„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161 |Aktual24

Data:

spot_img

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161. Sabotaj, subversiune și asasinat sunt operațiuni organizate în „zonele gri” ale lumii de Rusia, prin Direcția Principală de Informații (GRU).

Rusia folosește metode neconvenționale pentru a-și extinde influența și pentru a-și destabiliza adversarii – și face progrese în mai multe direcții”, a avertizat un studiu al think tank-ului britanic Royal United Services Institute.

Ținta operațiunilor rusești

Printre acestea se numără operațiuni secrete în Europa, mercenari care operează în Africa și stabilirea de legături cu comunitățile musulmane din Asia Centrală și Europa.

Pentru Rusia, războiul convențional purtat în Ucraina și războiul neconvențional din „zona gri” purtat în întreaga lume sunt două fețe ale aceleiași monede.

Citește și Dacă rușii ar ataca o navă românească în Marea Neagră, mă îndoiesc că NATO ar activa Articolul 5 | INTERVIU cu Jeffrey Michaels

„Amenințarea convențională de escaladare este cea care descurajează represaliile împotriva activităților neconvenționale, extinzând astfel domeniul de aplicare a ceea ce Rusia poate face”, se arată în studiul Royal United Services Institute (RUSI), potrivit Aktual24

Astfel, de exemplu, destabilizarea Africii – și deturnarea atenției și resurselor occidentale – va ușura campania Rusiei în Ucraina, crede Kremlinul.

Spioni, sabotaj și propagandiști

Toate acestea înseamnă că „serviciile speciale” rusești – spioni, asasini și propagandiști – își vor continua eforturile.

Revoluția și subversiunea au fost modelul de acțiune al Uniunii Sovietice și, mai târziu, al Rusiei.

„Manualul de joc rusesc a fost remarcabil de consecvent timp de decenii”, a remarcat Royal United Services Institute (RUSI), potrivit Aktual24.

Citește și De ce prinde propaganda rusă în Africa

Abordarea generală constă în utilizarea operațiunilor de informare și a măsurilor active pentru a manipula o populație țintă, a mobiliza facțiuni în sprijinul elitelor aliate și a paraliza sprijinul pentru elementele anti-ruse din conducerea unei țări. Operațiunile de informații sunt folosite pentru a încerca seducerea elitelor prin oferirea de asistență politicienilor care susțin interesele rusești. În cele din urmă, violența poate fi folosită pentru a escalada tensiunile politice până la punctul de criză sau, în alte contexte, pentru a izola o elita capturată”, se mai arată în analiză, confrom Aktual24.

De exemplu, în 2016, serviciile de informații militare rusești au recrutat bande criminale pentru o tentativă de lovitură de stat menită să împiedice Muntenegru să adere la NATO (tentativa a dus în cele din urmă la încarcerarea mai multor agenți și politicieni muntenegreni).

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă balistică cu rază medie

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, într-o alocuțiune...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a...

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...