Senatorul milionar cu 7 mandate și cu dosar distrus de Securitate

Data:

spot_img

Ioan Stan, parlamentar cu șase mandate și președintele PSD Suceava a avut înainte de 1989 dosar la Securitate, dosar care a fost distrus prin macerare. Stan candidează pentru al 7-lea mandat ca senator.

Fost șef de fermă la Întreprinderea Agricolă de Stat (IAS) Fălticeni, președintele PSD Suceava a avut înainte de 1989 dosar la Securitate, document care a fost distrus cu 3 ani înainte de Revoluție.

Informația apare într-o notă de costatare din 2017 a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care arată că „Stan Ioan figurează în dosarul Fond documentar D. 8823 (Cota CNSAS) dosar ce conține procese verbale de distrugere. Domnia sa este menționat într-un proces verbal din 5.06. 1986, la poziția 170, cu dosar personal și mapă anexă, distruse prin macerare. Direcția de Specialitate nu a identificat informații transmise Securității de către domnul Stan Ioan”.

Răzvan Popa, cercetător în cadrul CNSAS arată că „o mapă anexă, ce însoțește un dosar personal, este cea care păstrează notele informative ale respectivului. Dacă este, dacă sunt. Iar aici rezultă că ar fi fost. (…) În acest caz, nu s-a distrus un fond rețea, ci un dosar personal (activ, nearhivat). Așa că nu văd alt motiv pentru distrugere decât intrarea în PCR a d-lui Stan. Cu atât mai mult cu cât avea, la vremea aceea, cam 30 de ani. O vârstă numai bună de debut al unei frumoase cariere politice. Aștept, cu interes, ziua în care nu voi mai simți nici măcar iz de Securitate în politică. Dar presimt că voi fi foarte, foarte bătrân. Iar iz tot va fi, dar altul. Prezent și acum, de altfel”, arată Popa pe Facebook.

„Habar nu am!”

Contactat de Presshub, Stan neagă vreo colaborare cu fosta Securitate și nu-și explică de ce dosarul său și anexele au fost distruse. „Nu am dat nicio declarație, nu știu nimic, de ce ar fi distrus dosarul unui inginer de la Fălticeni? Habar nu am de așa ceva. Nu m-a contactat nimeni, nu știam de adeverința asta. Nu erau acțiuni subversive la Fălticeni”, ne-a declarat Stan. El mai susține că a intrat în Partidul Comunist Român (PCR) în 1983.

Ioan Stan spune în ultima declarație de avere că a împrumutat firma pe care e trecută pensiunea pe care o administrează cu 2.950.000 de lei, echivalentul a 600.000 de euro. Anul trecut, familia Stan a încasat 270.000 de lei dividende de la Iristar, firma împrumutată cu aproape 3 milioane de lei.

El mai deține o casă în suprafață de 1.356 metri pătrați în Fălticeni și a încasat o pensie de 114.000 de lei la care se adaugă 146.000 de lei indemnizația de senator. În total, echivalentul a 4.300 de euro net/lună.

Ioan Stan deschide lista de candidați ai PSD pentru Senatul României din partea județului Suceava. El este și liderul organizației locale a partidului care a permis ca un acolit al lui Dan Voiculescu, colaborator dovedit al Securității, avocatul Daniel Ionașcu, să candideze pe locul 3 pe listele PSD Suceava pentru Camera Deputaților, fiind „parașutat” pe listă de la București la Suceava.

La fel s-a întâmplat în urmă cu 4 ani când fiul lui Cristian Popescu Piedone, alt apropiat al lui Voiculescu a candidat tot la Suceava, fiind ales deputat pe listele PSD.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fost europarlamentar român: „România și Uniunea Europeană au sprijinit concret Republica Moldova”

Fostul europarlamentar Alin Mituță aduce aminte de sprijinul masiv...

Cazul celor două soții decedate ale lui Beniamin Lup, președinte WorldTeach

Redacția PressHub a publicat în 25 octombrie 2024 Dreptul...

Ce părere au candidații la prezidențiale despre parteneriatul civil între persoanele din comunitatea LGBTQ+?

Ce părere au candidații la alegerile prezidențiale despre parteneriatul...

Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?

Sunt un cetățean al României, născut în 1991, după...