Toate aceste investiții au fost făcute înainte ca CC Trust să intre într-un parteneriat strategic cu One United Properties. Din acel moment, în domeniul imobiliar, CC Trust a investit și investește în continuare numai în One United Properties, fără ca această decizie să afecteze în vreun fel proiectele anterioare”, ne-a transmis avocatul lui Claudio Cisullo.

CC Trust ar fi obligată să-și respecte toate angajamentele sale față de investitori și să le protejeze interesele, inclusiv în relația cu Nordis, mai spune reprezentantul omului de afaceri.

Întrebat despre logica în care s-au acordat despăgubirile, Daniel Penciuc, directorul de Strategie și Marketing al grupului Nordis, ne-a explicat că grupul a acordat prioritate acelor clienți care au avut instrumentele de a face presiune mai mare. Au cântărit așadar cererile de insolvență din instanță, volumul de unități achiziționate sau poziția din piață.

Cum a încercat să intimideze o jurnalistă 

Claudio Cisullo apare în topul celor mai bogați oameni din Elveția și investește de mai multi ani în imobiliarele rezidențiale și comerciale din România. Se prezintă public drept un consultant influent, cu numeroase contacte în sfera businessului international, iar printre domeniile lui de interes se numără energia, transporturile si industria media.

Pe Cisullo îl regăsim totodată și în boardul Ringier România, filiala trustului media elvețian care gestionează la noi publicații precum Libertatea, GSP, Unica sau Avantaje. Din poziția asta însă a generat un scandal major de presă.

Ce s-a întâmplat: 

Funcțiile lui Cisullo în CA-urile Ringier și One United s-au suprapus într-un conflict de interese semnalat chiar de jurnaliștii Ringier acum doi ani. 

Omul de afaceri elvețian a încercat să intimideze o jurnalistă de la ziarul Libertatea care documentase o investigație despre activitatea companiei One United Properties, pentru că i-a precizat numele într-un disclaimer de la sfârșitul articolului (cu dubla lui poziție în managementul celor două entități). 

Semnat în 2022 de regretata jurnalistă Iulia Marin, articolul arăta că o instanță de la Curtea de Apel București oprise proiectul imobiliar din Modrogan al firmei One, fiindcă investiția afectase, printre altele, spațiul verde dintre Piața Victoriei și Statuia Aviatorilor. În motivarea sentinței de stopare a construcției, magistrații argumentau că defrișarea a fost ilegală și invocau planșe fotografice ale zonei, anterioare si ulterioare ridicării celor trei blocuri. Compania One se afla in impas, după ce vânduse în avans 45 de apartamente într-o construcție imposibil de finalizat.

Pe Claudio Cisullo l-a iritat atât de tare fraza de la sfârșitul articolului – care informa cititorii ca unul dintre șefii Ringier (editorul Libertatea) conduce boardul One United – încât a simțit nevoia sa facă o demonstrație de putere.

Într-un e-mail agresiv trimis simultan șefiilor Ringier, inclusiv către CEO-ul din Elveția, Claudio Cisullo îi reproșa jurnalistei „calitatea foarte slabă a muncii” sale și o acuza că și-ar fi dezinformat cititorii. Printre destinatarii e-mailului erau și asociații lui Cisullo de la compania imobiliară One United (adică acționarii principali, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, colegi cu Cisullo în CA).

Necesar în context și etic din rațiuni jurnalistice, disclaimerul care a generat abuzul lui Cisullo a fost asumat de întreaga redacție, solidarizată exemplar cu autoarea articolului

Incidentul în sine a contribuit la îndepărtarea din Ringier a multor jurnaliști performanți (transferați între timp la Hotnews si Snoop), dar a marcat peisajul media național cu un exercițiu rar de transparență.

Hop, și finii Sorinei Docuz

Printre creditorii Nordis se află și o firmă (Master Bet SRL) controlată de un fin al Sorinei Docuz – despre care presa a scris că ar fi o apropiată a premierului Marcel Ciolacu. 

Compania respectivă (Master Bet) a fost fondată în septembrie 2012 în Măgurele, Ilfov, având ca domenii principale de activitate păcănelele și pariurile. Fondatorii întreprinderii sunt soții Elena și Ionuț-Alexandru Bolintineanu. 

Ambii sunt finii Sorinei Docuz, o femeie de afaceri prosperă care l-a însoțit pe Marcel Ciolacu în escapadele cu avionul Nordis.

În 2016, firma a înregistrat la OSIM marca EXCLUSIVES și a dezvoltat un site de comerț electronic cu haine și încălțăminte (exclusives.ro). Iar anul următor, în 2017, a început să fabrice îmbrăcăminte într-o hală de pe strada Viilor din Sectorul 5. Marfa produsă e rulată pe site-ul de comerț. 

