Șeful DNA se contrazice singur în 3 dosare importante: BMW-Bode, Ciucă-plagiat, Vaccinuri

Data:

spot_img

Șeful DNA se contrazice singur în 3 dosare importante. Voineag în campanie de PR. Șocul e enorm după ce deschide gura. E chiar atât de rău pe cât părea! Haideți să numărăm inepțiile omului pe care Iohannis l-a trimis să distrugă DNA.

Dacă iei doar bucata din prima poză, poți să juri că e punctajul de la PNL recitat de Bode sau de ăia care se duc pe la tv-uri.

În cea de-a doua poză, legat de dosarul vaccinurilor, punctajul este dat de PSD, cum de altfel a fost și la deschiderea lui.

Omul e în ofensivă de imagine, dar iese tare prost: infatuare de Napoleon de Titu, atitudine de Kadîrov mahmur și profesionalism bazat pe citate motivaționale de pe internet, demontate câteva minute mai târziu de propriile declarații. Faptele pe rând:

I. BMW-urile lui Bode

1. Nu erau fapte de natură penală în dosar, zice Kadîrov de Dâmbovița.

De unde știe el? Pentru asta trebuia ca cineva să facă cercetare penală; or în ordonanța de clasare nu e nici urmă de așa ceva. E preluat doar punctul de vedere al oamenilor lui Bode, probabil ca răspuns la niște întrebări puse sieși de către procurorul de caz, de tipul „nu-i așa că?”

2.Comisia a venit și a făcut o ajustare. Polonia are ajustări de 40%.

Dacă vrei să dai senzația că știi cum e cu fondurile europene, măcar învață noțiunile elementare: nu e nicio comisie și nicio ajustare. E organism de implementare sau autoritate de management care aplică corecții financiare.

Și astea sunt aici, în guvernul de la București. Practic, a greșit toate cuvintele din fraza aia, nu a ratat nimic: nici cine face, nici de unde, nici ce face.

Și nu e o „ajustare”, îi zice o „corecție”, adică un fel de sancțiune.

„Modelul polonez” sună așa a vorbărie, o marotă invocată adesea de toți mediocrii care se vor specialiști, însă au auzit de asta în discuții la piață sau la bere.

Ce model, ce polonez, ce bălmăjește omul?

Nivelul maxim la „ajustările” astea de le invocă el este de 25%, nu de 40%, și e la fel în toate statele membre UE, fiind stabilit într-un Ghid al Comisiei Europene.

Deci nici vorbă de model polonez, maxima corecție posibilă este 25%. Bălmăjește ceva de 40% și o zice ca și cum ar fi ceva bun? Ce vrea să zică? Mister. Cred că e plenar vizibil cu cine avem de-a face.

Dar, în primul și în primul rând, de ce o crede el că acesta e un argument pentru închiderea dosarului?

Orice corecție aplicată este o măsură administrativă pentru că autoritățile de management nu sunt organe de anchetă penală. Dar corecția certifică că e ceva greșit acolo, ceva aiurea, că pute cum ar veni. Cine trebuie să se aplece, să caute dacă a fost șpagă sau trafic de influență? Autoritatea de Management? Nu, că ăia nu sunt organ de anchetă penală.

Deci ăia pot constata abateri. DUPĂ CARE urmează pe fir organele de anchetă penală, care trebuie să cerceteze dacă s-a luat și șpagă ca să se greșească.

Citește și: 7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura, după ce le-a fost schimbat șeful peste noapte

Cine este organ de anchetă penală?

Ia să vedeți surpriză: DNA este fix asta. A făcut asta DNA? Nu.

Deci șeful DNA zice că nu se atinge de Bode care a luat corecție pentru că deja a luat corecție. E ca și cum un procuror criminalist zice că unul care a omorât un om cu mașina nu poate fi anchetat de el, că a luat oricum deja amendă de la poliție că avea viteză când l-a călcat pe ăla. Gata, frate, se închide!

Ce treabă are șeful DNA să justifice că există corecții, deci nu mai e nevoie de anchetă penală? De ce mai exiști ca DNA?

3. Aici erau fonduri naționale, zice Kadîrov al nostru.

Altă dovadă de habarnism, din ăla hard. Nu cunoaște nu doar termenii, ci nici mecanismul financiar de implementare, cum se fac plățile și rambursările. Banii se avansează de la buget, se fac plățile ȘI APOI SE CER BANII EUROPENI.

