Şeful PNL Timiş: Nu excludem din start varianta alegerilor anticipate

Data:

Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a declarat, la postul B1 TV, că şeful statului nu este obligat să dizolve Parlamentul în cazul în care Parlamentul va respinge şi cea de-a doua propunere pentru funcţia de prim-ministru, generalul Nicolae Ciucă. În plus, Nica a afirmat că PNL nu exclude din start varianta alegerilor anticipate, considerând că actuala configuraţie a Parlamentului nu va fi schimbată în mod „radical”.

„Este o variantă [devansarea discuţiilor privind refacerea coaliţiei în cazul în care Guvernul Ciucă nu trece – n.r.], dar şi varianta alegerilor anticipate să ştiţi că nu o excludem din start. Decât să avem acest circ permanent mai degrabă mergem încă o dată în alegeri şi măcar ştim o treabă (…). Eu nu văd anticipatele să meargă într-o direcţie dramatică în care configuraţia Parlamentului să fie radical schimbată, dar văd o altă chestiune, văd alţi oameni poate în Parlament, alţi oameni în Parlament care ar putea să aibă o altă deschidere şi o altă responsabilitate.

Chiar dacă cade şi a doua propunere de prim-ministru, Preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul. Dispozitivul permisiv din Constituţie lasă la latitudinea sa posibilitatea de a dizolva Parlamentul sau de a mai încerca o dată. Domnul Preşedinte, în eventualitatea în care propunerea de prim-ministru cade în Parlament, deşi eu cred că are ceva şanse, poate să dea un răgaz mai mare partidelor să stea la masa negocierilor şi, abia când s-a ajuns la un acord, să propună un nou candidat de prim-ministru”, a precizat liderul PNL.

În ceea ce priveşte instalarea unui Guvern minoritar format din PNL şi UDMR, Nica a avut de spus următoarele:

„V-am spus că varianta pe care acum mergem şi care a fost votată în Biroul Executiv a fost să mergem cu guvern minoritar şi cu acel armistiţiu de trei-patru luni. E o variantă de bun simţ, care dă un răgaz ţării, dar şi partidelor să îşi revină, şi după aceea sau chiar şi în acest interval putem să stăm la masa dialogului şi să găsim o soluţie.”

De asemenea, liberalii vor depune până la sfârşitul acestei zile, la Parlament, lista de miniştri şi programul de guvernare.

Reamintim că PNL a decis să meargă în Parlament cu un guvern minoritar, alături de UDRM, în ciuda faptului că însuşi premierul desemnat Nicolae Ciucă a recunoscut că, matematic, nu are şanse să treacă de votul Parlamentului. PSD şi USR au anunţat că nu vor vota guvernul minoritar Ciucă. Mai merită menţionat că premierul Cîţu s-a opus constant flexibilizării mandatului de negociere al lui Nicolae Ciucă, în condiţiile în care şi USR şi PSD ar fi vrut să intre la guvernare. Pe surse, a apărut informaţia că de fapt Cîţu vrea să saboteze orice şansă ca guvernul Ciucă să treacă pentru ca guvernul să nu treacă şi apoi el, liderul partidului, să fie nominalizat premier.

Pentru ca guvernul Ciucă să treacă, are nevoie de 234 de voturi, ceea ce înseamnă că ar trebui să strângă în Parlament circa 60 de voturi de la alte partide decât PNL şi UDMR, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“