Sentinţă nouă în cazul Spitalului Mobil Leţcani: inspectorii au verificat procedura achiziției derulate în primăvara anului 2020 până la sosirea celor o sută de module aflate azi la Lețcani.
Instanța a anulat argumentele pe baza cărora Euronest, asociația care deține complexul medical, a fost sancționată de inspectorii de conturi.
După ce a obținut rejudecarea cazului, la sfârșitul anului trecut, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a marcat o victorie în fața Camerei de Conturi Iași, ai cărei inspectori găsiseră mai multe probleme în procedura de achiziție a spitalului mobil. Neregulile trecute în raportul de 43 de pagini (fără anexe) atrăseseră atunci și câteva amenzi care însumau 70 de mii de lei, pe lângă obligațiile de corectare sau îndeplinire a unor cerințe.
Magistrații Tribunalului Botoșani, unde se rejudecă procesul, au anulat în parte Decizia nr. 80/2020 întocmită de inspectorii de conturi în urma controlului realizat pe repede înainte – la fel ca și achiziția complexului medical mobil – în perioada 23 iunie – 10 iulie 2020. Amintim că cele aproximativ 100 de module cu 256 de paturi, echipament medical și instalații de funcționare au fost achiziționate pe 21 aprilie 2020 de la o companie din Turcia, a cărei ofertă a concurat cu alte trei în procedura de licitație.
Procedură atipică, documentație diferită
De altfel, una dintre sancțiunile administrate de echipa de verificare, în sumă de 30 de mii de lei, a invocat motivul că „nu au fost respectate prevederile legale cu privire Ia elaborarea Caietului de sarcini, în sensul în care entitatea nu a stabilit, pentru produsele necesare, prescripții/ caracteristici de natură tehnică (specificații tehnice minimale) care să descrie, în mod obiectiv și într-o manieră corespunzătoare, cerințele autorității contractante”, după cum consemnează raportul.
Cei de la Euronest au susținut în fața instanței că procedura de achiziţie publică pentru care au optat nu impunea întocmirea unui Caiet de sarcini, astfel încât asociația nu era obligată să respecte prevederile legale referitoare la acesta. Instanța a fost de acord cu explicația, reținând că „însăşi Curtea de Conturi, în Încheierea de soluţionare a contestaţiei, a arătat că specificaţiile tehnice au fost întocmite cu luarea în considerare a faptului că, la acel moment de timp când s-a efectuat achiziţia publică, era instituită stare de urgenţă pe teritoriul României şi exista o necesitate de a se preveni răspândirea continuă a infecţiei cu virusul SARS CoV2, în contextul existenţei unor focare de infecţie în Regiunea Nord-Est”.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!