Pe principiul ăsta, al lui Voineag, niciun proiect, pe niciun program, nu e cu fonduri europene, nu?

Ok, fie ca el; dar dacă e cu fonduri naționale, ce treabă au atunci „ajustările”? Unde e, „modelul polonez” de mai sus? Corecțiile se DAU DOAR PE FONDURI EUROPENE. Deci mai sus este ok totul că s-au dat corecții – „ajustări” care se dau pe fonduri europene, dar apoi nu mai sunt fonduri europene.

Trei fraze mai încolo se contrazice singur. Băi, Edy, unde l-ați găsit pe ăsta?

Nu doar că nu știe pe ce lume este, dar e genul mândru de el, care semnalizează, claxonează: uite, băi, sunt chiar așa cum păream, alo-alo, faceți loc, să mă văd din spate!

4. Nu înseamnă că te duci în penal instant. Îndeplineau mai multe mașini cerința respectivă.

Exact. Dar nici că nu e penal pentru că zici tu că nu e pericol social suficient de grav ca să fie faptă penală, invocând aiurea decizii ale CCR sau ÎCCJ.

Și erau mai multe cerințe nu doar una. Și fiecare în parte, da, era posibil să fie îndeplinite și de alte mașini. Însă toate la un loc, NU; doar BMW-urile astea ofertate de prietenul președintelui.

E drept că nu scrie asta în punctul de vedere al poliției lui Bode, ci în raportul de control al „comisiei”, adică al Ministerul Transporturilor.

Deci, omul nu a întrebat pe nimeni de la MAI de viață, de sănătate, dar justifică plenar, știe el că nu a fost nimic penal.

5. Peste toate astea, nimic despre faptul că DNA nu avea ce să caute în acest dosar care potrivit legislației comunitare, dar și naționale, e de competența exclusivă a Parchetului European.

Caz în care trebuia să obțină ok-ul să facă ei verificări, dar cu obligația de a informa la EPPO la fiecare pas făcut.

Problemă rezolvată prin schimbarea încadrării faptei din „fraudă cu fonduri europene” în abuz în serviciu. De aici și invocarea că e pe fonduri naționale.

Despre toate astea, în detaliu, aici: https://bit.ly/3UaWkhN

II. Despre Dosarul lui Ciucă:

Orice procuror care era adjunct de secție (…) punea o viză (…) și deschidea dosar.

Aici e mai simplu: Deci omul e acuzat că s-a băgat în seamă pe cazul Ciucă, a cerut hârtiile blocând astfel analiza plagiatului.

Da, orice procuror deschidea dosar, că, na, birocrația. Dar orice procuror număra, fie și pe degete, să vadă că este prescrisă fapta la momentul plângerii.

Și dădea dovadă de onestitate închizând dosarul după câteva zile, nu după mai bine de un an, timp în care se făcea că nu împiedică verificări făcute de cei care puteau face verificări.

Ca să fie clar: lui Voineag i-a luat mai mult de un an ca să constate că e prescrisă fapta. Mare dovadă de profesionalism.

Ce face Iohannis cu așa procuror? Îl pune șef la DNA. Orice procuror poate ajunge așa șef la DNA, nu?

Că l-a ajutat pe Ciucă să scape de analiza non-penală blocând dosarul la el în birou cât a fost ăsta prim ministru e doar o coincidență. Orice procuror!

Citește și: Dosarul Iulian Dumitrescu. De ce cade brusc un personaj protejat 15 ani

III. Dosarul vaccinurilor, asocierea cu campania electorală și presiuni pe opoziție

„Când stai și soliciți de la Comisie toată corespondența, când stai și ai de citit mii de pagini de adrese și materiale, tu, ca procuror de caz, eu nu pot să stau să creez o presiune pe procurorul de caz, în niciun caz, cu privire la finalizarea mai repede sau mai înceată a cazului respectiv”.

Hop și porumbelul. Dacă nu l-ați văzut zburând din gura lui Voineag, poate vă ajută chiar explicația lui:

Dosarul e unul deschis la autosesizare invocând un prejudiciu de 1 miliard de euro. Însă doar în punctajul PSD e vorba de 1 miliard de euro. Valoarea totală a vaccinurilor primite de România e de sub 500 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a acestora a fost administrată sau revândută.

