Sergiu Toader: Politica, un eșec al presei. Din presă în politică, niciodată invers – Partea II

Data:

spot_img

Migrația jurnaliștilor români către politică a început relativ recent, mai întâi timid, apoi full swing cum se zice și, prin opțiune personală, selectați, aleși, momiți sau împinși – nu știu cum să descriu foarte corect – ei au devenit, personal sau prin rubedenii, fie pioni în mașinăriile electorale ale partidelor, fie chiar ei înșiși candidați la parlamentare, la primării și la președinție.

O distincție trebuie făcută aici între jurnaliștii consultanți din umbră, jurnaliștii consultanți la vedere și jurnaliștii candidati, cei care oferă o minimă doză de onorabilitate propriului demers. Primii sunt șobolanii ungherelor, ale căror nume nu apar niciodată pentru că așa le cere jobul ingrat. Să fie cureaua de transmisie dintre biela presei și manivela politicii, mecanism uns de interesele suprapuse ale celor două domenii, așa cum am văzut în prima parte a acestui text.

Citește și: Sergiu Toader: Politica, un eșec al presei. Voturi și audiență egal putere și bani sau cum se suprapun presa și politica – Partea I

Dar, dacă acum o sută de ani vorbeam despre presa și politica făcute de intelectuali, despre Stelian Popescu, Pamfil Șeicaru și Nicolae Iorga, despre patriotism, idealuri, democrație și coruptie, astăzi o dezolantă realitate ne obligă să vorbim doar despre corupție, despre niște netrebnici inculți, impostori care reduc presa și politica doar la trocul ordinar voturi contra privilegii sau libertate, în funcție de context. Un astfel de exemplu este și actualul „consultant media” al candidatului PSD, domnul Marcel Ciolacu, nimeni altul decât fostul director general al televiziunii domnului  Sebastian Ghiță.

Urmăritul internațional de astăzi care va deveni marele câștigător de mâine al acestor alegeri, dacă liderul PSD va fi ales președinte. Prin acest „consultant”, domnul fugar Ghiță este prezent chiar și acum în lumea sulfuroasă a trocului politic și mai ales a legăturii directe dintre televiziunea pe care o patronează și PSD.

Citește și: Sergiu Toader: (De)Serviciile de elită. De ce securitatea câștigă alegerile mereu, deși nu candidează niciodată

În mod sigur, revenirea lui în România și anularea mandatelor de urmărire internațională fac parte din trocul televiziune vs voturi și, deci, libertate. Așa se explică promovarea masivă a candidatului AUR la această televiziune, strategie coordonată direct de către mințișoarele pesede combinate cu căpșoarele reteve. Aceasta este una dintre cele mai toxice legături dintre politică și presă, însă lista este mai lungă, la fel procedează și ceilalți prăduitori de voturi, de bani și de privilegii prin intermediul „jurnalismului”, Cristian Burci, Radu Budeanu, Maricel Păcuraru, chipurile patroni de media, în realitate tipi care nu au nici o treabă nici cu presa, nici cu politica și nici cu democrația, ci doar cu jalnicele lor aspirații de hârciogi de câmpie română.

Bunăstarea acestora nu va răspândi la rându-i bunăstare, nu va crea plusvaloare, nici profesională și nici socială, pentru că ei și oamenii lor sunt incapabili să creeze produse și servicii competitive și sustenabile pe termen lung. Structural și intelectual ei nu sunt, nu au fost și nu vor fi niciodată racordați la media autentică și profesionistă, pentru că nu-i înțeleg menirea și nici nu-i interesează binele comunităților.

Continuarea în sergiutoader.substack.com

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. „Avantajos fenomen, jalnic tablou, triste figuri”. Mare adevăr grăit-ați. Dan Diaconescu, R. Turcescu, Mario DE Mezzo, Dana Grecu, Răreșel. Buni guriști, politicieni zero.
    Atât reușim. Cum să faci politică la nivel interbelic cu acești panglicari notorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...