Sentință în cel mai mare dosar de contrabandă de țigări judecat la Iași | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Magistrații Tribunalului au pus punct celui mai vechi și mai mare dosar de contrabandă de țigări judecat la Iași. Plecat de la un cazul banal al unui sătean prins cu țigări în căruță, când a ajuns în instanță dosarul cuprindea acuzații aduse unui număr de 51 de inculpați.

Nu era vorba de o rețea amplă de contrabandiști, ci de trei rețele, care își împărțiseră frățește malul Prutului, de la Sculeni până dincolo de Ungheni, spre Țuțora. Traficanții „prășeau” cu o frecvență care îi copleșea pe polițiștii de frontieră, inundând practic piața Iașului. Procurorii au documentat 30 de transporturi de țigări, cuprinzând peste 130.000 de pachete. Doar din acestea, prejudiciul adus bugetului de stat s-a ridicat la 2,9 milioane lei.

Ancheta propriu-zisă a durat doar ceva mai mult de un an. Judecătorii au avut însă nevoie de 9 ani pentru a desluși cele 22 de volume ale dosarului și a stabilit vinovăția fiecărui inculpat. Deja o parte a acuzațiilor s-a prescris, iar până la pronunțarea sentinței definitive, s-ar putea prescrie toate.

Citește și: Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

În luna august 2013, o patrulă a Poliției de Frontieră a raportat un eveniment aproape banal în satele din lunca Prutului. Doi localnici, Vasilică Popa și Mihăiță Iftode au fost depistați în timp ce transportau cu căruța 5.000 de pachete de țigarete marca Plugarul. S-a urmat procedura standard, la Parchetul de pe lângă Judecătorie fiind deschis un dosar penal pe numele celor doi.

Faptul nu i-a descurajat pe aceștia, iar anchetatorii au continuat să audă de ei cu prilejul diverselor capturi de țigări făcute pe malul Prutului. Se contura astfel ideea unei rețele organizate, situație care depășea competența primilor procurori.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Poliția de Frontieră)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related