Dar nu doar asta confirmă că e o vânătoare politică, ci chiar Voineag în interviu. Adică procurorul de caz s-a apucat să facă acuzații, să treacă la urmărirea penală a foștilor miniștri USR fără să fi avut corespondența cu Comisia Europeană și fără să fi citit miile de pagini de adrese și materiale.

Deși vorbește în interviu de faptul că în mandatul lui nu e vorba de ținte, ci de fapte, tocmai propriile declarații îl contrazic.

L-au luat pe Voiculescu în vizor și acum se chinuie să caute probe care nu există. Și, sanchi, nu și-a dat seama că e ceva electoral, imediat după a fost desemnat candidat USR și cu trei luni înainte de alegeri. Nu, băi, e doar pe fapte.

Care fapte? Ce anume a făcut Voiculescu?

Ah, nu știm, că suntem ocupați să cerem la Comisie documente. O operațiune de PR ieftin, căutând efectul proverbial al pietrei aruncată de un prost într-o baltă.

DNA nu devine un DNA 2.0. E un slogan fake. Realitatea e că Voineag devine un Amărie 2.0. Doar că ăla tăcea mai mult și existau dubii că ar fi prost.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Cristian Ghinea este coordonator al Departamentului pentru Politici Publice al

spot_imgspot_img
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea este licenţiat în Studii Politice şi Administrative și a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science. În anul 2009 a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), un think-tank având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice. În aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş. După experiența în guvernul tehnocrat, s-a înscris în USR și a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Cristian Ghinea a fost deputat de București până în mai 2019, când a devenit europarlamentar USR, vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională. În decembrie 2020 a renunțat la funcția de europarlamentar și a devenit ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. A fost vicepreședinte al USR, iar acum este coordonator al Departamentului pentru Politici Publice al partidului.
3 COMENTARII
  1. ‘”… Kadarov…”___–___ cel putin asta este precum rectoritza Ramona, bataioasa si persuasiva, asa si acest Kadarov, este Katar on…O calitate buna in alte imprejurari…

  2. Buna ziua !
    Sunt satul de acesti indivizi care au condus tara timp de 35 de ani !
    Numai oameni farà experienta Politica In Administratia din toate instiutiile statului din Romania !
    Acuma noi Diaspora trebuie sa decidem In modul corect ca acesti indivizi la butoanele Statului au Inca rautate In iei sa distruga Romania In continuare !
    Dar noi Diaspora avem FRANA ca suntem 10.000.000 de sufletele care suntem iesiti In toate colturile din Intreaga lume de 5 Continente , suntem o Diaspora Unita punem de data asta piciorul In prag pentru alegerile din 2024 numai oameni competenti ! Nu persoane penali si ordinari !
    Doamne ajuta tuturor Romanilor !
    Pace si numai bine !

  3. Distinse domnule Ghinea,
    Apreciez enorm lupta și curajul cu care înfruntați acest „dat la gioale” al politrucului român și al „justițiarului” așezat de mafie în instituțiile statului pentru a fi apărată de acesta.
    2024 ar fi fost o noua șansă pentru USR. I-ați dat cu piciorul. Barna, Lasconi, Berceanu, Gheorghe. Vă spun ceva numele acestea? Eu voi vota si anul acesta cu USR. Dar, de această dată, fără convingere.
    Ca să revin la articol. Aveți dreptate, aveți curaj. Vă trebuie calm și perseverență și ajutor de la instituții europene. Pentru că pe aici, prin inștituțiile noastre veți da doar de omul urât dar prost.
    Vă doresc izbândă în întreprinderea dumneavoastră.
    E grea lupta cu justițiari ce fac totul pentru a distruge, la comanda mafiei politice, însăși conceptul de dreptate. R. Stănoiu și familia judecător Costiniu erau mici copii pe lângă Voineag, Savonea & Co.
    Să auzim numai de bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Justiția: partea de vină pentru haosul prezidențialelor

Dacă justiția s-ar fi rupt de politică iar magistrații...

România, în topul proceselor împotriva jurnaliștilor

Țările membre UE au obligația de a adopta măsuri...

Cum e afectată România de ideile expansioniste ale lui Trump

Iredentismul autohton și hărțile trucate fluturate de naționaliștii români...