Firma soților Elena & Ionut Bolntineanu a contractat de la Nordis un apartament cu două camere, la prețul total de 104.000 euro. A plătit avans și are de recuperat bani acum.

Bolintinenii i-au avut nași de cununie pe Sorina Docuz și pe Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 (când aceștia doi erau căsătoriți).

În noiembrie 2023, Ionuț- Alexandru Bolintineanu a fost instalat de PSD la șefia Biroul de Turism și Tineret (BTT) din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. 

Tatăl lui Ionuț, Gheorghe Bolintineanu – fost director la RAAPPS Scroviștea și la SMART SA (o companie de servicii și mentenanță deținută de Transelectrica) – a fost secretarul PSD Ilfov, om de încredere al lui Liviu Dragnea și, totodată, un apropiat al Clanului Sportivilor. 

”Am aflat de oferta Nordis de pe Facebook, ca toți ceilalți. Nu mi-am primit banii înapoi, de aceea sunt și înscris la masa credală”, ne-a declarat Ionuț Bolintineanu, patronul Master Bet.

Pe site-ul instanțelor de judecată, apare însă că Master Bet a renunțat în octombrie la judecată. 
”Mi-am retras, a fost o negociere, nu pot să vă dau toate amănuntele. Dar acum s-a reluat, sunt înscris din nou la masa credală. Credeți că vreau să-mi pierd banii?”, ne-a repezit finul Sorinei Docuz și al lui Robert Negoiță. Acum, fima Master Bet figurează din nou în tabelul creditorilor Nordis.

Cifrele unei bule dezumflate

În dosarul de faliment al firmelor Nordis figurează până acum peste 1.600 de creditori, iar administratorul judiciar a cerut termen în ianuarie pentru verificarea tuturor creanțelor. Se estimează că prima adunare a creditorilor va avea loc către sfârșitul lui februarie 2025.

Un avocat care reprezintă patru creditori ai Nordis a făcut plângere penală la DIICOT împotriva asociaților și administratorilor dezvoltatorului imobiliar, dar și a unor notari publici implicati in tranzactiile Nordis. Ei acuză că cei patru clienți ai săi au fost înșelați cu o sumă totală de peste 500.000 de euro.

În decembrie 2018, a participat la o licitație de vânzare a bunurilor din patrimoniul unei firme falimentare, Know How SRL. Era vorba despre 500 mp de teren și construcția de pe el, un imobil cu demisol, parter și 2 etaje, ipotecat pentru un credit bancar. 

Licitația a pornit de la 235.000 de euro și s-a oprit la 258.500 euro. Adjudecatarul a cerut o păsuire pentru că a spus că va plăti prețul printr-un credit bancar. Totuși, în 2024 imobilul figurează încă ipotecat pentru suma de 1 milion de lei.

Cine a recuperat cei mai mulți bani

Cea mai mare sumă restituită i-a fost acordată omului de afaceri Simion Apreutese, adică 7,9 milioane de euro pentru 102 apartamente, în valoare de 4,7 milioane de lei.

Apreutesei a avut mai multe meciuri cu Nordis. Investitor cu business-uri în transporturi și imobiliare, omul de afaceri a încercat la un moment dat să cumpere și FCSB. După ce Recorder a publicat, mai multe fițuici online au scris că e un apropiat al lui Florian Coldea.

Neînțelegerile cu Nordis au început încă din 2021, când Apreutese a făcut o cerere penală după ce a aflat că două apartamente pe care le-a achiziționat printr-un antecontract fuseseră gajate de Nordis pentru obținerea unui credit. În mai 2022, Apreutese a obținut încuviințarea executării silite a Nordis Management SRL după ce au fost reziliate promisiunile de vânzare pentru zeci de apartamente, iar Nordis nu a respectat calendarul de restituire a avansului.

De cealaltă parte, reprezentanții Nordis au declarat pentru Captura că, în acea perioadă, Apreutesei își manifestase intenția de a intra în acționariatul grupului, însă propunerea sa a fost refuzată, deoarece ar fi fost dezavantajoasă pentru Nordis. În momentul în care negocierile s-au blocat, Nordis ar fi decis și rezilierea promisiunilor pentru toate apartamentele.

Zaldo Management este deținută de Silviu Manolescu, asociat al grupului de consultanță BDO. A recuperat de la Nordis 1,2 milioane de euro pentru 18 apartamente în valoare de 720.000 euro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Roxana Garaiman (captura.ro)

Bogdan Groșereanu (daredeseama.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan anunță lansarea mai multor programe pentru combaterea și prevenirea consumului de droguri

Nicușor Dan anunță lansarea mai multor programe pentru combaterea...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...

Călin Georgescu susține că a fost invitat la învestirea lui Donald Trump, dar a refuzat să participe

Călin Georgescu susține că a fost invitat la ceremonia...