Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază prăbușirea influenței Kremlinului în Balcanii de Vest. Șeful Statului Major al Serbiei, Milan Mojsilovic, a confirmat anularea contractelor pentru armele furnizate încă din perioada sovietică, relatează Euractiv.
Serbia, o țară candidată la UE, a fost mult timp cel mai ferm aliat al Rusiei în Europa și a fost supusă la presiuni de la invazia Ucrainei pentru a privi mai spre vest și a-și alinia politică externă cu UE.
Motivul deciziei de a anula contractele au fost sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, a declarat Mojsilovic pentru Moscow Times. El a spus că Belgradul încearcă să găsească o soluție pe canale diplomatice, dar că unele contracte au fost anulate, iar altele amânate în speranța că relațiile internaționale se vor normaliza.
Citește și: Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor
Armata sârbă mai poate cumpără piese de schimb pentru echipamentele sovietice și rusești
Potrivit lui Mojsilovic, armata sârbă mai poate cumpără piese de schimb pentru echipamentele sovietice și rusești, deoarece acestea sunt produse sub licență în multe țări din întreagă lume. Cu toate acestea, el spune că nu mai este posibil să cumpere echipamente noi din Rusia.
În august anul trecut, Serbia a decis să renunțe la achiziționarea unui nou lot de avioane de luptă rusești, care era în discuție din 2021. În loc de avioane rusești, Belgradul a achiziționat 12 avioane franceze Rafale pentru 2,7 miliarde de euro pentru a-și înlocui flota veche de MiG-29 rusești.
După cum a recunoscut Mojsilovic, acest acord a marcat începutul unei restructurări radicale a Forțelor Aeriene Sârbe, deoarece vor fi necesare recalificarea piloților, reorganizarea infrastructurii militare și alte „pregătiri complexe”. Alegerea avioanelor de luptă franceze a fost făcută, a spus el, deoarece acestea „vor asigura capabilitățile necesare forțelor aeriene pe termen lung”.
Continuarea, în Aktual24.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Fotografie ilustrativă – Captură video)